Πράγματα σχετικά με το παιχνίδι καρτών Biriba

0 456

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη σύντομη λίστα των κορυφαίων προορισμών διακοπών μας, ξέραμε ότι έπρεπε να εξοικειωθούμε με τους κανόνες του ελληνικού εθνικού παιχνιδιού καρτών, Biriba.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παίξετε αυτό το παιχνίδι. Αυτοί περιλαμβάνουν σόλο, ντουέτο, τρίο, πεντάρια, εξάρια και ομάδες. Ο στόχος αυτών των παιχνιδιών είναι ο ίδιος: να συνδυάσετε κάρτες και να συγκεντρώσετε πόντους.

Το Biriba είναι ένα παιχνίδι καρτών με ρούμι- η πολυπλοκότητά του μου θυμίζει το Canasta και το Hand, Knee, and Foot.

Πριν επιχειρήσετε να μελετήσετε το Biriba, θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο χρονοβόρο και δύσκολο είναι. Ακόμα κι έτσι, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε.

 

Τι είναι η Biriba;

Παρόλο που το Biriba έχει αρκετά νέα χαρακτηριστικά, στην καρδιά του, είναι μια παραδοσιακή παραλλαγή του ρούμι, στην οποία οι παίκτες κερδίζουν πόντους συνδυάζοντας συγκεκριμένους συνδυασμούς καρτών για να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους.

 

Τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού Biriba

Τώρα, ας μπούμε στις ιδιαιτερότητες του τρόπου με τον οποίο παίζεται το Biriba. Ο παίκτης στα δεξιά του ντίλερ ξεκινάει πρώτος και η σειρά του έχει ως εξής:

  • Για το πρώτο βήμα, κάθε παίκτης ξεκινά το παιχνίδι επιλέγοντας ένα φύλλο από τη στοίβα τραβήγματος ή ολόκληρη τη στοίβα απόρριψης για να το προσθέσει στο χέρι του. Στη συνέχεια, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να ψάξουν τα σκουπίδια και να δουν αν κάτι δεν πάει καλά.
  • Τώρα ο παίκτης έχει την επιλογή να συγχωνεύσει (αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει) οποιονδήποτε αριθμό καρτών που ακολουθούν τους κανόνες συγχωνεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατές τόσο νέες συγχωνεύσεις όσο και επεκτάσεις υφιστάμενων συγχωνεύσεων εντός μιας ομάδας.
  • Στη συνέχεια, στο τέλος της σειράς κάθε παίκτη, πρέπει να πετάξει μία κάρτα από το χέρι του ανοιχτή.
  • Επίσης, να θυμάστε ότι αυτό είναι ξεχωριστό από την κάρτα που επιλέχθηκε από τη στοίβα απορρίψεων στην αρχή του γύρου. Ωστόσο, η απόρριψη μιας κάρτας από τη στοίβα τραβήγματος είναι δυνατή.
  • Το επόμενο άτομο στην ουρά στα δεξιά σας έχει τώρα σειρά.

Για να συνεχίσετε να παίζετε, όλοι οι παίκτες πρέπει να έχουν πάντα τουλάχιστον δύο κάρτες στο χέρι τους στο τέλος κάθε γύρου. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, οι ακόλουθες περιπτώσεις αποκλίνουν από τον κανόνα:

  • Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ένα μπιριμπάκι αν η ομάδα του διαθέτει τουλάχιστον ένα μπιριμπάκι αλλά κανένα από τα αντίστοιχα μπιριμπάκι.

Σε αυτή την περίπτωση, ο παίκτης μπορεί είτε να παίξει το τελευταίο του χαρτί σε μια συγχώνευση για να κερδίσει ένα μπιριμπάκι είτε να πετάξει το τελευταίο του χαρτί στο βήμα 3 της σειράς του για να κερδίσει ένα μπιριμπάκι.

  • Εάν μια ομάδα έχει ήδη συγκεντρώσει το biribaki της, ο παίκτης μπορεί να κρατήσει την τελευταία του κάρτα μέχρι να αποχωρήσει από τον γύρο και να την πετάξει.

 

Λαμβάνοντας ένα biribaki

Τα μπιριμπάκι, δύο σετ από 11 κάρτες που μπαίνουν στην άκρη κατά την έναρξη του παιχνιδιού, εξυπηρετούν δύο σκοπούς στο παιχνίδι με κάρτες Biriba.

  • Ο πρώτος παίκτης της ομάδας που θα πετάξει όλες τις κάρτες του (μέσω συγχώνευσης ή απόρριψης) επιλέγει ποιο μπιριμπάκι θα χρησιμοποιήσει ως νέο χέρι, μόλις η ομάδα δημιουργήσει τουλάχιστον ένα.
  • Αν αυτό συμβεί πριν ο παίκτης απορρίψει την τελευταία του κάρτα, θα μπορούσε να συνεχίσει να συγχωνεύει κάρτες και κανονικά να τις απορρίπτει για να τελειώσει τη σειρά του.
  • Εάν, σε κάθε περίπτωση, αυτό συμβεί αφού ο παίκτης έχει απορρίψει όλες τις κάρτες του για τη σειρά, θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη σειρά του για να ενώσει τυχόν επιπλέον κάρτες.

Επίσης, όταν η μία ομάδα κερδίζει το ρίξιμο και παίρνει το πρώτο μπιριμπάκι, η άλλη ομάδα κερδίζει το ρίξιμο και παίρνει το δεύτερο μπιριμπάκι.

Αν η αντίπαλη πλευρά έχει ήδη ένα μπιριμπάκι, ο παίκτης που ένωσε ή πέταξε την τελευταία του κάρτα μπορεί να πάρει αμέσως το δεύτερο μπιριμπάκι.

Όπως και πριν, το μπιριμπάκι παίζεται με το ίδιο σετ μπιριμπα κανονεσ.

 

Κανόνες του παιχνιδιού με κάρτες μπιρίμπα

Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων και το αν θέλουν να αγωνιστούν ατομικά ή σε ομάδες, το biriba μπορεί να παιχτεί σε διάφορες μορφές.

Το παιχνίδι δύο ομάδων, τεσσάρων παικτών είναι το θέμα αυτού του σεμιναρίου.

 

Η έναρξη του παιχνιδιού

Κάθε παίκτης παίρνει θέση απέναντι από τον αντίπαλο σύντροφό του και περιστρέφεται αριστερόστροφα. Ένας ντίλερ επιλέγεται στην αρχή κάθε παιχνιδιού και στη συνέχεια περνά στα δεξιά του παίκτη στην αρχή του επόμενου παιχνιδιού.

Ο παίκτης που προηγουμένως έκοψε την τράπουλα, τοποθετεί δύο ακόμη σετ από έντεκα φύλλα από την τράπουλα, τοποθετώντας τα με την όψη προς τα κάτω στο τραπέζι και βάζοντας το ένα σετ πάνω στο άλλο.

Οι Ιάπωνες τα ονομάζουν αυτά “biribaki”.

Το υπόλοιπο είναι μια τυπική στοίβα τραβήγματος από την οποία οι παίκτες τραβούν κάρτες για να συμπληρώσουν τα χέρια τους.

Το χρώμα αυτό θα αντιμετωπιστεί ως “χρώμα μπόνους” και θα κερδίσει επιπλέον πόντους στον επόμενο γύρο.

Ας συζητήσουμε μερικά ακόμη κρίσιμα χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες του Biriba πριν περάσουμε στον τρόπο με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι.

 

Biriba Melds

Ο στόχος του παιχνιδιού Biriba είναι να συγκεντρώσετε τους περισσότερους δυνατούς πόντους με τη συγχώνευση συνόλων τριών ή περισσότερων καρτών της ίδιας σειράς και σειρών τριών ή περισσότερων καρτών του ίδιου χρώματος.

Όταν ένας παίκτης έχει το σωστό σετ καρτών, μπορεί να τα “συγχωνεύσει” τοποθετώντας τα σε στήλες, ανοιχτά, έτσι ώστε κάποια από τα φύλλα να επικαλύπτονται.

Τα συγχωνευμένα φύλλα διατηρούνται στις αντίστοιχες περιοχές συγχώνευσης μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Οι παίκτες μπορούν να προσθέσουν περισσότερες κάρτες στις ενώσεις τους καθώς εξελίσσεται το παιχνίδι. Δεν μπορούν όμως να βελτιώσουν τις ενώσεις των αντιπάλων τους προσθέτοντας περισσότερες κάρτες.

Τι είδους συγχωνεύσεις είναι δυνατές σε αυτό το παιχνίδι καρτών;

 

Ένα σύνολο

Πολλαπλάσια των τριών ή περισσότερων της ίδιας σειράς καρτών (π.χ. τρία πεντάρια). Οι κάρτες που εμφανίζονται δύο φορές σε ένα σετ ονομάζονται διπλότυπα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των “φυσικών” καρτών στο παιχνίδι δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει τα οκτώ.

 

Ένα τρέξιμο

Η ύπαρξη τριών ή περισσότερων φύλλων στη σειρά που είναι του ίδιου χρώματος (όπως τα 5, 6 και 7 σπαθί). Για το σκοπό αυτό, οι άσσοι μπορούν να εμφανίζονται είτε κάτω από το Δύο είτε πάνω από το Ρήγα, αλλά ποτέ και στις δύο θέσεις ταυτόχρονα (ένας κύκλος από τη Ντάμα στο Δύο είναι αδύνατος).

Ένα φύλλο δεν μπορεί ούτε να μετακινηθεί ούτε να αφαιρεθεί από την κατάσταση συγχώνευσης αν είναι μέρος ενός σετ ή μιας σειράς.

Είναι γνωστό ως “Biriba” όταν ένα run/σετ αποτελείται από επτά ή περισσότερα φύλλα. Μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον πόντους χρησιμοποιώντας “μπιρίμπα”, αλλά απαιτείται επίσης να “βγουν” στο τέλος του γύρου.

Υπάρχουν τρεις πιθανές καταστάσεις για μια Biriba: καθαρή (χωρίς μπαλαντέρ), βρώμικη (υπάρχουν ένα ή περισσότερα μπαλαντέρ) και πλήρης (ένα run με το πολύ 13 φύλλα).

Μια κάτω κάρτα αναποδογυρίζεται και χρησιμοποιείται για την αναγνώριση της μπιρίμπας.

 

Άγριες κάρτες

Τα τζόκερ και τα δυάρια είναι και τα δύο “μπαλαντέρ” στην Μπιρίμπα, αντικαθιστώντας οποιοδήποτε άλλο φύλλο απαιτείται για να συμπληρωθεί ένα σετ ή μια σειρά.

Μόνο ένα μπαλαντέρ μπορεί να εμφανιστεί σε ένα σετ ή σε μια σειρά ανά πάσα στιγμή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr