Τα μοναστήρια στα Μετέωρα – Ένα μοναδικό βουβό video από το 1973

0 1,323

Ένα μοναδικό βουβό video με τα Μετεώρα από το 1973 ετοίμασε και έχει αναρτήσει στο youtube η Aylon Film Archives

Ο δημιουργός του video κ. Χατζηγάκης Γιώργος  γράφει σχετικά:

Βρισκόμαστε στο Καστράκι ένα χωριό 2 χλμ έξω από την Καλαμπάκα του νομού Τρικάλων. Το φιλμ ανοίγει με πλάνα ενός περιπτέρου γεμάτο από καρτ ποστάλ των μετεωρισμένων βράχων. Το πλάνο αλλάζει και πλέον παρακολουθούμε το πέτρινο δάσος από ψαμμίτη που αγέρωχα υψώνεται στα βάθη των αιώνων.

Στο βάθος η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Βαρλαάμ με την τολμηρή αρχιτεκτονική της, σφηνωμένη μέσα στον βράχο σαν να ήταν από πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του. Λεπτομέρειες από το ανάγλυφο των βράχων, των προσόψεων της μονής, και πανοραμικά πλάνα από τον θεσσαλικό κάμπο όπου διακρίνουμε την πόλη της Καλαμπάκας με το φυσικό της όριο που την ορίζει, τον Πηνειό ποταμό και στο φόντο το Κερκέτιο όρος.

Στην συνέχεια του φιλμ ο φακός ξεστρατίζει στο νότιο άκρο των Μετεώρων και περιπλανιέται στο παλιό και νέο καθολικό της Μονής του Αγίου Στεφάνου, όπου ξεχωρίζουν οι ψηλόλιγνοι τρούλοι, και ακολούθως σε μια πινακίδα οδηγό ενδυματολογικού κώδικα. Το φιλμ εστιάζει στους επισκέπτες του μοναστηρίου, σε έναν πλανόδιο πωλητή και σε μια ομάδα παιδιών, κατά πάσα πιθανότητα από κάποιο σχολείο, που βηματίζουν προς την μονή.

Στη συνέχεια έχουμε μακρινά γενικά πλάνα του συνόλου των μοναστηριών πάνω στους βράχους ενώ ένας άνδρας φωτογραφίζει το τοπίο.

Τέλος ο κινηματογραφιστής επιστρέφει στην Καλαμπάκα και από εκεί αναχωρεί με προορισμό τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.