Ελλάδα, Ιστορία και… ποδόσφαιρο

0 989

Φωτογραφία με διττό νόημα η πρώτη. Κοινωνικο-ανθρωπολογικό, ας το πούμε έτσι, και ποδοσφαιρικό.

Ο Marco και ο Adolfo είναι Μεξικάνοι και βρίσκονται στο χωριουδάκι Λα Αντίγουα, κοντά στην πόλη Βερακρούζ, στο Ανατολικό Μεξικό, στις όχθες του Ατλαντικού.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη έξω απ’ την ταπεινή εκκλησία Ermita del Rosario (Παρεκκλήσι του Κομποσκοινιού σε πολύ ελεύθερη μετάφραση).

Αν και μικρή και ταπεινή, η Ermita del Rosario δεν είναι καθόλου τυχαίο εκκλησάκι.

Είναι η πρώτη εκκλησία του ηπειρωτικού Νέου Κόσμου (χωρίς τα νησιά της Καραϊβικής δηλαδή), χτισμένη το 1523-24 από Φραγκισκανούς μοναχούς.

Η Λα Αντίγουα ήταν ο πρώτος σταθμός του κονκισταδόρ Hernán Cortés στη μακρά πορεία του που οδήγησε στην κατάλυση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων και την πτώση της πρωτεύουσάς τους, του σημερινού Μέξικο Σίτι, το 1521.

Ο Cortés αποβιβάστηκε το 1519 στη Λα Αντίγουα με περίπου 500 άνδρες μόνο. Ο Φραγκισκανός Μοναχός Αδερφός Μαρτίν της Βαλένθια με τους περίφημους «Δώδεκα Αποστόλους» του, των χρονικών της εποχής, ακολούθησε τα βήματά του και ήταν αυτός που έχτισε την Ermita del Rosario.

Ας προσέξουμε όμως και κάτι άλλο:

Ο Marco φοράει ένα μπλουζάκι της ποδοσφαιρικής εθνικής Ελλάδας! Ένα ελληνικό σύμβολο, σε ένα τόσο ιστορικό μέρος, τόσο μακριά από την Ελλάδα!

Λεπτομέρεια: ο Marco μένει μόνιμα στην Ισπανία. Ισπανία και Ελλάδα είναι στον ίδιο όμιλο για τα προκριματικά του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλου.

Η τελευταία νίκη της Ελλάδας επί της Σουηδίας, αφενός κράτησε ζωντανή στην υπόθεση «πρόκριση» την εθνική μας, και αφετέρου, ευνόησε αφάνταστα την Ισπανία, που τώρα, αν κερδίσει τη Σουηδία και δεν κάνει άλλα στραβοπατήματα, μπορεί να περάσει απευθείας, ως πρώτη του ομίλου.

Αυτό αποτυπώθηκε, την επομένη του αγώνα, στο πρωτοσέλιδο της ισπανικής εφημερίδας Mundo Deportivo.

“Muchas Grecias” («Πολλές Ελλάδες») έγραφε, λογοπαίγνιο ασφαλώς με το “Muchas Gracias” («Ευχαριστώ Πολύ»).

Σε ένα τόσο ιστορικό μέρος, το ποδόσφαιρο φέρνει στην επιφάνεια την Ελλάδα, τόσο μακριά από αυτή.

Αυτό όμως δεν είναι και τόσο παράξενο. Το ποδόσφαιρο σήμερα, πιο πολύ από απλό άθλημα, πάει να γίνει ιδεολογία και θρησκεία, με δικά του σύμβολα, χρώματα, πιστούς και τόπους λατρείας (τα ποδοσφαιρικά γήπεδα).

Διατρέχει όλα τα κοινωνικά στρώματα και διαχωρίζει με ένα νέο, ιδιότυπο, τρόπο την κοινωνία.

Για αυτό, ίσως, δεν πρέπει να μας κάνει και τόσο εντύπωση το ότι βλέπουμε τη φανέλα της εθνικής μας, τόσο μακριά από τη χώρα μας, στην άγνωστη και ταπεινή Λα Αντίγουα.

* Οι φωτογραφίες είναι ευγενική χορηγία του Γιώτα Ευθύμιου, απόφοιτου του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr