Κωνσταντίνος Φαμίσης – Η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Oι Έλληνες πολίτες, στην πλειοψηφία τους, θέλουν στις 18 Ιουνίου να υπάρχει μια κυβέρνηση, που θα κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη.

0 328

Oι Έλληνες πολίτες, στην πλειοψηφία τους, θέλουν στις 18 Ιουνίου να υπάρχει μια κυβέρνηση, που θα κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη.

Oι Έλληνες πολίτες, στην πλειοψηφία τους, θέλουν στις 18 Ιουνίου να υπάρχει μια κυβέρνηση, που θα κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη.

– Θέλουν να υπάρχει μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για την εθνική οικονομία και την ανάκαμψη της χώρας. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει αυτή τη θετική προοπτική.

– Η χώρα μας βιώνει μια τριπλή εσωτερική κρίση- μια βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση – που έχει μετατραπεί και σε μια κρίση στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκη Ένωση.

– Σήμερα διαμορφώνεται ένα σκηνικό δήθεν δικομματισμού που οδηγεί στην πόλωση και τον διχασμό. Αυτό το σκηνικό δεν δίνει πλειοψηφική κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου.

– Εάν πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική, στην σταθερή σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρέπει να υπογράψει η νέα κυβέρνηση πρωτόκολλο συνεργασίας, με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των άλλων κομμάτων. Πρέπει να στείλουμε εμείς το μήνυμα ότι θέλουμε την αναθεώρηση. Θέλουμε να κάνουμε τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης όπως προβλέπει ρητά η σύμβαση, αλλά θέλουμε να είμαστε μέσα, καθισμένοι ισότιμα στο τραπέζι της Ευρώπης, για να συνδιαμορφώσουμε τους συσχετισμούς και να επωφεληθούμε από τους συσχετισμούς.

– Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δεσμευτούν για το μέλλον της χώρας μας μετά τις εκλογές. Δεν μπορούν να κρυφθούν στην εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και κάποιοι άλλοι να αναλάβουν το βάρος της διακυβέρνησης.

– .Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρά οικοδομημένο σύστημα με ένα κέντρο λήψης αποφάσεων που λειτουργεί ενιαία. Δεν είναι έτσι. Το σύστημα είναι πολύπλοκο, ασταθές, αντιφατικό. Αργεί να πάρει αποφάσεις, δεν παίρνει ολοκληρωμένες αποφάσεις. Έχεις απέναντί σου 17 κυβερνήσεις, δηλώνει ο κ. Βενιζέλος, με διαφορετικές γνώμες, Μέσα Ενημέρωσης, οργανωμένα συμφέροντα, κερδοσκοπικούς κύκλους, οίκους αξιολόγησης. Πρέπει να δεις ποιο είναι το πολιτικό και όχι μόνο το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείσαι.

– Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος, στην διακαναλική συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 10 Ιουνίου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ελλάδα, τον μήνα Μάρτιο, τις υπογραφές από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για το δεύτερο μνημόνιο. Επισημαίνει ότι η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να γίνει «χωρίς συμμετοχή δέσμευση και υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν πραγματικά την Ελλάδα στο Ευρώ και την Ευρώπη». Το θέμα μας είναι ο τόπος, η ευθύνη για την διακυβέρνηση και την προοπτική του τόπου με βάση τη δύναμη των κομμάτων και τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό ζητούμε την ψήφο των πολιτών στο ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει το ρόλο του και να επιβάλει την εθνική συνευθύνη.

– O κ. Βενιζέλος, δηλώνει ότι, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ν.Δ., τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στους οποίους προτείνει οκτώ σημεία πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί η συμφωνία αυτή. Δεν έστειλε την επιστολή του , στο ΚΚΕ, στην κα Παπαρήγα γιατί είναι δεδηλωμένη και σταθερή η θέση του ΚΚΕ κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Δεν έστειλε την επιστολή στη Χρυσή Αυγή, διότι δεν αποδέχεται το Ευρώ και την Ευρώπη.

Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση στην επιστολή αυτή, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, γιατί πρέπει ο πολίτης να ξέρει πριν τις εκλογές τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Θα αποκτήσει έτσι ουσιαστικό περιεχόμενο και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών η οποία την προηγούμενη φορά, παρά την προσπάθειά μας, εξελίχθηκε σε μία τραυματική εμπειρία, τραυματική για τους θεσμούς, για την αξιοπιστία της πολιτικής και εν τέλει για την οικονομία της χώρας και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.

– Το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης μιας συμφωνίας, εθνικής συνευθύνης, με τους Ευρωπαίους.

– Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

– Το ΠΑΣΟΚ ισχυρό εκλογικά και κοινοβουλευτικά εγγυάται στις 18 Ιουνίου την πολιτική σταθερότητα, το δυνατό εύρος των συνεργασιών και της εθνικής συστράτευσης , ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται.

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.