Θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Καλαμπάκα

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως αποτελεί αναμφίβολα μια απ’ τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας.
Μια γιορτή που η εκκλησία δίνει εξέχουσα θέση στο τελετουργικό της τυπικό και στο εορτολόγιο. Τη μέρα αυτή τιμάται το σύμβολο του χριστιανισμού ο σταυρός. Ο σταυρός επί του οποίου μαρτύρησε ο Ιησούς.

0 309

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως αποτελεί αναμφίβολα μια απ’ τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας.
Μια γιορτή που η εκκλησία δίνει εξέχουσα θέση στο τελετουργικό της τυπικό και στο εορτολόγιο. Τη μέρα αυτή τιμάται το σύμβολο του χριστιανισμού ο σταυρός. Ο σταυρός επί του οποίου μαρτύρησε ο Ιησούς.

stayroproskyniseos2.jpgΗ Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως αποτελεί αναμφίβολα μια απ’ τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας.
Μια γιορτή που η εκκλησία δίνει εξέχουσα θέση στο τελετουργικό της τυπικό και στο εορτολόγιο. Τη μέρα αυτή τιμάται το σύμβολο του χριστιανισμού ο σταυρός.
Ο σταυρός επί του οποίου μαρτύρησε ο Ιησούς.
Όμως η εκκλησία μπορεί να περιορίζεται στα τελετουργικά της καθήκοντα, αλλά ο λαός μας, η κάθε γωνιά της Ελλάδας δίνει ξεχωριστό χρώμα στην μεγάλη αυτή γιορτή.
Ο κάθε τρόπος, η κάθε τοπική κοινωνία ενέταξε την Κυριακή της σταυροπροσκυνήσεως στα δικά τους ήθη και έθιμα.
Θρησκευτικές εκδηλώσεις
Σε ότι αφορά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Καλαμπάκα αυτές άρχισαν από το Σάββατο το απόγευμα με την άφιξη στον παλαιό και ιστορικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της δεύτερης όψης της αμφιπρόσωπης εικόνας η οποία παρουσιάζει την Σταύρωση του Χριστού (η άλλη όψη παρουσιάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Πρόκειται για μια φορητή Βυζαντινή εικόνα των «Παλαιολόγειων χρόνων (ΙΔ΄ αι.) μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.
Από την αφιερωτική επιγραφή γίνεται γνωστό ότι ήταν δώρο του Ιωάννου Καντακουζινού και Θεοδώρας της Καντακουζινής και των τέκνων αυτής.
Ο καθηγητής Ευθ. Τσιγαρίδας θεωρεί την δικόνα έργο του μεγάλου Κρητικού ζωγρα΄φου Θεοφάνη Στερελίτζα Μπαθά το έτος 1527 χρονιά που ο Θεοφάνης αγιογράφησε το καθολικό της Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων.
Η εικόνα αυτή, μετά την κλοπή και πώλησή της στην Γερμανία, χωρίστηκε στις δυο όψεις θτης και με την ανεύρεσή της και επιστροφή της στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών φυλάσσονταν σε δυο κομμάτια μέχρι το 1992 που μετά από επίπονες και επίμονες ενέργειες του Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ επέστρεψε την Καλαμπάκα και φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.
Αυτό το Ιστορικό κειμήλιο μεταφέρεται κάθε Σάββατο προ της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στην Καλαμπάκα όπου γίνεται αντικείμενο λατρευτικών εκδηλώσεων.
Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε η θεία λειτουργία και το βράδυ, μετά τον κατανυκτικό εσπερινό, επέστρεψε στην Ι. Μονή Βαρλαάμ.

Παραδοσιακά δρώμενα
Επίσης την Κυριακή το απόγευμα (3.30) όπως θέλει το έθιμο, γυναίκες και άνδρες ανέβηκαν στο βράχο της μικρής Αϊάς.
Ακολούθως στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου έπιασαν παραδοσιακό χορό τραγουδώντας Πασχαλινά τραγούδια.
Ένας απ’ όλους και ο δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας ο οποίος ακολούθησε τα παραδοσιακά δρώμενα.
Τέλος στο προαύλειο του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου επανέλαβαν τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια.
Η βραδιά έκλεισε με το μοίρασμα νηστίσιμων γλυκισμάτων όπως άλλωστε επιτάσσει η τοπική λαϊκή παράδοση.
Να πούμε ότι το έθιμο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr