Βασιλική Σάρρου Ντόβα – Ο Οκτώβριος είναι ο εθνικός μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού

Εγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – Το μόνο όπλο σήμερα που έχουμε για να τον νικήσουμε.

0 462

Εγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – Το μόνο όπλο σήμερα που έχουμε για να τον νικήσουμε.

Εγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – Το μόνο όπλο σήμερα που έχουμε για να τον νικήσουμε.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ… ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

ΤΟ 2008 είχαµε 13.000.000 νέα κρούσµατα.
ΤΟ 2030 θα έχουµε περίπου 30.000.000 νέα περιστατικά.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ 42.000 ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.

Σύµφωνα µε τα παγκόσµια στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος του µαστού έχει αναδειχθεί ως η παγκόσµια µάστιγα της εποχής µας, και ενώ η επιστήµη προοδεύει συνεχώς στο θέµα της έρευνας και της θεραπείας αυτής της νόσου, το γεγονός αυτό δεν µειώνει την αναγκαιότητα για Πρόληψη και Πρώϊµη διάγνωση.

Ο Καρκίνος παρότι πολύ αρχαία νόσος, παρουσιάζει έξαρση…..γιατί οι άνθρωποι
µέχρι σήµερα ζούν περισσότερα χρόνια…αλλά κυρίως ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ.

Σύµφωνα µε τα σηµερινά δεδοµένα 1 στις 8 γυναίκες κάποτε στην ζωή τους θα νοσήσουν από καρκίνο του µαστού, ΟΧΙ ότι θα πεθάνουν από αυτό.

Aς σηµειωθεί πως η εµφάνιση της νόσου είναι σπανιότατη στους άνδρες αλλά οχι άγνωστη. Το 1% των καρκίνων του µαστού αφορούν άνδρες

Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να αντιµετωπίσει τον καρκίνο του µαστού. Έχουµε έµπειρους Επιστήµονες οι οποίοι είναι άρτια εκπαιδευµένοι στο αντικείµενο άλλα και µε τα τελευταία υψηλής ευκρείνειας Ψηφιακά µηχανήµατα, µπορούµε να διαγνώσουµε πολύ γρήγορα έναν καρκίνο και να σώσουµε την ζωή της γυναίκας που θα νοσήσει..

Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσµάτων καρκίνου του µαστού διαγιγνώσκονται σε πρώϊµο στάδιο – ποσοστό που είναι πολύ µικρότερο στην Ελλάδα.

Το πρόβληµα µας στην Ελλάδα είναι ότι η οικονοµική κρίση δεν θίγει µονο το Εθνικό Σύστηµα Υγείας αλλά και τους πολίτες, εάν δηλ. ένα κράτος δεν έχει επενδύσει στην υγεία τότε η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των εξετάσεων µειώνεται ………………..

Και πρώτα βλέπουµε µείωση στις προληπτικές εξετάσεις και µετά……. δυσκολίες στην θεραπεία…..

Ο Καρκίνος όπως καταλαβαίνουµε, τείνει να γίνει η αρρώστια των πτωχών.

Ένας ασθενής που θα πάθει καρκίνο….. πέρα από τον τρόµο που ζει…… έχει το πρόβληµα και την κοινωνική συµπεριφορά, το ποιός θα τον στηρίξει; οικονοµικά και ψυχολογικά………..

Τελευταία ακούγετε ότι και πολλοί συνάδελφοι προτρέπουν τις γυναίκες να µην κάνουν µαστογραφία και υπερήχους µαστών κάθε χρόνο
Και διερωτώµαι ….γιατί;;;;….ενώ ξέρουν ότι :

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ : 1.200.000
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ : 250.000
ΕΥΡΩΠΗ : 350.000
ΕΛΛΑΔΑ : 5.000

Ναι!!!!! 5.000 νέες περιπτώσεις στην Ελλάδα….. αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι….. η
10ετής επιβίωση από Καρκίνο του Μαστού είναι πολυ µεγάλη και ότι το 67% των γυναικών δεν θα πεθάνουν απο τον Καρκίνο του Μαστού , είναι σαφώς λιγότερο τραυµατική η εµπειρία.
Όλες οι γυναίκες αντιµετωπίζουν τον κίνδυνο εµφάνισης της νόσου όχι όµως στον ίδια βαθµό……

Επιγραµµατικά αναφέρω τους παράγοντες που συµβάλουν στην ανάπτυξη κακοήθους νεοπλασίας στον µαστό.

ΗΛΙΚΙΑ: πρέπει όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος µπορεί να εµφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλα όσο αυτή αυξάνετε τόσο αυξάνετε και η πιθανότητα να προσβληθούµε.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ: Στους 100 καρκίνους, 5-10 είναι κληρονοµικοί. Ευθύνονται κάποια γονίδια στο γεννετικό υλικό των µαστικών κυττάρων όπως BRCA 1 KAI BRCA 2.
Οι γυναίκες που έχουν πρώτου βαθµού συγγενείς που έχουν νοσήσει, παρουσιάζουν αυξηµένο κίνδυνο να εµφανίσουν καρκίνο του µαστού και όσο νεώτερη ειναι η συγγενής που νόσησε τόσο µεγαλύτερο είναι το ποσοστό επικινδυνότητας.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΥΣΗ,
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΗΤΡΑΣ Ή ΩΟΘΗΚΩΝ , ΙΝΟΚΥΣΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΜΕ ΒΙΟΨΙΑ, ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΟ, ΛΗΨΗ ΟΡΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ————ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

Η Μαστογραφία, είναι µια εξέταση που φοβίζει,…. δηµιουργεί άγχος,… αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές γυναίκες. Η αξία της αναµφισβήτητη.
Υπήρξε και παραµένει το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του µαστού. Οι λόγοι για τους οποίους µια γυναίκα αποφεύγει τη µαστογραφία είναι η αµέλεια,….. ο φόβος….., η άγνοια…. και ίσως η πεποίθηση ότι σε αυτήν δεν θα συµβεί ποτέ κάτι κακό.

Συµπληρωµατικά πρέπει να γίνεται και η Ψηφιακή Υπερηχοτοµογραφία στούς
µαστούς.

Όµως αρκετές φορές είµαστε υποχρεωµένοι, οι Ακτινοδιαγνώστες πριν µια βιοψία, να κάνουµε µεγενθυντικές και εντοπιστικές επιπρόσθετες λήψεις στον µαστό ή να στείλουµε την γυναίκα για Μαγνητική Τοµογραφία των µαστών. Αυτό δεν πρέπει να φοβίζει την γυναίκα ,γιατί προσπαθούµε να αναλύσουµε κάτι και το πιθανότερο είναι να µήν χρειάζεται να υποστεί µια βιοψία.

Σήµερα
α) Με την Αυτοψηλάφηση.
β) Με την Κλινική Εξέταση από Γιατρό.
γ) Με την Μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 35 ετών.
οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται γαιτί ο καρκίνος του µαστού θεραπεύται. Με την 1η µαστογραφία ελέγχεται η πυκνότητα των µαστών και ενηµερώνεται η γυναίκα για το πότε θα κάνει τον επανέλεγχο ή άλλη εργαστηριακή εξέταση.

Η γυναίκα πρέπει να ενηµερώνετε
Πώς πρέπει να κάνει την αυτοεξέταση και πότε; Για το πώς γίνεται Πρακτικά η µαστογραφία; Αν είναι επώδυνη εξέταση;

Για το πότε πρέπει να επαναλαµβάνεται η µαστογραφία;
Σε ποια µέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;
Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνει µαστογραφία µια γυναίκα µε οικογενειακό ιστορικό;
Πόσο αξιόπιστη είναι;
Εκτός από τον καρκίνο, τι άλλο µπορεί να δείξει η µαστογραφία;
Είναι υποχρεωσή µας να ενηµερώνουµε για την Απόλυτα Ψηφιακή Μαστογραφία DR Και ποιές οι διαφορές…. της Απόλυτα Ψηφιακής Μαστογραφίας DR….. µε την ψηφοποιηµένη (ψηφιακή µαστογραφία CR)

Ότι είναι σαφώς πιο αξιόπιστη…. από την κλασική ή την ψηφοποιηµένη (ψηφιακή
µαστογραφία CR). Έχει σαφώς µεγαλύτερη ευκρίνεια και ιδιαίτερα στις
µικροαποτιτανώσεις, οι οποίες µπορεί να είναι από µόνες τους Καρκίνος στον µαστό.
Οι γυναίκες πρέπει να ενηµερώνονται σωστά από Επιστήµονες που γνωρίζουν το αντικείµενο και να µήν εγκαταλείπονται στην άγνοια για για τον κίνδυνο της ακτινοβολίας.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις γυναίκες που αντιµετώπισαν ή αντιµετωπίζουν το πρόβληµα µε εναν καρκίνο, να µήν ντρέπονται να το πούνε, δεν είναι πια µια ανίατη νόσος, αυτό είναι ένα µεγάλο πρόβληµα στην επαρχία.

Όµως, όπως αυτές θεραπεύτηκαν, µπορούν αν πούνε ότι είναι νικήτριες , να βοηθήσουν και άλλες γυναίκες….., να τις παροτρύνουν να κανουν τακτικά τις προληπτικές εξέτασεις.
Μόνο µε την έγκαιρη διάγνωση και µε ψυχραιµία, αν τυχόν µας συµβεί, µπορούµε να νικήσουµε τον καρκίνο του µαστού, γιατί ο καρκίνος του µαστού φίλες
µου δεν κοιτάζει αν είσαι πλούσια ή φτωχή , αν εισαι όµορφη ή λιγότερο όµορφη, αν είσαι επιστήµονας ή αγρότισα αν….αν….

Οι Ελληνίδες, κόρες ή µητέρες και γιαγιές είναι βασανισµένες αλλά τις θεωρώ πολύ πιο έξυπνες από τις άλλες τις Ευρωπαίες γυναίκες ….
Είναι εξαιρετικά λυπηρό σήµερα, στοιχεία να καταδεικνύουν πόσο ελλειπής είναι η σχετική ενηµέρωση µεταξύ των Ελληνίδων.

Γι΄αυτό προσπαθώ µε την εµπειρία µου ως επιστήµων µε ιδιαίτερες γνώσεις στις παθήσεις του µαστού, να βοηθήσω και να µην µένω αδιάφορη στην άγνοια αλλά και στην αδιαφορία των Ελληνίδων για προληπτικούς ελέγχους.

Ας λάβουµε υπόψη τις δυνατότητες πλήρους ίασης που παρέχει µία έγκαιρη διάγνωση……..

Βασιλική Σάρρου Ντόβα
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Ιακωβάκη 15 και Βενιζέλου – Τρίκαλα

Τηλ.: 2431030400 και 6978776578

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr