Τι είναι τα παλετόραφα και πώς μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας

0 819

Το σύστημα αποθήκευσης που έχετε επιλέξει για την οργάνωση της αποθήκης σας είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την εύρυθμη λειτουργία, την αποδοτικότητα αλλά και την ασφάλεια της επιχείρησής σας.

Εφόσον διαχειρίζεστε παλέτες, τα ράφια αποθήκευσης παλετών αποτελούν τη βασικότερη μέθοδο αποθήκευσης, η οποία ωστόσο έχει αρκετές επιλογές ως προς τις παρεχόμενες λύσεις και τα συστήματα που μπορούν να απλουστεύσουν κατά πολύ τις διαδικασίες και τον χρόνο εξυπηρέτησης των εμπορευμάτων.

Την όλη ορολογία και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε επιχείρησης μας επεξηγούν οι ειδικοί στα συστήματα αποθήκευσης από την Kolibioti Group.

Τι είναι τα παλετόραφα;

Τα παλετόραφα είναι σύστημα αποθήκευσης που αποθηκεύει παλέτες διαφόρων υλικών σε μεταλλικά ράφια. Τα συστήματα αυτά διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα ραφιών που είναι προσβάσιμα με περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα.

Μέσω αυτού του τύπου αποθήκευσης αξιοποιείται στο μέγιστο η κάθετη διάσταση του κτιρίου της αποθήκης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις περισσότερες αποθήκες που έχουν περιορισμένο χώρο, αλλά διαχειρίζονται μεγάλο όγκο εμπορευμάτων.

Τα βασικά στοιχεία των παλετόραφων

Λόγω της μεγάλης τους ποικιλίας σε τύπους και μεγέθη, τα ράφια παλετών είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη επιλογή αποθήκευσης. Τα δύο βασικά τους μέρη είναι τα όρθια πλαίσια και οι εγκάρσιες δοκοί.

Τα κάθετα πλαίσια είναι κατακόρυφες στήλες που ξεκινούν από το δάπεδο και καταλήγουν στο επάνω ράφι του συστήματος. Διαθέτουν μια σειρά από οπές που επιτρέπουν την αλλαγή του μεγέθους του ραφιού ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Το ύψος κάθε πλαισίου αντιστοιχεί στο ύψος μιας παλέτας μαζί με το ύψος της δοκού και μερικά εκατοστά ακόμα για την απόσταση ασφαλείας. Στη συνέχεια, ανάλογα με τον αριθμό των επιπέδων υπολογίζεται το συνολικό ύψος του πλαισίου που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.

Οι εγκάρσιες δοκοί συνδέονται στα δύο άκρα του πλαισίου, δημιουργώντας ένα ράφι για την αποθήκευση παλετών και διαφόρων άλλων εμπορευμάτων. Έτσι, με έναν απλό τρόπο δομείται ένα εξαιρετικά χρήσιμο σύστημα αποθήκευσης, που μπορεί να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες.

Συστήματα αποθήκευσης παλετών

Τα παλετόραφα διατίθενται σε διάφορα συστήματα, τα οποία είναι σύνθετες κατασκευές που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες εμπορευμάτων και λειτουργίας. Έτσι, ο στόχος τους είναι να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να βοηθήσουν τις αποθήκες να παραμείνουν οργανωμένες.

Τα κυριότερα συστήματα είναι τα εξής:

  • Drive-in pallet racking: Σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχει διάδρομος μεταξύ των ραφιών. Έτσι, το ανυψωτικό μηχάνημα τοποθετεί παλέτες όμοιων προϊόντων και αφαιρεί κάθε φορά την τελευταία που έχει τοποθετήσει. Είναι ιδανική λύση για εμπορεύματα με ίδιο κωδικό, πελάτη και προορισμό.
  • Ράφια VNA (Very Narrow Aisle): Τα ράφια πολύ στενών διαδρόμων εκτείνονται στο ύψος, όμως αφήνουν χώρο στα ανυψωτικά μηχανήματα λιγότερο από 2 μέτρα. Έτσι, επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη του δαπέδου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε στενές αποθήκες. Ωστόσο, απαιτούνται και τα αντίστοιχα περονοφόρα μηχανήματα που έχουν υψηλή ανυψωτική ικανότητα, ειδική για στενούς διαδρόμους.
  • Κινητά ράφια: Η βάση αυτών των ραφιών είναι κινητή, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος σε κάποιο άλλο σημείο της αποθήκης ανάλογα με τις ανάγκες. Οι βάσεις μετακινούνται με ηλεκτροκινητήρες ή τηλεχειριστήριο.
  • Σύστημα back to back: Πρόκειται για την πιο ενδεδειγμένη λύση για αποθήκες, οι οποίες έχουν αρκετό χώρο, όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθεί η κάθετη διάσταση, είτε επειδή δεν υπάρχει αρκετό ύψος είτε επειδή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ανυψωτικά μηχανήματα. Επειδή αφήνεται αρκετή απόσταση ανάμεσα στους διαδρόμους των ραφιών, μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα ακόμα και δύο περονοφόρα οχήματα.

 

Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια λύση είναι η κατάλληλη για την επιχείρησή σας, επικοινωνήστε με την Kolibioti Group και οι έμπειροι σύμβουλοί της θα σας κατατοπίσουν στις παρεχόμενες λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.