Γιατί ο πραγματικός Χριστιανός χρειάζεται να διαβάζει πατερικά βιβλία

0 212

Κάθε Χριστιανός που θέλει να είναι σωστός τόσο απέναντι στον εαυτό του όσο και στην πίστη του, θα πρέπει να ασκεί αδιάκοπα όχι το σώμα του αλλά το πνεύμα του. Θα πρέπει με άλλα λόγια να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποκτήσει τη βαθιά πίστη και την ταπεινότητα των ιερών πατέρων της εκκλησίας μας αλλά και των μοναχών και των οσίων. Το πνεύμα μας λοιπόν θα πρέπει να ασκείται και να τρέφεται όπως και το σώμα μας και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι άλλος από την ανάγνωση των λεγόμενων Πατερικών βιβλίων και κειμένων, κάτι που πρέπει να κάνει ο κάθε Χριστιανός.

 

Τα πατερικά βιβλία είναι τα βιβλία και τα συγγράμματα που έχουν γράψει οι ιεροί πατέρες και οι άγιοι της πίστης μας. Δεν είναι κείμενα που έχει γράψει κάποιος φιλόσοφος ή κάποιος Καθηγητής με πολλά πτυχία. Είναι κείμενα τα οποία έχουν γράψει άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να ήταν ακόμη και αγράμματοι ή να είχαν πολύ χαμηλό επίπεδο μόρφωσης. Στα βιβλία αυτά δεν θα βρείτε βαρύγδουπες αναλύσεις και φιλοσοφίες σχετικά με το νόημα της ζωής και της ύπαρξης μας, θα βρείτε όμως λόγια που έχουν βγει κατευθείαν από την καρδιά ευσεβών και ταπεινών ανθρώπων, λόγια που έχουν προκύψει από τη σοφία του Θεού. Πατερικά και άλλα θρησκευτικά βιβλία μπορείτε να βρείτε σε εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία όπως το Stinkrini – Χριστιανικά βιβλία, τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και σε ηλεκτρονικά, ενώ μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και σε κάποιους ναούς ή / και μοναστήρια.

Τι περιέχουν τα πατερικά βιβλία;

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα πατερικά βιβλία περιέχουν λόγια, σκέψεις και διδαχές των πατέρων της Πίστης μας και των Αγίων. Τα βιβλία αυτά μπορεί να έχουν γραφτεί είτε από τους ίδιους τους Πατέρες είτε από κάποιους “μαθητές” τους ή μοναχούς που τους γνώριζαν πολύ καλά και τους ακολουθούσαν. Οι σκέψεις των πατέρων που καταγράφονται σε αυτά τα βιβλία αφορούν διάφορα πνευματικά θέματα αλλά και γενικότερα τον τρόπο ζωής και τη νοοτροπία ενός καλού – ή καλύτερα ενός πραγματικού – Χριστιανού. Είναι βιβλία τα οποία είναι γραμμένα με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς πολύπλοκα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά και μεταφορές, έτσι ώστε να μπορεί να τα διαβάσει και να τα κατανοήσει ο καθένας, ασχέτως μορφωτικού επιπέδου.

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε τα πατερικά βιβλία;

Τα πατερικά βιβλία έχουν σκοπό να θρέψουν και να δυναμώσουν το πνεύμα μας. Αποστολή τους είναι να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την απαραίτητη ταπεινότητα κι ευλάβεια ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πνευματική γαλήνη και από εκεί στη λύτρωση. Τα βιβλία αυτά δεν είναι βιβλία “life coaching”, δεν θα μας πουν πως να ζήσουμε, θα μας βοηθήσουν όμως να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και Χριστιανοί. Διαβάζοντας τις σκέψεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα βάσανα και τις κακουχίες που έζησαν οι Άγιοι πατέρες, θα καταλάβουμε καλύτερα πως έφτασαν στην πραγματική λύτρωση. Θα δούμε ότι όσο δύσκολος και απαιτητικός και να είναι ο πνευματικός αγώνας που δίνουμε όλοι καθημερινά, μπορεί να κερδηθεί. Θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στις πνευματικές αναζητήσεις μας και ότι τις έχουν κάνει κι άλλοι κι έχουν να μας διδάξουν πολλά από τις εμπειρίες τους. Τέλος, τα πατερικά βιβλία θα μας βοηθήσουν να δούμε αν και κατά πόσο είμαστε ταπεινοί κι ευλαβείς και πόσο πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα.

Πότε πρέπει να διαβάζουμε πατερικά βιβλία;

Σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο και άλλους μοναχούς και Πατέρες, τα πατερικά βιβλία είναι τα μόνα χρήσιμα βιβλία για έναν Χριστιανό. Μπορεί να μην τον κάνουν να ξεχνά τα βάσανα και τις στεναχώριες του όπως τα περιοδικά και τα μυθιστορήματα, αλλά θα τον βοηθήσουν να βρει την πραγματική Γαλήνη και τη Σωτηρία. Ειδικά ο Άγιος Παΐσιος τονίζει ότι αν κάποιος νιώθει ιδιαίτερα κουρασμένος και θέλει να ξεκουράσει λίγο το πνεύμα του αλλά δεν θέλει να διαβάσει ένα πατερικό βιβλίο, είναι προτιμότερο να κοιμηθεί από το να διαβάσει ένα μυθιστόρημα ή μια εφημερίδα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.