Κωνσταντίνος Φαμίσης – Η ψυχολογία της ψήφου πριν την κάλπη

«Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας»,

0 445

«Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας»,

«Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας», «Ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει για το μέλλον των παιδιών του», στις 17 Ιουνίου 2012.

Δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι σημαντικότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τις δεκαετίες που έρχονται. Οι αναποφάσιστοι , πολλές φορές καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό αυτό, των ψηφοφόρων, μειώνεται την ημέρα των εκλογών, κάτω από την πίεση της αβεβαιότητος και του άγχους. Με την ψήφο τους , πρέπει να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το μνημόνιο, αν θέλουν ή όχι να παραμείνει η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουμε ως νόμισμά το ευρώ.

– Ωστόσο εκείνο που θα επηρεάσει αποφασιστικά, και ίσως και να καθορίσει, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ψυχολογία με την οποία θα σταθεί μπροστά στην κάλπη η πλειονότητα του εκλογικού σώματος. Με βάσει τα τελευταία γκάλοπ, πάνω από το 65% των πολιτών , άσχετα από τα δεινά που βιώνει η ελληνική κοινωνία υποστηρίζει ανυποχώρητα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Η εκλογική πράξη, βάση των αρχών του Αριστοτέλη , «συνιστά μια συμβολική και ουσιαστική πολιτική πράξη του ανθρώπου που επιλέγει ελεύθερα, έχοντας ως κριτήριο την γνώση του ».

– Πριν πάρουμε θέση να ψηφίσουμε , πρέπει να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε, ψύχραιμα, αυτούς που ζητούν την ψήφο μας. Να δούμε ποιοί είναι, τι λένε, τι προτείνουν και πως θα διαχειριστούν το μέλλον μας. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να το κρίνουμε, γιατί σχεδόν, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, χαϊδεύουν τα αυτιά μας, είτε λέγοντας αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, είτε κρύβοντας αυτό που δεν θα θέλαμε , δημιουργώντας ανασφάλεια στον ψηφοφόρο. Πρέπει συνεπώς να ψάξουμε την αλήθεια.

– Η ψήφος δεν μπορεί να αξιολογηθεί ηθικά αν προέρχεται από άγνοια ή αυθαίρετο συλλογισμό. Ακόμη η προτροπή «ψήφισε ό,τι ψηφίζει η οικογένειά σου ή εν πάση περιπτώσει αυτόν που ξέρεις», δικαιώνει τον απολυταρχικό Πλάτωνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «η αβεβαιότητα των ψηφοφόρων μπορεί να αποδειχθεί ενίοτε μείζον πρόβλημα»

– Οι εκλογές στις 17 Ιουνίου είναι κρίσιμες. Η θυμωμένη ψήφος, του αγανακτισμένου ανθρώπου μπορεί να τιμωρήσει αυτούς που του προκάλεσαν το θυμό , αλλά είναι όπλο επικίνδυνο. Επικίνδυνο, γιατί η ψήφος –( βολή ) – είναι μία και μοναδική και αν ριχτεί δεν παίρνεται πίσω ούτε διορθώνεται

– Η ψήφος τιμωρίας είναι ηθικά απαράδεκτη, γιατί παραβιάζει τα κριτήρια επιλογής που έχουν θέσει οι ψηφοφόροι και υπάρχει κίνδυνο να κερδίσει τις εκλογές κάποιο κόμμα το οποίο δεν «εκφράζει» τις δικές του αρχές, ούτε φυσικά και το συλλογικό συμφέρον. Είναι εύκολο (θεωρητικά) ο πολίτης να θεωρεί υπεύθυνο πάντα κάποιον άλλο για τα προβλήματά του και να αναζητά τις λύσεις κάπου έξω, από αυτόν . Όμως, είναι καιρός ο λαός να μάθει από την ιστορία και τις εμπειρίες του.

– Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναγέννηση και ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς.

– Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης και διεκδίκησης, για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, με την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

– Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν, στηρίζουμε ΠΑΣΟΚ γιατί προσπαθεί, παλεύει και αγωνίζεται παρά τα λάθη του παρελθόντος και τα εμπόδια της σύγχρονης εποχής.

– Το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνησε για πολλά χρόνια την χώρα, έχει την πολιτική εμπειρία, δημιούργησε τις βάσεις για ένα ισχυρό κράτος, μια δίκαιη κοινωνία, μια δυνατή Ελλάδα.

– Υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης.

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr