Το μέλλον της γεωργίας περνάει από την Τεχνητή Νοημοσύνη

0 1.565

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στην είσοδο ενός χωραφιού, παραδείγματος χάριν γεμάτο καλαμπόκι. Στο βάθος, ένα μηχάνημα συλλογής καρπών κινείται με τη χρήση GPS, έχει ανυψωθεί με τη βοήθεια λέιζερ και ο αγρότης στο τιμόνι απλώς παρακολουθεί το δελτίο καιρού από το κινητό του, χωρίς να χρειάζεται να χειρίζεται το μηχάνημα. Όλα αυτά τα εργαλεία αποτελούν ένα μέρος της αγροτικής προσέγγισης που σήμερα αποκαλείται «γεωργία ακριβείας» και υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγή, μειωμένα κόστη και αυξημένη αποτελεσματικότητα.

Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να δημιουργήσει αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού, ακόμη κι αν η κλιματική αλλαγή κάνει πιο δύσκολο αυτόν τον στόχο. Υπάρχει, όμως, ένα μικρό πρόβλημα. «Η «γεωργία ακριβείας» δεν είναι και τόσο «ακριβής»» αναφέρει ο Σουμίκ Σαρκάρ.

Ο καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα θεωρεί ότι παρότι η τεχνολογία GPS αυτή τη στιγμή καθοδηγεί την αποτελεσματικότερη διαδρομή φύτευσης και θέρους και παρά το γεγονός ότι τα λέιζερ βοηθούν τους αγρότες να κάνουν το έδαφος πιο επίπεδο, ακόμη και οι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αγρότες αδυνατούν να ψεκάσουν με ακρίβεια συγκεκριμένες καλλιέργειες με εντομοκτόνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναγκάζονται να ψεκάσουν το σύνολο των χωραφιών τους. «Η μειωμένη χρήση του νερού, των χημικών και άλλων υλικών που απαιτούνται για την καλλιέργεια της γης είναι μια πρόκληση» λέει ο Σαρκάρ.

Το 2022, όμως, η τεχνολογία έρχεται με λύσεις για περιπτώσεις όπως αυτή: η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτή η τεχνολογία δεν είναι πια κάτι νέο στη ζωή μας. Βρίσκεται παντού γύρω μας, από τη συνδρομή στην ασφάλεια των τραπεζικών συστημάτων, τη βοήθεια στις συναλλαγές των online casino και των streaming υπηρεσιών, έως την παροχή λύσεων στη φαρμακοβιομηχανία και την υγεία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πανταχού παρούσα, αλλάζει τη ζωή μας με νέες ιδέες και αποφάσεις που οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να πάρουν τόσο γρήγορα όσο ένας υπολογιστής μπορεί.

Τώρα πια η ίδια τεχνολογία δίνει χείρα βοηθείας στα γεωργικά προβλήματα. Το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ανθεκτική Καλλιέργεια είναι ένα από τα τέσσερα στον κόσμο που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Το ινστιτούτο ελπίζει ότι στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα είναι σε θέση με τη χρήση δεδομένων, μηχανικής εκμάθησης και άλλων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης να προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν τους αγρότες στην αύξηση της παραγωγής τους. Τα εργαλεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν, επίσης, τους επιστήμονες να δημιουργήσουν σπόρους οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερες αντοχές στην ξηρασία ή σε άλλους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή.

Το Ινστιτούτο σκοπεύει να δημιουργήσει αυτό που ονομάζει «ψηφιακό δίδυμο», ένα εργαλείο που θα ψηφιοποιεί μοντέλα που ξεκινούν από ένα απλό φυτό έως μία ολόκληρη φάρμα. Στην ουσία, θα ένα ψηφιακό αντίγραφο ή ένα «δίδυμο» του πραγματικού περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να πραγματοποιεί ελέγχους σε μυριάδες σενάρια, από τα λιπάσματα που απαιτούνται σε συγκεκριμένα εδάφη έως τα υβριδικά φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συγκεκριμένα σημεία ενός αγροκτήματος.

Οι μηχανικοί σε βιομηχανίες όπως εκείνοι των πτήσεων χρησιμοποιούν ήδη τέτοια μοντέλα για να καταλήξουν π.χ. αν ένα αεροπλάνο χρειάζεται επισκευές και σε ποιον τομέα πρέπει να γίνουν. Η ίδια τεχνολογία προσαρμοσμένη στις καλλιέργειες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα παίρνουν αποφάσεις στην καθημερινότητα και πώς τα μελλοντικά σχέδια θα είναι πιο αποτελεσματικά και ακριβή.

Η συλλογή δεδομένων είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία θα βοηθήσει τη γεωργία, μέσα από τη δουλειά του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Το πρόγραμμα με το όνομα Σιέρα σκοπεύει να δώσει στους επιστήμονες ανοιχτό κώδικα για να προγραμματίζουν τη μηχανική εκμάθηση με δεδομένα που είναι περισσότερο σημαντικά για εκείνους. Τέλος, οργανισμοί όπως το Ινστιτούτο Γηγενή Έθνη, θέλουν να μεταφέρουν την Τεχνητή Νοημοσύνη απευθείας στους αγρούς, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν όλοι οι αγρότες. Από τις γυναίκες έως τους αυτόχθονες ιθαγενείς καλλιεργητές, η ίση πρόσβαση στην πληροφορία και την τεχνολογία θεωρείται υποχρέωση, καθώς οι νέες τεχνικές και η αξιοποίηση των μηχανών έχει προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας και ανισότητες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr