Σάκης Παπαδόπουλος – 21 Αυγούστου η επόμενη ημέρα – Η Ελλάδα περνά στη νέα ιστορική φάση

0 1.546

Ούτως ή άλλως, η 21η Αυγούστου 2018 είναι μια σημαδιακή μέρα : είναι η ημέρα της χειραφέτησης της Ελλάδας από την 8χρονη κηδεμονία των δανειστών της και ταυτόχρονα η ημέρα που η χώρα γυρίζει οριστικά την σελίδα της μεταπολιτευτικής ιστορικής της περιόδου που οδήγησε στη σκανδαλώδη διαχείριση του δημόσιου χρήματος – στα εκρηκτικά ελλείματα – στην υπερχρέωση – στη μετατροπή της σε οικονομικό προτεκτοράτο των δανειστών της.

Είναι η ημέρα που η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ μόνη της, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς εκβιαστικές εντολές, τις προτεραιότητές της – τις ιεραρχήσεις της – τις ώριμες μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει, την δίκαιη συγκέντρωση εσόδων και κατανομή δαπανών, τη στήριξη των στρωμάτων που σήκωσαν τα βάρη της κρίσης, την ορθόλογη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της, την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αναζητώντας την ολιστική της ανασυγκρότηση – κυρίως του παραγωγικού της ιστού, της διοικητικής της μηχανής, της πολιτικής προστασίας των πολιτών από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος…

Αρκετοί αμφισβητούν αυτή τη δυνατότητα. Η ΝΔ τη θεωρεί « ένα ακόμη ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ» διότι « η Ελλάδα βρίσκεται σε 4ο Μνημόνιο χωρίς χαμηλά επιτόκια, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα…», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρίσθηκε ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα γίνει « όταν ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ… σε σύγκρουση με το παλιό, με τον κρατισμό και τον λαϊκισμό» που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευτελής προπαγάνδα για την παλινόρθωση στην εξουσία εκείνων που την λεηλάτησαν. Όλοι οι εκπρόσωποι της Ενωμένης Ευρώπης αναγνωρίζουν ότι μετά την Ιρλανδία – τη Πορτογαλία – τη Κύπρο, η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα μνημονιακά προγράμματα, ανακτά βαθμούς ελευθερίας και την οικονομική της κυριαρχία και μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς δεκανίκια, χωρίς νέο μνημόνιο καταναγκαστικών εντολών εσωτερικής υποτίμησης, χωρίς « προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης», παρά μόνον με τις υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε – με δημοσιονομική ισορροπία χωρίς τους παλιούς εκτροχιασμούς – με ενισχυμένη εποπτεία τήρησης των συμφωνηθέντων.

Η Ελλάδα παραμένει μια υπεχρεωμένη χώρα με σκληρές δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές της. Είναι όμως αδιαμφισβήτητα μια φιλειρηνική χώρα της ΝΑ Ευρώπης – καταξιωμένος πυλώνας σταθερότητας στη Βαλκανική και στην εύφλεκτη Μεσόγειο και βγαίνει από την κηδεμονία των δανειστών της την 21η Αυγούστου 2018, με βάση τα πραγματικά δεδομένα για τη πορεία της οικονομίας – τις εξαγωγές – τις επενδύσεις – και την αντανάκλασή τους στην απασχόληση.

Είναι η πρώτη φορά μετά την μνημονιακή κηδεμονία, που η ανεργία πέφτει κάτω από 20%. Μετά την θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης της 3ης Σύμβασης Δημοσιονομικών Στόχων – Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ( θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατόρθωσε να κλείσει την 5η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου ), με γνωστές κάποιες διευκολύνσεις για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους της, με ισχυρές πιθανότητες εξαγοράς της οφειλής προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με προοπτικές ανάκαμψης, με αποταμιευτικό δίχτυ ασφαλείας για την επιστροφή στις αγορές.

Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, να περάσει στην νέα εποχή της ολιστικής ανασυγκρότησης, στη ταχύρρυθμη – ευφυή – βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξή της, σε προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν και μια πιο Αλληλέγγυα – πιο Δημοκρατική – πιο Κοινωνική Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που « θα προσφέρει στους πολίτες της», που θα αποδεικνύει ότι γίνεται « καλύτερη», « πιο συνεκτική», « πιο έξυπνη», « πιο αποτελεσματική», « πιο επικεντρωμένη στους στόχους της» ( ΖΑΝ – ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ : « Ελλάδα και Ευρώπη : Ώρα για ένα άλμα προς τα εμπρός» ). Στο κείμενο αυτό, ο Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίαζε μια σειρά στόχων για το μεταναστευτικό – το χρηματοπιστωτικό σύστημα – την τραπεζική ένωση – τη δίκαιη φορολόγηση – το σύστημα πρόνοιας…, για το μέλλον της Ευρώπης – για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επιδιώκουν να μετασχηματίσουν την ΕΕ σε μια Ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη που « θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των απλών ανθρώπων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δύσκολες επιλογές του το Καλοκαίρι του 2015 και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στα ευρωπαϊκά ζητήματα, απέδειξε ότι ενδιαφέρεται για μια Ευρώπη που θα αποδεικνύει ότι διευκολύνει την Ελλάδα στη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους της – στην ασφάλεια των συνόρων της – στην ενάρετη ανασυγκρότησή της…, για την ΕΕ που επιθυμεί να κάνει « το άλμα προς τα εμπρός», την οικονομική της εμβάθυνση, ανατρέποντας το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας και ικανή να προσφέρει σε όλους τους πολίτες της τα δικαιώματα – τη ποιότητα ζωής που διακήρυξε. Τα άλλα Κόμματα και ειδικά εκείνα που ορκίζονται για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, τι ακριβώς κάνουν για αυτή την Ευρώπη και τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων που θα την προωθήσουν ;

Η νέα εποχή θα είναι εποχή της προοδευτικής αναγέννησης της χώρας, κι όχι της παλινόρθωσης του παλιού φαύλου συστήματος νεοφιλελεύθερης – διαπλεκόμενης – διεφθαρμένης εξουσίας. Όσοι το θέλουν, μπορούν να βρούν τους δρόμους των αξιόπιστων προγραμματικών συγκλίσεων…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr