Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή

0 158

Εδώ και μερικά χρόνια, σχεδόν μία δεκαετία, κάθε αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη φέρνει σκέψεις από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν κάποτε θα φτάσουμε στο σημείο να μας κυβερνούν οι μηχανές ή αν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και θα κάνουν οι υπολογιστές αυτή τη διεργασία για εμάς. Επίσης, άλλοι σκέφτονται σε μία πιο πρακτική προσέγγιση της καθημερινότητας, αν θα υπάρχουν εργασίες για όλους και δουλειές που θα εξαφανιστούν επειδή η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο.

Καμία απάντηση δεν μπορεί να δοθεί στα παραπάνω ερωτήματα, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Στις πρώτες δύο απορίες, οι απαντήσεις είναι τόσο δύσκολες όσο και η απάντηση στην ερώτηση «τι είναι ικανή να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη;». Κανείς δεν ξέρει ακόμη και τα όριά της εξερευνώνται μέρα με τη μέρα. Στην τελευταία ερώτηση όμως υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία άκρη. Το μόνο που πρέπει κάποιος να κάνει, είναι να δει πώς εξελίσσεται το παρόν και να παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη έχει επηρεάσει τη ζωή μας.

Μπορεί να μην είναι εμφανής πάντοτε γύρω μας, όμως είναι αλήθεια ότι αυτού του είδους η βοήθεια που παίρνουμε από τις μηχανές είναι τεράστια και πανταχού παρούσα. Οι επιχειρηματικοί κλάδοι στους οποίους έχει προσφέρει χείρα βοηθείας είναι δεκάδες και κάθε μέρα αυξάνονται σε ποσότητα και ποιότητα. Μία από τις πρώτες βιομηχανίες που είδαν τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν εκείνη της διασκέδασης. Η νέα τεχνολογία έδειξε τις ικανότητές της σε πολλαπλές παρτίδες παιχνιδιών με τράπουλα, εκεί όπου επικράτησε έναντι επαγγελματιών παικτών του πόκερ, σε διαδοχικούς αγώνες.

Το πόκερ είναι ένα άθλημα που απαιτεί συνδυασμό ικανοτήτων. Ο συνδυασμός γνώσης των κανονισμών, γρήγορης σκέψης, εμπειρίας, πρόβλεψης των κινήσεων του αντιπάλου και, φυσικά, ταλέντου είναι απαραίτητος για να ξεχωρίσει κάποιος στο πράσινο τραπέζι. Το πόκερ γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ και έγινε το αγαπημένο παιχνίδι με κάρτες όλης της Αμερικής. Σύντομα, μπήκε στα καζίνο όλου του κόσμου, εκεί όπου επισκίασε τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια τους. Στη δεκαετία του ’80 και του ’90, έγινε γνωστό σε κάθε σπίτι μέσω της τεχνολογίας, αφού μεταδόθηκαν τηλεοπτικά οι μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Όμως, στην αλλαγή της χιλιετίας, οι προκλήσεις για το πόκερ ήταν τεράστιες αφού η επανάσταση του internet απείλησε τα παραδοσιακά παιχνίδια. Το πόκερ κατάλαβε ότι έπρεπε να μπει στην ψηφιακή εποχή και πέρασε στον online κόσμο, με τη βοήθεια εφαρμογών των εξειδικευμένων πλατφορμών. Έτσι, το παιχνίδι έφτασε σε όλους και όποιος ήθελε να παίξει, το έκανε με ασφάλεια συναλλαγών και δεδομένων, προσωποποιημένες επιλογές, άμεση εξυπηρέτηση, διαφάνεια και απρόσκοπτη πρόσβαση, από όπου κι αν βρίσκεται.

Η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, βρίσκεται παντού στην καθημερινή μας ζωή, καλύπτοντας ένα τεράστιο φάσμα αναγκών μας, από την εκπαίδευση έως την υγεία. Οι καθηγητές για παράδειγμα μπορούν, πλέον, να εστιάζουν προσωποποιημένα στην εκπαίδευση των σπουδαστών, προσαρμόζοντας τους τρόπους και τις μεθόδους διδασκαλίας στις ανάγκες του κάθε ενός εξ’ αυτών. Επιπλέον, οι σπουδαστές κερδίζουν χρόνο από την αυτόματη διόρθωση κειμένων, αλλά και τη μετάφρασή τους, ενώ, από την άλλη, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί το ενδεχόμενο αντιγραφής κειμένων και εργασιών.

Ο χώρος της υγείας έχει γνωρίσει εξίσου σημαντική ανάπτυξη με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, από τομείς που εύκολα μπορούμε να δούμε στην καθημερινότητά μας έως εξαιρετικά αποτελεσματικές διεργασίες που γίνονται σε εργαστήρια. Τα δεδομένα, που λαμβάνονται και επεξεργάζονται με τεράστια ταχύτητα και ακρίβεια από την τεχνητή νοημοσύνη, βοηθούν στις εξειδικευμένες και επιτυχημένες διαγνώσεις, ακόμα και θεραπείες. Σε πιο καθημερινή βάση, μπορούμε πια πολύ εύκολα να κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό που χρειαζόμαστε χωρίς να ταλαιπωρούμαστε σε ουρές αναμονής, να λαμβάνουμε τη συνταγή για τα φάρμακά μας εύκολα και γρήγορα με ένα e-mail, αλλά και τη διάγνωσή ή τα αποτελέσματα των εξετάσεών μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη όμως έχει φροντίσει, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, και για δραστηριότητες όπως τις αγορές μας. Ως καταναλωτές βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ποικιλία ειδών, έχοντας τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τιμές, προϊόντα, μεγέθη, τρόπο παραλαβής και τελικά να βρούμε το ιδανικότερο για εμάς. Είτε πρόκειται για μόδα ή για ηλεκτρικές συσκευές, υπολογιστές ή ακόμα και για αγορά αυτοκινήτου, έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε πολύ εξειδικευμένη έρευνα αγοράς και να διαβάσουμε κριτικές, να δούμε φωτογραφίες, να κάνουμε συζητήσεις σε γκρουπ ή να κάνουμε εγγραφή και να λάβουμε e-mail μόνο για αυτό το θέμα, ώστε να επιλέξουμε αυτό το προϊόν που πληροί τις προδιαγραφές μας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr