Πώς να επιλέξω το σωστό κολάρο και λουρί για τον σκύλο μου;

0 2.252

Το λουρί και το κολάρο αποτελούν τα πιο βασικά εργαλεία για την ασφάλεια του σκύλου. Σε ορισμένες περιοχές επιβάλλεται από τη νομοθεσία ο σκύλος να φοράει λουρί και κολάρο, όταν κυκλοφορεί δημοσίως. Ωστόσο, για τους περισσότερους η επιλογή των κατάλληλων αυτών εργαλείων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, λόγω τη τεράστιας ποικιλίας στην αγορά. Πώς, λοιπόν, θα επιλέγετε τα σωστά  για τον σκύλο σας και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιούνται, για να έχετε τον έλεγχο στις βόλτες ;

Απλό κολάρο και λουρί

Αν δεν αντιμετωπίζετε ιδιαίτερο πρόβλημα στη βόλτα με το κατοικίδιο σας, ένα απλό κολάρο και λουρί αποτελούν ορθή λύση. Σας επιτρέπουν να οδηγείτε με ασφάλεια τον σκύλο σας μακριά από κινδύνους. Αυτά τα είδη προτείνονται για ήρεμους, ξέγνοιαστους σκύλους, χωρίς δυσκολία υπακοής. Το σημαντικό είναι να περπατάτε με το κατοικίδιο δίπλα σας ή πίσω από εσάς, για να καθιερώσετε τη θέση σας στην αγέλη.

Κολάρο slip – πνίχτης 

Για σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς στις βόλτες τους ο οδηγός προπόνησης μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό μέσο για τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους. Αν η προσοχή του διασπάται από άλλους σκύλους, ζώα ή άλλους παράγοντες, το κολάρο επιτρέπει τον έλεγχο και την επαναφορά του ζώου στη φυσιολογική του πορεία. Το μυστικό έγκειται στον τρόπο ελέγχου του κολάρου. Η ασφάλεια του ζώου προέχει, ειδικά, όταν κυκλοφορεί σε εξωτερικό χώρο, οπότε, αν δεν είστε εξοικειωμένος με τη χρήση του κολάρου, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή στο κατάστημα απ΄όπου το προμηθευτήκατε. Η προσωπική μας άποψη είναι ότι το κατοικίδιο μας πρέπει να μας ακούει χωρίς να χρειάζεται το κολάρο – πνίχτη.

Κολάρο-οδηγός

Αυτού του είδους το κολάρο βοηθάει να παραμένει το κολάρο στη κορυφή του λαιμού του ζώου, καθώς αποτελεί το πιο ευαίσθητο σημείο του λαιμού. Αν με το προηγούμενο είδος κολάρου δεν είδατε τα θεμιτά αποτελέσματα, το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να δώσει τη λύση. Αυτός ο τύπος κολάρου προορίζεται για τετράποδους φίλους που έχουν προβλήματα στις βόλτες, ειδικά με το τράβηγμα και τον έλεγχο.

Σε περίπτωση που τοποθετήσετε το κολάρο χαμηλά στο λαιμό ουσιαστικά επιτρέπετε στο κατοικίδιο σας να σας τραβάει γύρω γύρω, διότι σε εκείνο σημείο συγκεντρώνεται όλη η δύναμη του ζώου να τραβάει και να ελέγχει. Αντίθετα, η κορυφή του λαιμού αποτελεί ευαίσθητο σημείο και περιορίζει τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του ζώου, όταν προσπαθείτε να το τιθασεύσετε. Μία δεύτερη συμβουλή είναι να κρατάτε το κεφάλι του ψηλά, για να απομακρύνεται η μύτη του από το έδαφος και να μη διασπάται εύκολα η προσοχή του.

Σαμαράκια

Ο τύπος ΄΄Σαμαράκι΄΄ είναι το κατάλληλο εργαλείο για όσους επιθυμούν το κατοικίδιο τους να έχει τον έλεγχο, ενόσω χρησιμοποιούν ποδήλατο, πατίνια ή ακόμα και για την καθιερωμένη βόλτα. Επίσης, αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για σκυλάκια με πιεσμένο πρόσωπο προς τα μέσα και περιορισμένη αναπνοή, όπως τα pugs, σκύλους με τραχεία ή πρόβλημα στο λάρυγγα,όπως τα Pomeranians και σκύλους με μακρύ και υπερβολικά αδύνατο λαιμό, όπως τα Greyhounds που τείνουν να αποφεύγουν τα slip κολάρα.

Ανεξαρτήτως τύπου κολάρου που χρησιμοποιείτε, κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό να προσέχετε την δύναμη που ασκείτε. Το λουρί αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αφεντικού-σκύλου. Χωρίς ίχνος λέξεων μπορείτε να πείτε στο κατοικίδιο σας προς τα πού να κατευθυνθεί, με πόση ταχύτητα να περπατάει και πότε να σταματήσει. Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στη γλώσσα του σώματος. Να στέκεστε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά και τους ώμους πίσω. Περπατάτε σαν «αρχηγός της αγέλης». Αυτή η ενέργεια διαπερνά το λουρί και επικοινωνείτε με το τετράποδο φιλαράκι σας.

Ορατότητα

Η ορατότητα τη νύχτα είναι βασικός παράγοντας για την ασφάλεια του ζώου, γι’αυτό οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν φωτάκια και αντανακλαστικά κάτοπτρα. Για βόλτες κατά τη διάρκεια της νύχτας κάτι πολύ οφέλιμο θα ήταν ένας φωσφορίζων ιμάντας αφαλείας ή αντανακλαστικές ταινίες, που εξυπηρετούν τη προστασία του ζώου. Υπάρχουν, επίσης, συσκευές ηλιακής ενέργειας ή με θύρα USB που έχουν δύο επιλογές: ένα σταθερό ή αναβοσβήσιμο φωτάκι LED.

Βρείτε μία μεγάλη γκάμα από αξεσουάρ σκύλου για βόλτα ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή!

Αυτές, λοιπόν, είναι οι κυριότερες κατηγορίες κολάρου και λουριού ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη ράτσα του σκύλου για ασφαλείς και ευχάριστες βόλτες. Αν, ωστόσο, κανείς επιθυμεί περαιτέρω ασφάλεια, η τεχνολογία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει έξυπνα γκατσετάκια που μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμα. Στα καταστήματα υπάρχει τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα και τις ανάγκες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr