Πώς να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς)

0 408

Η καθημερινή χρήση του υπολογιστή είναι απαραίτητη για την διεκπεραίωση διαφόρων εργασιών μας και η έκθεση των προσωπικών μας δεδομένων είναι σαφώς πολύ μεγάλη. Συνεπώς χρήζει μεγάλης σημασίας η σωστή και ολοκληρωμένη προστασία του υπολογιστή μας ώστε να μην υπάρχει καμιά πιθανότητα να προσβληθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να ’’οχυρώσουμε’’ την συσκευή μας σωστά, ωστόσο αν υποπέσει στην αντίληψη σας ότι κάποιος ιός έχει προκαλέσει δυσλειτουργία στον υπολογιστή σας υπάρχει πάντα η επιλογή των έμπειρων τεχνικών όπου θα πραγματοποιήσουν ανάκτηση δεδομένων γρήγορα και με ασφάλεια και φυσικά σε τάχιστο χρόνο θα πραγματοποιήσουν επισκευή του laptop σας ώστε να είναι και πάλι έτοιμο για χρήση.

Ας δούμε τώρα μερικά σημαντικά βήματα για μια ολοκληρωμένη προστασία:

 

 • ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (ANTIVIRUS)
  Το βασικότερο όλων των μέτρων  προστασίας είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα antivirus ικανό να σαρώσει τον υπολογιστή σας και να εντοπίσει σε πραγματικό χρόνο την μόλυνση. Τα προγράμματα αυτά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να πραγματοποιούν εκκίνηση κατά την  εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος και παραμένουν ως διαδικασία στην μνήμη ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τυχόν κακόβουλο λογισμικό.

 

 

 • ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (FIREWALL)
  Η σωστή ρύθμιση του τείχους προστασίας είναι ένα εξίσου βασικό μέτρο προστασίας. Η λειτουργία του αφορά την ρύθμιση της κυκλοφορίας δεδομένων ανάμεσα σε δυο δίκτυα. Το σύνηθες λάθος που γίνεται είναι η αποδοχή όλων των συνδέσεων εκτός εκείνων που ο χρήστης απαγορεύει, ενώ στην πραγματικότητα η σωστή λειτουργία του επιτυγχάνεται με την απαγόρευση όλων των συνδέσεων πλην  εκείνων που ο χρήστης επιτρέπει.

 

 

 • ΑΠΟΚΛΙΣΜΟΣ POP-UP ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ
  Τα pop-up παράθυρα εμφανίζονται επάνω από την τοποθεσία web που επισκέπτεστε. Τα περισσότερα αναδυόμενα παράθυρα δημιουργούνται από διαφημιστές, ωστόσο δεν είναι απίθανο να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και να σας προκαλέσουν πρόβλημα. Συνεπώς συνίσταται ο αποκλεισμός τέτοιου είδους αναδυόμενων παραθύρων.

 

 

 • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΗΓΕΣ
  Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να πραγματοποιούμε εγκατάσταση εφαρμογών από το διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση τους. Αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνου με κυριότερο την εισβολή ενός κακόβουλου λογιστικού στον υπολογιστή μας καθώς πρόκειται για εφαρμογές που δεν έχει ταυτοποιηθεί η προέλευση του και συνεπώς η αξιοπιστία τους. 

 

 

 • EMAILS
  Ένα πολύ συχνό μέσο εξάπλωσης κακόβουλου λογισμικού είναι τα emails. Πολλοί επίδοξοι hacker στέλνουν  ως συνημμένα αρχεία εγκατεστημένους ιούς με αποτέλεσμα μόλις ο χρήστης ανοίξει το αρχείο ο ιός να περάσει στο σύστημα και να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά. Προτείνουμε λοιπόν αν μην ανοίγετε email από άγνωστο αποστολέα και αν πέσει στην αντίληψη σας κάποιο email αμφιβόλου προελεύσεως διαγράψτε το άμεσα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.