Β Χοριακή: Τι είναι, τι δείχνει & πότε πρέπει να κάνεις την εξέταση

0 18,049

Η β χοριακή είναι μία ορμόνη του πλακούντα που παράγεται 7 μέρες μετά την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα. Τι δείχνει το τεστ της Β χοριακής και πότε γίνεται;

Όπως είδαμε η β χοριακή είναι μία ορμόνη που παράγεται στη γυναίκα φυσικά όταν το έμβρυο εμφυτευτεί επιτυχώς στη μήτρα.

Έτσι η αποτελεί ένα ιδανικό εντοπίσιμο στοιχείο το οποίο δείχνει στον γυναικολόγο με μεγάλη αξιοπιστία εάν η γυναίκα όντως έχει μπει στη φάση της εγκυμοσύνης και ο εργαστηριακός εντοπισμός προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το απλό τεστ ούρων του εμπορίου.

Πότε να την κάνω;

Για να προσφέρει το τεστ της β χοριακής τα ιδανικά αποτελέσματα, θα πρέπει να διεξαχθεί δειγματοληψία μέσω αιματολογικής εξέτασης, περίπου 10-14 μετά τη σύλληψη.

Σε περιπτώσεις που γίνεται εξωσωματική με βλαστοκύστες, η εξέταση της β χοριακής γίνεται υποχρεωτικά την 14η μέρα μετά την ωοληψία.

Στην ερώτηση τι ώρα πρέπει να γίνει θα σε καθοδηγήσει ο γυναικολόγος.

Τι δείχνει;

Η β χοριακή ανάλογα τις τιμές της δείχνει είτε τον κίνδυνο για αποβολή, σύνδρομο κενού σάκου ή εξωμήτρια κύηση, είτε την επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Οι πρώτες τρεις περιπτώσεις συνδέονται άμεσα με τις χαμηλές τιμές της, ενώ η τιμή άνω του 50 είναι ιδανική για το διάστημα των 14 ημερών μετά την ωοληψία.

Πότε σταματάει η παραγωγή της;

Όταν η γυναίκα φτάσει στην 8η εβδομάδα της κύησης η β χοριακή σταθεροποιείται. Πριν από αυτό το διάστημα διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες.

Αν και σταθεροποιείται, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον στη γυναίκα. Η παραγωγή της β χοριακής απλά μειώνεται, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρειάζεται επανεξέταση;

Μόνο αν συντρέχει σημαντικός λόγος. Η β χοριακή δεν είναι εξέταση ρουτίνας. Ο  γιατρός προτείνει επανεξέταση μονάχα στις περιπτώσεις:

  • Κολπικής αιμορραγίας ή κράμπες στη μήτρα
  • Υπερηχογράφημα που δεν είναι ξεκάθαρο για την κύηση
  • Υποψία εξωμήτριας κύησης

Ποιος την αναλαμβάνει – κόστος;

Το τεστ της β χοριακής το κάνει πάντα ένας έμπειρος γυναικολόγος – μαιευτήρας ο οποίος γνωρίζει την ανάγνωση των τιμών και ξέρει πότε συντρέχει πρόβλημα ή όχι, ώστε να χαράξει την βέλτιστη στρατηγική διαχείριση του θέματος.

Ένας αντίστοιχος ειδικός είναι ο Ελευθέριος Αναστασάκης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέψου τώρα τον ιστότοπο του e-anastasakis.gr και ενημερώσου σχετικά με τα ζητήματα εγκυμοσύνης και τα γυναικολογικά θέματα που σε απασχολούν

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.