Στα Τρίκαλα το πρώτο σχολικό κυλικείο με βιολογικά προϊόντα

0 689

Το 6ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων γίνεται το πρώτο δημόσιο σχολικό ίδρυμα στην Ελλάδα στο οποίο οι μαθητές του μπορούν να προμηθεύονται βιολογικά προϊόντα από το κυλικείο του.

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Να ανέβει ο πήχης της διατροφικής αξίας» υποστηρίζει στη LiFO ο Άκης Αναστασίου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Τρικκαίων.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems» της URBACT, το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά συμμετέχουν επτά χώρες με τα Τρίκαλα εκπροσωπούν την Ελλάδα.

Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, δημιούργησαν μια λίστα με όλα τα βιολογικά προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις από τις οποίες μπορούν να τα προμηθευτούν τα σχολεία.

«Θέλουμε να στηρίξουμε, μέσω αυτού, και την τοπική οικονομία. Τα Τρίκαλα παράγουν βιολογικά μήλα. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τη βρώμη, τα κουλούρια» συνεχίζει ο κ. Αναστασίου.

Στόχος του δήμου είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας σ’ όλες τις πρωτοβάθμιες σχολικές μονάδες των Τρικάλων. Η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα κυλικεία των σχολείων πρόκειται να γίνει με τις νέες μισθώσεις και τους διαγωνισμούς τους, καθώς οι ενοικιαστές θα πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων στον νέο τρόπο λειτουργία τους.

Επειδή, όμως, τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα από όλα τα υπόλοιπα, ο Δήμος Τρικκαίων, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, έχει προνοήσει ώστε οι τιμές των μισθώσεων να είναι χαμηλότερες για να ισοσταθμίζεται η διαφορά.

Την πρωτοβουλία την «έτρεξε» μόνος του ο Δήμος Τρικκαίων, ενώ ήδη τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και σχολεία από Καστοριά, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη θέλουν να ενημερωθούν επ’ αυτού.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων του σχολείου. Στην πρώτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο οι γονείς, σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, ήταν διστακτικοί αλλά σήμερα έχουν πειστεί. «Το θέμα δεν είναι μόνο τι τρώνε στο κυλικείο αλλά τι φέρνουν και από το σπίτι τους στο σχολείο. Από κει πρέπει να ξεκινήσουν όλα».

Γι’ αυτό τον λόγο, πέρα από τα προϊόντα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πρόκειται να λάβουν χώρα αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξία της υγιεινής διατροφής στο σώμα και τη Γη, όσο και αρκετές διαδραστικές επισκέψεις στις επιχειρήσεις που παράγουν βιολογικά προϊόντα. Σκοπεύουν, μάλιστα, να συνεργαστούν με την τοπική μπισκοτοβιομηχανία, τη Βιολάντα, και οι μαθητές μαζί με τους εργαζόμενούς της να παραγάγουν ένα δικό τους «υγιεινό μπισκότο».

Αναλυτικά η λίστα με τα βιολογικά προϊόντα που πρόκειται να διατεθούν:

— Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή

— Αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη)

— Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία

— Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% – 1,8% λιπαρά)

— Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε ατομική συσκευασία

— Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα

— Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά (ΠΟΠ, ΠΓΕ)

— Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό

— Κριτσίνια, φρυγανιές και κράκερ ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία

— Μουστοκούλουρα, σταφιδόψωμο και μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα

— Τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών σε ατομική μερίδα (για την παρασκευή της οποίας χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και παραδοσιακά τυριά ΠΟΠ), ενώ απαγορεύεται η χρήση ζύμης σφολιάτας

— Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό (ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σουσαμένιο κουλούρι)

— Κρέμα, ρυζόγαλο, χαλβάς και παστέλι σε ατομική μερίδα

lifo.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr