Προβατίνα, η… λουκουμένια!

0 4.497

“Μμμ! Τι λουκούμι είναι αυτό!” Αναφώνησε ο Κ. δοκιμάζοντας για πρώτη φορά στη ζωή του προβατίνα στα κάρβουνα. Και δεν είναι ούτε ο μόνος αλλά ούτε και ο πρώτος.

 

Αν και ιδιαίτερα παρεξηγημένο και άγνωστο για τον ευρύτερο πληθυσμό, το κρέας της προβατίνας ανήκει στις αγαπημένες επιλογές πολλών, ιδιαιτέρως σε όσους έτυχε να δοκιμάσουν τα ψητά παϊδάκια της από μερακλή ψήστη.

 

Πώς αναγνωρίζουμε όμως την προβατίνα;

 

Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, κάπου εδώ να αναφέρουμε πως με την ονομασία “προβατίνα” αναφερόμαστε στο κριάρι που έχει τεκνοποιήσει, είτε αρσενικό είτε θηλυκό και βρίσκεται σε ηλικία άνω του 1 έτους.

 

Το κρέας της προβατίνας κατά γενική ομολογία είναι σκληρότερο από το αρνί ή το ζυγούρι, και συνήθως αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στις ψησταριές ανά την επικράτεια. Βέβαια, όπως γράψαμε και παραπάνω, εάν ο ψήστης είναι μερακλής και γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο ψησίματος, είναι μαλακό και νόστιμο σαν ένα… λουκούμι!

 

Μάλιστα, ένα ακόμη δείγμα για να αναγνωρίσει κανείς το κρέας της προβατίνας χωρίς να το δοκιμάσει, είναι το πιο σκούρο χρώμα στην όψη της πριν και μετά το ψήσιμο, αλλά και τα πιο λιπαρά κομμάτια της σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα.

 

Πού θα την βρούμε;

 

Η ψητή προβατίνα, και κυρίως τα παϊδάκια της, είναι κατά βάση διαδεδομένα στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, όπου σε πολλές εξοχικές ταβέρνες αποτελεί και την σπεσιαλιτέ του ψήστη.

 

Πέρα από τα παϊδάκια όμως, πολύ νόστιμη επιλογή αποτελεί και το ψητό φιλέτο προβατίνας, ενώ πλέον σε αρκετές ψησταριές θα τη βρείτε και σε σουβλάκι με πίτα ή χωρίς, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

 

Μπορούμε να τη φτιάξουμε στο σπίτι;

 

Αν και στο συγκεκριμένο άρθρο έχουμε επικεντρωθεί στην ψητή εκδοχή της, μπορείτε να την απολαύσετε και κοκκινιστή στην κατσαρόλα. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει το ιδανικό κομμάτι και ετοιμάστε τη με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Συνοδεύστε τη με το ζυμαρικό της επιλογής σας.

 

Τώρα εάν διαθέτετε barbeque στο σπίτι, τα πράγματα όσο απλά κι αν φαίνονται, θέλουν μαεστρία για να μη βγει το αποτέλεσμα σκληρό. Γενικά το μυστικό είναι στη φωτιά, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ το μαρινάρισμα του κρέατος πρέπει να είναι όσο πιο αφαιρετικό γίνεται, δηλαδή μόνο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

 

Και κάτι ακόμα…

 

  • Φήμες θέλουν ότι οι ψήστες με Αρβανίτικη καταγωγή είναι οι καλύτεροι.
  • Δοκιμάστε και κοντοσούβλι με προβατίνα.
  • Στο κρεοπωλείο Ρούσσης έχουν φανταστικό αρβανίτικο δέμα, το οποίο σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr