Υπόμνημα των Κατοίκων της Θεόπετρας στον Υφ. κ. Αμανατίδη για τη Λειτουργία Σπηλαίου Θεόπετρας

Βρισκόμενος κανείς στην Καλαμπάκα αξίζει να επισκεφτεί το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο,

0 363

Βρισκόμενος κανείς στην Καλαμπάκα αξίζει να επισκεφτεί το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο,

Βρισκόμενος κανείς στην Καλαμπάκα αξίζει να επισκεφτεί το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο,  σημαντικό για τα ευρήματα του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα σε υψόμετρο περίπου Ί00 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας είναι το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα, με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από την Μέση Παλαιολιθική εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής.

Η επιστημονική σπουδαιότητα του σπηλαίου κρίνεται ως πολύ σημαντική για την προϊστορία του ελληνικού χώρου καθώς, όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μια περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξη του, δηλ. της μετάβασης από τον Νεάντερνταλ στο χόμο Σάπιενς.

Η σημαντικότητας της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελληνικό χώρο να δούμε την μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στον Νεολιθικό τρόπο ζωής.

Τα δεδομένα των ανασκαφών κατατάσσουν την Θεόπετρα ως μια από τις περισσότερο χρονολογημένες θέσεις στην Ελλάδα και δίνει τις παλαιότερες ηλικίες.

Οι ανασκαφές ήρθαν να επιβεβαιώσουν την προς τα πίσω άρρηκτη συνέχεια του Νεολιθικού Πολιτισμού στη Θεσαλία και να αποδείξουν με τα σχετικά ευρήματα το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χιλιετών, που μετέτρεψαν το άγριο σε καλλιεργημένο και τον πηλό σε κεραμική.

Το τελευταίο διάστημα το σπήλαιο είναι κλειστό, εξαιτίας κάποιων καταπτώσεων βράχων εξωτερικά του σπηλαίου αλλά και λόγω έλλειψης υπαλληλικού προσωπικού. Η απαγόρευση εισόδου σχετίζεται με την ασφάλεια του κοινού. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της κ. Νίνα Κυπαρίσση (διευθύντρια του τμήματος Παλαιοντολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού) έχει εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση.

Στο ομώνυμο χωριό και σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο, βρίσκεται το μουσείο crro οποίο εκτίθενται τα ευρήματα του σπηλαίου. Το μουσείο είναι από τα λίγα στην Ελλάδα, που αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία του ανθρώπου.

Εντός του μουσείου υπάρχουν ζωγραφικές αναπαραστάσεις για τη ζωή του ανθρώπου εκείνης της εποχής, με πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν, που ζούσαν, με πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιβάλλον και απεικονίσεις της στρωματογραφίας του σπηλαίου. Η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπτρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική), δυο ταφές της ανώτερης Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται σια 130.000 χρόνια πριν από σήμερα.

Σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων, ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα, κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή.

ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν να λειτουργήσει πάλι το Σπήλαιο και το Μουσείο, προκειμένου οι επισκέπτες του να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν καλύτερα τη Σπουδαιότητα του Σπηλαίου, όχι μόνο για την εξέλιξη του ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και παγκόσμια. Από μελέτες που έγιναν, το Σπήλαιο Θεόπετρας είναι το τρίτα σε χρονολογική σειρά στον κόσμο σε παλαιότητα και φωτίζει με τα ευρήματα του την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος και να λειτουργήσει και πάλι αυτό το τόσο σημαντικό για την ιστορία και τα ευρήματα του, αρχαιολογικό μνημείο.

Με Τιμή
Οι κάτοικοι της Κοινότητας Θεόπετρας του Δήμου Καλαμπάκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr