Γεώργιος Γ. Ούτρας: Το Στίγμα στις Ψυχιατρικές Παθήσεις η Διπολική Διαταραχή και η σχέση της με τους καλλιτέχνες

Όταν κάποιος μοιάζει να είναι διαφορετικός από εμάς, υπάρχει περίπτωση να τον αντιμετωπίσουμε, λόγω των στερεότυπων, αρνητικά.

0 1.312

Όταν κάποιος μοιάζει να είναι διαφορετικός από εμάς, υπάρχει περίπτωση να τον αντιμετωπίσουμε, λόγω των στερεότυπων, αρνητικά.

Όταν κάποιος μοιάζει να είναι διαφορετικός από εμάς, υπάρχει περίπτωση να τον αντιμετωπίσουμε, λόγω των στερεότυπων, αρνητικά. 

Τα άτομα που έχουν αξιολογηθεί αρνητικά από τη κοινωνία, χαρακτηρίζονται ως στιγματισμένα. Το στίγμα αποτελεί μια πραγματικότητα για τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια και όπως οι ίδιοι αναφέρουν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιά για μια ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ζωή. Η κοινωνία αισθάνεται άβολα με την ψυχική ασθένεια επειδή δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες

ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Λόγω των ανακριβειών και των παρεξηγήσεων, οι άνθρωποι έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι οι πάσχοντες από μία ψυχική διαταραχή έχουν αδύναμο χαρακτήρα ή είναι εξ ορισμού επικίνδυνοι. Η ψυχική ασθένεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αόρατη ασθένεια. Συχνά, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε αν κάποιος έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από ψυχική νόσο, είναι να μας το πει ο ίδιος. Η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έχει ιδέα με πόσους ανθρώπους, με ψυχικές διαταραχές, συναναστρέφεται καθημερινά. Στις σύγχρονες κοινωνίες, τουλάχιστον ένας στους πέντε θα βιώσουν μια ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους Η ψυχική ασθένεια επηρεάζει άτομα ανεξάρτητα από ηλικία, επάγγελμα ή μορφωτικό επίπεδο.

Γιατί το στίγμα περιβάλλει την ψυχική ασθένεια;

Όλοι μας έχουμε μια εικόνα του ψυχικά ασθενούς. Οι περισσότερες όμως από τις απόψεις και τις ερμηνείες μας, έχουν διαστρεβλωθεί μέσα από βαθιά εδραιωμένες κοινωνικές πεποιθήσεις. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως αντανάκλαση της κοινωνίας, έχουν συμβάλλει σημαντικά στη συντήρηση αυτής της διαστρεβλωμένης άποψης για τη ψυχική ασθένεια. Τηλεοπτικοί ή κινηματογραφικοί χαρακτήρες που είναι επιθετικοί, επικίνδυνοι και απρόβλεπτοι μπορεί να έχουν μια συμπεριφορά που να αποδίδεται σε κάποια ψυχική ασθένεια. Η ψυχική νόσος δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με ευαισθησία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως άλλες ασθένειες. Περιβαλλόμαστε από στερεότυπα, δημοφιλείς ταινίες παρουσιάζουν δολοφόνους που είναι «τρελοί» ενώ κατά κανόνα δεν υπάρχει ειδησεογραφική κάλυψη της ψυχικής ασθένειας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκτός κι αν συνδέεται με τη βία. Επίσης, ακούμε συχνά την περιστασιακή χρήση όρων όπως «παλαβός» ή «τρελός», συνδυασμένες με αστεία εις βάρος των ψυχικά ασθενών.

Μύθοι γύρω από τη ψυχική ασθένεια.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις ψυχικές ασθένειες. Μέχρι να μάθουν την αλήθεια οι άνθρωποι, θα συνεχίσουν να αρνιούνται ότι οι ψυχικές ασθένειες είναι υπαρκτές και να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα. Πόσα γνωρίζετε για τις ψυχικές ασθένειες; Παρακάτω διαβάστε ορισμένους από τους συνηθισμένος μύθους καθώς και αλήθειες για τις ψυχικές ασθένειες.

Οι ψυχικά πάσχοντες είναι βίαιοι και επικίνδυνοι. Η αλήθεια είναι ότι, ως ομάδα, οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι περισσότερο βίαιοι από κάθε άλλη ομάδα. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πιθανό να πέσουν θύματα βίας παρά να γίνουν βίαιοι οι ίδιοι.

Οι ψυχικά πάσχοντες είναι φτωχοί και/ή λιγότερο ευφυείς. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ψυχικά πάσχοντες έχουν μέση ή άνω του μέσου όρου νοημοσύνη. Η ψυχική ασθένεια, όπως και η σωματική ασθένεια, μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε ανεξαρτήτως νοημοσύνης, εξυπνάδας, κοινωνικής τάξης ή επιπέδου εισοδήματος.

Η ψυχική ασθένεια οφείλεται σε προσωπική αδυναμία. Η ψυχική ασθένεια δεν αποτελεί κάποιο ελάττωμα του χαρακτήρα. Πρόκειται για ασθένεια και δεν σχετίζεται με το αν κάποιος είναι αδύναμος ή δεν έχει τη δύναμη της θέλησης. Παρά το γεγονός ότι τα ίδια τα άτομα με ψυχικές διαταραχές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη τους,

δεν επιλέγουν οι ίδιοι να είναι άρρωστοι και δεν είναι τεμπέληδες επειδή δεν μπορούν απλά «να ξεφύγουν από αυτό. Η ψυχική ασθένεια αποτελεί μια ασυνήθιστη, σπάνια διαταραχή. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι μια ασυνήθιστη διαταραχή, αλλά μια ευρεία κατηγορία πολλών διαταραχών. Το άγχος, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, οι διαταραχές προσωπικότητας, οι διατροφικές διαταραχές και οι οργανικές διαταραχές του εγκεφάλου είναι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν δυστυχία, θλίψη και χαμένες ευκαιρίες στους πάσχοντες και το περιβάλλον τους.

Γενετικά συνδεδεμένες οι ψυχικές ασθένειες με τη δημιουργικότητα.

Οι καλλιτέχνες πιθανότατα να φέρουν το γονίδιο των ψυχικών παθήσεων λένε σήμερα οι επιστήμονες, και όσο τρομακτικό και να ακούγεται, κρύβει μάλλον μια μεγάλη αλήθεια. Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας οι καλλιτεχνικές προσωπικότητες είναι αυτοί που πιθανότατα φέρουν κάποια γονίδια που ευθύνονται για ψυχικές ασθένειες όπως είναι η σχιζοφρένεια κι η διπολική διαταραχή. Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 250.000 άτομα που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή αναφορικά με τα γονίδια που φέρουν. Στη συνέχεια, μελέτησαν υγιή άτομα των οποίων τα επαγγέλματα είναι ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί και παρατήρησαν ότι είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια από αυτά τα γονίδια. Το ίδιο συνέβαινε και σε ανθρώπους από την Ολλανδία και τη Σουηδία. Και σ’ αυτούς παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν δημιουργικά επαγγέλματα είχαν κάποια από αυτά τα γονίδια. Αντίθετα όσοι ήταν αγρότες, πωλητές ή οικοδόμοι δεν είχαν περισσότερα από τα γονίδια αυτά σε σχέση το μέσο όρο. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και όπως αναφέρουν οι ειδικοί πιθανότατα το DNA που προκαλεί τη μανιακή ενέργεια και τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης να συνδέεται άμεσα με αυτό που τροφοδοτεί και τη δημιουργικότητα. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί, κωμικοί, συγγραφείς κλπ που έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει κάποια ψυχική νόσο. Για παράδειγμα ο Στίβεν Φράι και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς πάσχουν από διπολική διαταραχή, ο ζωγράφος Βαν Γκογκ και ο συγγραφέας Τζακ Κέρουακ έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως ιδιοφυΐες, όμως είχαν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Μερικοί ηθοποιοί έχουν αποκαλύψει τη διπολική διάγνωση διαταραχής τους. Ο ψαράς Dreyfuss, Carrie Richard, Stephen Frey, η Linda Χάμιλτον, Vivian Leigh, Ben , και Jean Claude Van Damme είναι γνωστοί για να έχουν τη διπολική διαταραχή. Patty ο δούκας έγραψε ένα βιβλίο περιγράφοντας την προσωπική αναταραχή διαβίωσής της με τη διπολική διαταραχή. Ο Maurice Bernard, από τη σαπουνόπερα «Γενικό Νοσοκομείο,» έχει συζητήσει τη διάγνωσή του και προωθεί τη συνειδητοποίηση για την διαταραχή. Η Μέριλιν Μονρόε θεωρείται επίσης ότι έπασχε από την διαταραχή.

Πολλοί συντάκτες και ποιητές θεωρούνται ότι έπασχαν από τη διπολική διαταραχή.

Hans Christian Άντερσον, Charles Dickens, William Faulkner, Ernest Hemingway, ο Edgar Allan Poe, Robert Louis Stevenson, Mark Twain, και η Βιρτζίνια Woolf είναι διάσημοι συγγραφείς που είχαν τη διπολική διαταραχή. Ο Λόρδος Byron, Ralph Waldo Emerson, John Keats, και Σύλβια Plath είναι ποιητές που έπασχαν από τη μανιακή κατάθλιψη. Vincent Van Gogh και Edvard Munch είναι διάσημος καλλιτέχνης που είχε τη διπολική διαταραχή. Ο Ludwig van Beethoven και Robert Schumann είναι διάσημοι συνθέτες που υπέστησαν τις

ψηλά και τα χαμηλότατα σημεία της διπολικής διαταραχής. Οι μουσικοί Jimi Hendrix, Axl Rose, Courtney Love, Ozzy Osborne, Steven Page, Tom Scholz, Scott Weiland, και Jim Morrison έζησε με αυτόν τον όρο. Το Winston Churchill, Benjamin Franklin, και Αλέξανδρος Χάμιλτον είναι ιστορικοί αριθμοί που θεωρούνται για να έπασχαν από κάποια μορφή διπολικής διαταραχής. Ο Πάτρικ Kennedy πάσχει από τη διπολική διαταραχή. Η Φλωρεντία Nightingale έζησε με τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Ο Isaac Newton, ο Ludwig Boltzmann, και ο Emil Post είναι μαθηματικοί που είχαν τη διπολική διαταραχή. Οι αθλητές Frank Bruno, Chris Kanyon, Neil Lennon, Jimmy Piersall έχουν τη διπολική διαταραχή. Η Kay Redfield Jamison είναι ψυχολόγος που έγραψε εκτενώς για την εμπειρία της με τη διπολική διαταραχή. Έγραψε τα απομνημονεύματα που περιέγραψαν την προσωπική μάχη της με την διαταραχή. Έγραψε επίσης ένα βιβλίο που εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας.

Επιμέλεια Δημοσίευσης : Γεώργιος Γ. Ούτρας Μαθηματικός ΠΕ03 – Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τεχνικός Η/Υ (Δ.Ε.) – Απόφοιτος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ)

Πήγες της Δημοσίευσης :

1) Wikipedia

2) http://www.klimaka.org.gr/

3) news247.gr

4) www.amra.gr

5) http://www.huffingtonpost.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr