Freelancer: Πώς θα γίνεις πετυχημένος

0 250

Το freelancing είναι ένα νέο μοντέλο εργασίας που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Ένας freelancer δεν έχει εξαρτώμενη σχέση εργασίας με ένα εργοδότη, μα δύναται να προσφέρει τις δεξιότητές του και τις γνώσεις του σε περισσότερους εργοδότες. Είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μοντέλο εργασίας, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που έχει. Εάν θέλεις να μάθεις ποια είναι αυτά αλλά και μικρά tips για να πετύχεις ως freelancer, συνέχισε το διάβασμα του κειμένου.

Αρχικά, το πιο βασικό πλεονέκτημα ενός freelancer είναι η επαγγελματική ελευθερία που έχει. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, είσαι το αφεντικό του εαυτού σου. Αυτό σημαίνει πως αναλαμβάνεις τη δουλειά που θέλεις και όχι μια δουλειά που σου επιβάλει ο εργοδότης. Επίσης, δεν επιβλέπει συνέχεια κάποιος την εργασία σου, κάτι που είναι πολύ θετικό για την ψυχική σου υγεία. Σκέψου πόσο ήρεμος  θα νιώθεις τις στιγμές που εργάζεσαι, χωρίς να είναι ορατή η παρουσία του ανωτέρου σου.

Επιπλέον, το περιβάλλον της εργασίας, ευθύνεται για την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Σε ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον, η απόδοση των ατόμων μειώνεται συνήθως. Ως freelancer, διαλέγεις μόνος τον χώρο όπου θα εργαστείς και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την παραγωγικότητά σου. Εκτός από τον χώρο, διαλέγεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσεις στην δουλειά. Έτσι, θα ξεχάσεις τους απαρχαιωμένους εκτυπωτές που είχες στο γραφείο, την μισό-σπασμένη καρέκλα που αναγκαζόσουν να κάτσεις, τον συνάδερφο που σε εκνεύριζε η πολυλογία του.

Ένας αυτοαπασχολούμενος, δεν έχει ένα τυπικό εργασιακό ωράριο, γι΄αυτό μπορείς να θέσεις το δικό σου. Θα εργάζεσαι όποια μέρα και ώρα επιθυμείς. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό όφελος του freelancing, καθώς μπορείς να επιλέξεις να εργαστείς τις ώρες που είσαι περισσότερο παραγωγικός. Εάν σου αρέσει να ξυπνάς αργά τα μεσημέρια, θα εργάζεσαι τα απογεύματα. Ή θα μπορούσες να ξεκινάς την δουλειά στις 4:00 τα ξημερώματα.

Επίσης, με το freelancing μπορείς να συνδυάσεις καλύτερα την προσωπική με την επαγγελματική σου ζωή. Εάν είσαι γονιός, σκέψου πόσο χαρούμενα θα είναι τα παιδιά σου, καθώς εργάζεσαι από το σπίτι. Θα είσαι εκεί για να τα φροντίζεις και να παίζεις μαζί τους. Θα μπορείς να τα βοηθάς στο διάβασμα τους για το σχολείο και παράλληλα θα δουλεύεις κάποιο project. Δεν το βρίσκεις υπέροχο;

Τα καθημερινά σου έξοδα θα είναι μειωμένα, εάν ασχοληθείς με το επάγγελμα του freelancer. Εάν εργαζόσουν εκτός σπιτιού, φαντάσου πόσα χρήματα θα σπαταλούσες καθημερινά για τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή για την βενζίνη στο αυτοκίνητό σου ή για το καθημερινό σνακ που θα έτρωγες στο διάλειμμα τα μεσημέρια. Όταν δουλεύεις από το σπίτι, δεν αγχώνεσαι για αυτά τα έξοδα. Ακόμα, ως ελεύθερος επαγγελματίας, διαλέγεις μόνος τους πελάτες σου και όταν τελειώνεις το project που ανέλαβες, εισπράττεις το κέρδος. Όσο περισσότερους πελάτες έχεις, τόσο περισσότερο εισόδημα θα αποκτήσεις.

Σε περίπτωση που θέλεις να ασχοληθείς με το freelancing, κατέγραψε σε μία λίστα, τις δεξιότητες που έχεις μα και τα ενδιαφέροντα σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις σε ποιο τομέα θα εργαστείς. Για παράδειγμα, εάν σου αρέσει η γραφή, μπορείς να αμείβεσαι με κάθε άρθρο που γράφεις και δημοσιεύεται σε κάποιο site. Εάν το χόμπι σου είναι η φωτογραφία, θα μπορούσες να φωτογραφίζεις διάφορες εκδηλώσεις, όπως εγκαίνια καταστημάτων, γάμους, εταιρικές δεξιώσεις. Ή να διδάσκεις σε παιδιά και ενήλικες κάποιο μουσικό όργανο ή μία ξένη γλώσσα. Φυσικά, θα μπορούσες να ασχοληθείς με την κατασκευή ιστοσελίδων, με το ψηφιακό μάρκετινγκ, με την εικονογράφηση, με το μοντάζ κλπ.

Μόλις επιλέξεις με τι θα ασχοληθείς, φρόντισε να γνωστοποιήσεις στους δυνητικούς πελάτες τις δεξιότητές σου. Δημιούργησε λογαριασμό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και “ανέβασε” το βιογραφικό σου. Μαζί με το βιογραφικό, χρειάζεται να “ανεβάσεις” και δείγματα της δουλειάς σου. Έπειτα, φρόντισε να δικτυωθείς περισσότερο με άλλους freelancers. Τα social media, είναι ιδανικά για να γνωρίσεις άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα, ως αυτοαπασχολούμενος. Μη διστάσεις να τους ρωτήσεις όποια απορία και αν έχεις.

Μη ξεχάσεις, επίσης, να ενημερωθείς για τους ανταγωνιστές σου και για τις τιμές που χρεώνουν την δουλειά τους. Έτσι, θα γνωρίσεις το κόστος και της δικής σου εργασίας. Ακόμα, ένας καλός freelancer πρέπει να είναι επικοινωνιακός, να προσαρμόζεται γρήγορα σε νέα δεδομένα και να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο του. Για να έχεις ικανοποιημένους πελάτες, φρόντισε να είσαι πάντα συνεπής στις προθεσμίες παράδοσης των projects.

Επιπρόσθετα, χρειάζεται να δημιουργήσεις το δικό σου σταθερό χώρο εργασίας. Καλό θα ήταν, να χρησιμοποιείς ένα δωμάτιο αποκλειστικά τις ώρες που θα δουλεύεις. Τοποθέτησε σε αυτό, λίγα αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν να συγκεντρώνεσαι περισσότερο, όπως ένα μικρό φυτό ή ένα πίνακα. Είναι προτιμότερο να μη υπάρχει κρεβάτι για να κοιμάσαι ή τηλεόραση. Δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα για τις ώρες που θα εργάζεσαι σε καθημερινή βάση και ένα πλάνο ενεργειών για κάθε project. Μη δουλεύεις περισσότερες ώρες από το εργασιακό ωράριο που έχεις φτιάξει. Μόλις τελειώνεις την δουλειά, θα αποχωρείς από το δωμάτιο και θα το κλειδώνεις, μέχρι την επόμενη φορά που θα εργαστείς.

Ακόμα, ζήτα από τους ικανοποιημένους πελάτες να γράψουν μια κριτική για το έργο που παρέλαβαν από σένα. Είναι σημαντική μια τέτοια κριτική γιατί σε εμψυχώνει, σε βοηθά να συνεχίσεις να προσπαθείς περισσότερο και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσεγγίσεις νέους πελάτες.

Συνοψίζοντας, είναι όμορφο να εργάζεσαι ως freelancer γιατί σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις αυτό που αγαπάς. Εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, σύντομα, θα έχεις μια επιτυχημένη καριέρα ελεύθερου επαγγελματία.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την ομάδα του koalla.gr για την επίκαιρη ενημέρωση σας σχετικά με το Digital Marketing υποστηρίζοντας Έλληνες freelancers.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.