Στην Πολωνία το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων

Από 14-19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Chieszyn της Πολωνίας η 3η συνάντηση της Πολυεταιρικής Σύμπραξης σχολείων στην οποία συμμετέχει το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων.

0 388

Από 14-19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Chieszyn της Πολωνίας η 3η συνάντηση της Πολυεταιρικής Σύμπραξης σχολείων στην οποία συμμετέχει το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων.

Από 14-19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Chieszyn της Πολωνίας η 3η συνάντηση της Πολυεταιρικής Σύμπραξης σχολείων στην οποία συμμετέχει το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων.

Η πολωνική ομάδα, μας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας και μας ξενάγησε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της γραφικότατης μεσαιωνικής Κρακοβίας η οποία συμπεριλαμβάνεται στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Επισκεφθήκαμε το παλάτι Βαβέλ πάνω στο λοφίσκο δίπλα ακριβώς στον Βιστούλα, το πλωτό ποτάμι που διατρέχει την Κρακοβία. Στο πίσω μέρος του παλατιού υψώνεται ένα ευμέγεθες άγαλμα του θρυλικού δράκου της Κρακοβίας που κάθε λίγα λεπτά πετάει φλόγες από το στόμα του, εις ανάμνησιν του θρύλου που ήθελε τον δράκο να κατασπαράζει τις παρθένες της περιοχής και μόνο αφού τον ξεγέλασαν με τροφή και νερό ο δράκος εξερράγη και απαλλάχτηκε η πόλη ∙ σήμερα αποτελεί μια πολύ όμορφη τουριστική ατραξιόν.

Στην μεγάλη κεντρική πλατεία της πόλης υψώνεται επιβλητικό μεσαιωνικό κτήριο που στεγάζει το ιστορικό μουσείο της πόλης, ενώ την μία άκρη της καταλαμβάνει ο γοτθικού ρυθμού ναός της Παναγίας -Virgin Mary – όπου δεσπόζει το μεγαλύτερο γοτθικό γλυπτό ( ξυλόγλυπτο τέμπλο) στον κόσμο(magnum opus) του διάσημου γλύπτη Veit Stoss .

Εγκαταλείποντας την Κρακοβία κατευθυνθήκαμε στα περίφημα αλατωρυχεία στην πόλη Βελίσκα που χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 13ου αι. και σε ένα μέρος τους είναι ενεργά και σήμερα. Με την χαρακτηριστική φράση «ας ξεκινήσουμε για την κόλαση» ο ξεναγός μας οδήγησε σε βάθος 150 μέτρων μέσα στη γη. Περνώντας από δαιδαλώδεις διαδρόμους σκαμμένους σε ορυκτό αλάτι δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πώς εκατοντάδες άνθρωποι ζούσαν για πολύ καιρό βαθιά μέσα στη γη χωρίς το φως του ήλιου. Εντυπωσιακότατες αίθουσες ανοίγονταν μπροστά μας όπου τα πάντα ήταν φτιαγμένα από αλάτι, οι τοίχοι, τα πατώματα, τα αγάλματα ακόμη και τα κρύσταλλα στους πολυελαίους που χαρίζουν φως σήμερα στην κεντρική αίθουσα. Φύγαμε με μια ανεπανάληπτη εμπειρία σκεπτόμενοι την επινοητικότητα του ανθρώπου στο θέμα της εκμετάλλευσης του υπόγειου πλούτου, όσο και την ψυχική του δύναμη αλλά και την ανάλγητη εκμετάλλευση του από τους άλλους.

Καταπονημένοι από τις πτήσεις και τις πρώτες περιηγήσεις στην Κρακοβία κατευθυνθήκαμε στην πόλη Chieszyn όπου καταλύσαμε σ’ ένα όμορφο ξενοδοχείο.

Η πρώτη μέρα στη Chieszyn ξεκίνησε με το καλωσόρισμα, στο πολωνικό σχολείο που έχει αναλάβει τον συντονισμό του προγράμματος. Η πολωνική παιδαγωγική ομάδα, καθηγητές και μαθητές, υποδέχθηκαν εγκάρδια όλες τις αποστολές, την ελληνική, την ιταλική, την ισπανική και την αυστριακή και όλοι μαζί παρακολουθήσαμε μια γιορτή που είχαν οργανώσει οι Πολωνοί για να τιμήσουν την ημέρα του Εκπαιδευτικού, 15 Οκτωβρίου. Συγκινητική ήταν η προσφορά λουλουδιών και γλυκών από τους μαθητές στους καθηγητές τους.

Μετά από μια μικρή ξενάγηση στους χώρους του σχολείου ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος όπως το είχαν σχεδιάσει οι Πολωνοί: γνωριμία με την πόλη. Οι μαθητές μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι, ένα είδος «κυνήγι θησαυρού» πέρασαν από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, το κάστρο, το ρολόι, το θέατρο, την κεντρική πλατεία, ενώ οι καθηγητές είχαν συνεχώς δίπλα τους οδηγούς και ξεναγούς τους Πολωνούς συναδέλφους τους :

• στο κάστρο της πόλης με τον ψηλό πύργο από όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πόλη Chieszyn να απλώνεται κάτω και την διασχίζουν ήρεμα τα νερά του πλωτού ποταμού Όλσα, που την χωρίζουν σε δύο τμήματα το πολωνικό Chieszyn και το τσέχικο Tesin, μια και ο Όλσα αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στο κράτος της Πολωνίας και στο κράτος της Τσεχίας∙

• σένα ιδιωτικό πολεμικό μουσείο που παρουσίαζε την ιστορία της Πολωνίας πριν και μετά τον B Παγκόσμιο πόλεμο,

• ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στο μουσείο τυπογραφίας.

Για την επόμενη μέρα οι οικοδεσπότες μας είχαν επιλέξει επιμορφωτικές επισκέψεις σε διάφορα σημεία έξω από την πόλη που παρουσίαζαν τουριστικό ενδιαφέρον. Έτσι επισκεφθήκαμε το Koss hostel, έναν μεγάλο χώρο που ανήκε στις αρχές του αιώνα στην Sofia Kossak και στην οικογένεια της , σημαντική για την περιοχή. Στο κεντρικό κτίσμα μέσα από οθόνες τελευταίας τεχνολογίας παρουσιαζόταν η ιστορία της οικογένειας, ενώ οι γύρω χώροι ήταν διαμορφωμένοι σε σύγχρονους ξενώνες που φιλοξενούν νέους περιηγητές στην περιοχή.

Στην συνέχεια στο «σπίτι του ψωμιού» οι μαθητές μπόρεσαν να γνωρίσουν την διαδικασία παρασκευής ψωμιού, βουτύρου, τυριού με τους παραδοσιακούς τρόπους και τους δόθηκε η ευκαιρία και οι ίδιοι να ζυμώσουν και να ψήσουν ψωμί, να βγάλουν βούτυρο από το γάλα, να φτιάξουν τυρί και ξινόγαλο, αλλά και να τα δοκιμάσουν όλα αυτά όταν ετοιμάστηκαν. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο παραδοσιακό highlanders’ wooden cottage.

Για την παιδαγωγική ομάδα

Ναυσικά Μουλά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr