Κατασκευή κουζίνας, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την παραγγείλετε

0 873

Σήμερα η τεχνολογία δημιουργεί έπιπλα κουζίνας υψηλής ποιότητας και σχεδιασμού: Χρήση καινούριων υλικών, νέα συστήματα κατασκευής που συνδυάζουν εµφάνιση, αντοχή στη χρήση, έξυπνοι μηχανισμοί, ποιότητα, φινίρισµα και άπειρους συνδυασµούς σε υλικά και χρώµατα.

Για το σχεδιασµό της κουζίνας απαιτείται μελέτη για την αξιοποίηση και λειτουργικότητα του χώρου με άνεση και εργονοµία στην καθημερινή χρήση. Αν θέλετε λοιπόν, να φτιάξετε µια κουζίνα µε προδιαγραφές ή να κάνετε µια ανακαίνιση, ακολουθήστε τις συµβουλές των ειδικών που επεξεργάζονται τα σχέδια κατόψεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για μια σωστή κατασκευή και υπολογισμού του κόστους της. Η αρχιτεκτονική απαιτεί ενοποίηση του χώρου της κουζίνας µε το καθιστικό, δηµιουργώντας µικρά ή µεγάλα ανοίγματα, ο σχεδιασµός των οποίων εξαρτάται από το χώρο που διαθέτετε. Η τοποθέτηση “πάσου” σας δίνει την ευχέρεια τοποθέτησης ντουλαπιών από την πλευρά της κουζίνας και διαχωριστικού πάγκου για τα πρόχειρα γεύματα, τονίζουν ξυλουργοί και κατασκευαστές επίπλων κουζίνας. Επάνω από το “πάσο” μπορείτε να τοποθετήσετε ντουλάπια ή διακοσμητικά ράφια. Επίσης µε τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορείτε να τοποθετήσετε γυψοσανίδα µε ενσωματωμένα σποτ οροφής για άπλετο φωτισμό του χώρου.

Η κουζίνα αποτελείται από τρία (3) τμήµατα:

α) Χώρος προετοιµασίας γευμάτων και αποθήκευσης τροφίμων, δηλαδή πάγκος, τραπέζι, ντουλάπια και ψυγείο.

β) Χώρος παρασκευής γευµάτων, δηλαδή εστίες ηλεκτρικές ή εστίες γκαζιού, φούρνος ή φούρνος µικροκυµάτων.

γ) Χώρος πλυσίµατος και αποθήκευσης, δηλαδή νεροχύτης, πλυντήριο πιάτων, ντουλάπια πιάτων και σκευών κουζίνας.

Ο σχεδιασµός των τριών τµηµάτων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η νοικοκυρά µε µικρές κινήσεις να έχει κοντά της ό,τι χρειάζεται για τις εργασίες στο χώρο της κουζίνας, δηλαδή προπαρασκευή, µαγείρεµα και πλύσιµο. Νεροχύτης, κουζίνα και ψυγείο πρέπει να βρίσκονται σε ίση απόσταση µεταξύ τους. Σχεδιάζοντας το τρίγωνο εργασίας σε κάτοψη, διαμορφώνετε την υπόλοιπη κουζίνα, το φωτισµό και τη συνολική διακόσμηση του χώρου. Η σωστή τοποθέτηση εντοιχισμένων ηλεκτρικών συσκευών ή µη, επιβάλλεται να μελετηθεί και να αποφασιστεί ταυτόχρονα με το σχεδιασµό της κουζίνας. Το ψυγείο πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στους αποθηκευτικούς χώρους και στο νεροχύτη.

Ο φούρνος και οι εστίες της κουζίνας – εάν ο χώρος το επιτρέπει – πρέπει να τοποθετηθούν χωριστά, δηλ. ο φούρνος σε ύψος 0,80 εκ. από το δάπεδο. Κάτω από τις εστίες τοποθετούνται τα συρτάρια για αποθήκευση των σκευών, ενώ επάνω από αυτές ο απορροφητήρας, σε ύψος 0,55 εκ. από τον πάγκο, ο οποίος μπορεί να είναι συρόµενος ή ανοιγόµενος, επενδεδυμένος µε φύλλο όπως τα υπόλοιπα ντουλάπια ή σε στυλ καµινάδας, επενδεδυµένος από χαλκό ή ανοξείδωτο χάλυβα. Η θέση του νεροχύτη, συνήθως µε διπλές γούρνες από διάφορα υλικά (ανοξείδωτο ή συνθετικό ή εµαγιέ ή µάρµαρο) πρέπει να είναι μπροστά από το παράθυρο, ώστε να έχετε φυσικό φωτισµό. Κάτω από το νεροχύτη τοποθετείται κάδος απορριµµάτων µε σκέπασµα, προσαρμοσµένος στο πορτάκι των ντουλαπιών. Το πλυντήριο των πιάτων τοποθετείται δίπλα από το νεροχύτη. Τα ντουλάπια στο κάτω μέρος έχουν βάθος 0,60 εκ. ως 0,70 εκ. Ο πάγκος εργασίας έχει ύψος 0,85 ως 0,90 εκ. από το δάπεδο. Τα κρεμαστά ντουλάπια τοποθετούνται σε ύψος 0,60 εκ. ως 1,00 εκ. και βάθος 0,35 ως 0,40 εκ., ενώ κάτω από αυτά τοποθετούνται φωτιστικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον πάγκο εργασίας.

Στα καταστήµατα πώλησης επίπλων στην Παλλήνη υπάρχουν σχέδια κουζίνας, σε σχήµατα και μεγέθη που επιτρέπουν να δηµιουργήσετε συνδυασµούς στο χώρο ώστε να αντιπροσωπεύουν τις προτιµήσεις και την τσέπη σας. Αν δεν έχετε τη βοήθεια κάποιου διακοσμητή ή τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνίτη ξυλουργό, υποδεικνύοντας του ακριβώς το σχέδιο και τα υλικά που επιθυµείτε. Η δεύτερη λύση σας δίνει περισσότερες επιλογές. Βέβαια η διακόσµηση της κουζίνας θα πρέπει να ακολουθεί και το υπόλοιπο ύφος του σπιτιού, π.χ. κλασικό ή μοντέρνο. Εάν επιλέξετε εντοιχισµένα είδη, το εξωτερικό µέρος τους θα καλύπτεται από τον ανάλογο τύπο ξύλου επένδυσης µε το στυλ που θέλετε να δώσετε στην κουζίνα σας. Για παράδειγμα, σε ένα παραδοσιακό σπίτι µε “άγριο” σοβά και ξύλινα δοκάρια, το υλικό κατασκευής της κουζίνας συνιστάται να είναι από ξύλο, ο απορροφητήρας σε σχήμα καμινάδας, επενδεδυµένος με χαλκό και τα διάφορα αξεσουάρ στο ίδιο χρώµα, ενώ οι πόρτες στις βιτρίνες από γυαλί αντικέ, επίσης ο πάγκος από µάρµαρο ή ξύλο ή από κεραµικά πλακίδια µε τελειώματα ξύλου και οι κουρτίνες βαµβακερές σε χαρούµενα σχέδια και χρώµατα. Όλα αυτά τα υλικά συνδυάζονται µε παλιά αντικείµενα ώστε να δηµιουργηθεί ζεστή ατµόσφαιρα. Αντίθετα σε ένα σπίτι με κλασική επίπλωση µπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλο σε λούστρο, κρύσταλλα στις βιτρίνες, αξεσουάρ, πόµολα σε µπρούντζο, εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές, κ.λπ.

Για τον πάγκο, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές επίπλων κουζίνας, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε πολλά υλικά, όπως MDF με επένδυση βακελίτη, γρανίτη, μάρμαρο, ανοξείδωτο (inox), δηλαδη υλικά που δε φθείρονται µε την πάροδο του χρόνου. Φθηνότερο υλικό είναι ο βακελίτης, λίγο πιο ακριβό είναι το µάρμαρο, ενώ ακριβότερος είναι ο γρανίτης. Πρέπει να έχετε όµως υπόψιν, ότι αν και το µάρμαρο µπορεί να είναι πιο φθηνό από το γρανίτη έχει µεγαλύτερη απορροφητικότητα από το δεύτερο, µε αποτέλεσµα να “ποτίζει” με διάφορες βροµιές. Στη διαµόρφωση των τιµών δεν παίζουν μόνο ρόλο τα υλικά αλλά και η επεξεργασία τους (π.χ. τρύπες για να µπεί ο νεροχύτης) και η τοποθέτηση τους. Όσον αφορά τα ντουλάπια, στο εσωτερικό τους χρησιμοποιείται συνήθως μελαµίνη λευκού χρώματος ή σε αποµίµηση ξύλου. Στην πρόσοψη των ντουλαπιών (πορτάκια) χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά ανάλογα µε την οικονοµική δυνατότητα. Μια ιεραρχική οικονοµική κατάταξη, ξεκινώντας από το φθηνότερο, είναι η εξής: βακελίτης (γυαλιστερός ή µατ, σε ποικιλία χρωµάτων με στρογγυλεµένες τις κάθετες πλευρές ή ίσιες), MDF (βαμµένο λάκα – ματ, γυαλιστερό ή σατινέ – ή βαμµένο µε ειδική τεχνική με ρολό ή πινέλο), ημιμασίφ ξύλο (πλαίσιο µασίφ ξύλου και ταμπλάς επενδεδυµένος µε καπλαµά ξύλου), µασίφ σε πολλά ξύλα, αφού έχουν περάσει από ειδική κατεργασία ξήρανσης για να µην πετσικάρουν. Είδη ξύλων που θεωρούνται ακριβά είναι η καρυδιά, η βελανιδιά, η κερασιά, ενώ φθηνότερα είναι η οξιά, η φλαµουριά κ.ά.

Οι τιµές των ντουλαπιών εκτός από το είδος των υλικών και το κατάστηµα που θα επιλέξετε να κάνετε τις αγορές, καθορίζονται και από τους μηχανισμούς που διαθέτουν, οι οποίοι πρέπει να έχουν προδιαγραφές – αλλά και να τοποθετηθούν σωστά – για να αντέξουν αρκετό χρονικό διάστηµα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.