Μέχρι 45 ετών οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που θα υπηρετήσουν στην ΕΛ. ΑΣ

Μέχρι 45 ετών και χωρίς όπλο θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα υπηρετήσουν στην Ελληνική Αστυνομία αναφέρει δημοσίευμα της εφηΜερίδας “ΕΘΝΟΣ”.

0 422

Μέχρι 45 ετών και χωρίς όπλο θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα υπηρετήσουν στην Ελληνική Αστυνομία αναφέρει δημοσίευμα της εφηΜερίδας “ΕΘΝΟΣ”.

Μέχρι 45 ετών και χωρίς όπλο θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα υπηρετήσουν στην Ελληνική Αστυνομία αναφέρει δημοσίευμα της εφηΜερίδας “ΕΘΝΟΣ”.

Ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και προετοιμασίες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το σχέδιο ένταξης και ενσωμάτωσης των πρώην δημοτικών υπαλλήλων στην Αστυνομία καταρτίστηκε με κάθε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με αυτό, οι δημοτικοί αστυνομικοί εντάσσονται πλήρως στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από δίμηνη εκπαίδευση που θα ξεκινήσει μετά τις 23 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί ο έλεγχος πλαστότητας των πιστοποιητικών, η αξιολόγησή τους και η προκήρυξη των θέσεων. Οσοι τελικά ενταχθούν, θα υπηρετούν κυρίως ως αστυνομικοί της γειτονιάς, δεν θα φέρουν όπλο και θα έχουν ηλικία έως 45 έτη. Το μισθολογικό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς θα παραμείνει ως έχει.

Το μόνο που δεν γνωρίζουν οι επιτελείς της Κατεχάκη είναι πόσους τελικά δημοτικούς αστυνομικούς θα αφορά η διαδικασία. Συνολικά τα άτομα που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ήταν 3.000.

Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι περίπου 200 θα μείνουν εκτός, επειδή εντοπίστηκαν πλαστά πιστοποιητικά που είχαν καταθέσει κατά την πρόσληψή τους. Από τους υπόλοιπους, στην ΕΛ.ΑΣ. θα απορροφηθούν όσοι κάνουν τη σχετική αίτηση-επιλογή (διευκρινίζεται ότι προκήρυξη θα υπάρξει και για εξωτερικούς φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων), αλλά και όσοι πληρούν τα κριτήρια που θέτει ΚΥΑ των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών που υπεγράφη μόλις την Παρασκευή.

Οι προϋποθέσεις

Στην Αστυνομία θα μπορέσουν να ενταχθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί κάτω των 45 ετών, οι οποίοι θα πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις: να διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να κριθούν κατάλληλοι από υγειονομική επιτροπή, να έχουν περάσει εξάμηνη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση (βάσει του ΠΔ 133/2006) ή δίμηνη εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. και να μη βαρύνονται με ποινικά παραπτώματα. Επιπλέον, θα προσμετρηθούν προαιρετικά οι πανεπιστημιακοί τίτλοι, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά, η γνώση ξένων γλωσσών, η προϋπηρεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις και η επαγγελματική κατάρτιση ως προσωπικό ασφαλείας.

Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σημειώνουν με νόημα πως θα πραγματοποιηθεί ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών, προκειμένου να αποφευχθούν νέες… «αλχημείες». Μετά την επιλογή τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα περάσουν από δίμηνη εκπαίδευση στις σχολές της Αστυνομίας, που βρίσκονται σε Αμυγδαλέζα, Διδυμότειχο, Ρέθυμνο, Σητεία και αλλού – ανάλογα και με τον αριθμό τους. Οπως έχει προγραμματίσει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει μαθήματα όπως: ποινικό, δικονομικό και συνταγματικό Δίκαιο, κανονισμοί της ΕΛ.ΑΣ., κώδικας δεοντολογίας αστυνομικού, ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα μέτρων τάξης και ασφάλειας, ψυχολογία, σχέσεις κράτους-πολίτη, θέματα αλλοδαπών και μετανάστευσης, δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Σε αυτά θα συμπεριληφθούν και μαθήματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των υπό απορρόφηση ατόμων είναι μεγάλος και χρειαστεί, η εκπαίδευση θα γίνει σε δύο «σειρές». Πάντως, από την πρώτη μέρα ένταξής τους στην Αστυνομία θα αμείβονται με το 100% του μισθού τους.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα αποτελέσουν το πέμπτο αυτόνομο μέλος της οικογένειας της ΕΛ.ΑΣ., μετά το αστυνομικό και το πολιτικό προσωπικό, τους συνοριοφύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. Τα καθήκοντά τους θα είναι παρόμοια με αυτά που είχαν και ως δημοτικοί υπάλληλοι. Μέλημα του υπουργού Νίκου Δένδια, όπως άλλωστε ο ίδιος το είχε διατυπώσει, είναι να «αξιοποιήσει στο ακέραιο την εμπειρία των δημοτικών αστυνομικών, αλλά και θα τους καταστήσει σημαντικό παράγοντα στην εμπέδωση κλίματος ευνομίας στις πόλεις μας». «Κανείς δεν περισσεύει απ’ όσους μπορούν να προσφέρουν στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του πολίτη» είχε δηλώσει ο Ν. Δένδιας και αυτό θα εφαρμοστεί. Αστυνομικοί της γειτονιάς, λήψη μέτρων τάξης σε πολιτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνδρομή σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που δεν απαιτούν όπλο, είναι οι αρμοδιότητες που περιγράφονται στο σχέδιο του υπουργείου.

Σε δήμους που οι αστυνομικοί θα είναι πάνω από 30, προτείνεται να υπάρχουν ειδικά τμήματα και γραφεία, στις κτιριακές υποδομές και με την υλικοτεχνική υποδομή που προϋπήρχε. Οπου ο πληθυσμός τους είναι από 15-30, προτείνεται να δημιουργηθούν γραφεία μέσα στα αστυνομικά τμήματα και όπου είναι μέχρι 14, θα ενταχθούν κανονικά στο τμήμα. Η διοίκηση των τμημάτων θα ανήκει σε αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Α’.

Μεγάλη έμφαση δίνουν οι επιτελείς της Κατεχάκη στην πλήρη ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. και στη διαμόρφωση ενιαίας επαγγελματικής αντίληψης με το ήδη υπάρχον προσωπικό. «Η σύσταση της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας, δηλώνει από πλευράς μας ότι η ένταξη θα είναι ουσιαστική», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, όμως, στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η μη διατάραξη της συνεργασίας με τους οικείους ΟΤΑ. Αίτημα των δημάρχων ήταν και παραμένει να υπάρξει ένας επιχειρησιακός συντονισμός της νέας διεύθυνσης με τους δήμους. Μάλιστα, σε προτάσεις που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ζητήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις να στεγάζονται σε γραφεία των δήμων και οι δήμαρχοι να μπορούν να παρεμβαίνουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και ύστερα από κλήση των δημοτικών αρχών, σε θέματα παράνομης στάθμευσης, παρεμπορίου, ακόμη και σε θέματα ρύθμισης τοπικής κυκλοφορίας και πάταξης της τοπικής παραβατικότητας.

Σαρωτικές αλλαγές
Στην τελική ευθεία για τη διαδημοτική κινητικότητα

Σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας θα επέλθουν στους δήμους της χώρας, καθώς τα στοιχεία κατανομής των υπαλλήλων στους ΟΤΑ καταγράφουν ανισότητες που δυσχεραίνουν το έργο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, κυρίως σε μικρούς δήμους που υστερούν σε εξειδικευμένο προσωπικό. O υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ με στόχο να καταπολεμηθούν οι ανισότητες μεταξύ των δήμων μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώνει την προεργασία για τον καθορισμό αριθμητικών δεικτών που θα θέτουν πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια, βάσει της οποίας θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανισοκατανομής προσωπικού στους ΟΤΑ αποτελούν οι πολιτικοί μηχανικοί. Σύμφωνα με στοιχεία του «Εθνους της Κυριακής» η ανισοκατανομή των πολιτικών μηχανικών στους ΟΤΑ είναι εμφανής ακόμα και σε δήμους εντός του ίδιου νομού. Για παράδειγμα, στον Νομό Αρκαδίας ο Δήμος Τρίπολης απασχολεί 38 μηχανικούς και ο γειτονικός Δήμος Κυνουρίας δεν έχει κανέναν. Αντίστοιχα ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει 38 μηχανικούς και ο διπλανός Δήμος Θέρμου μόνο έναν. Στον Νομό Χανίων η πρωτεύουσα διαθέτει 71 μηχανικούς και ο Δήμος Σφακίων μόνο έναν.

Ανισότητες
Πιο έντονο εμφανίζεται το πρόβλημα στους νησιωτικούς δήμους καθώς με τον Καλλικράτη κάθε νησί αποτελεί και έναν ξεχωριστό δήμο. Συγκεκριμένα η Χίος διαθέτει 52 μηχανικούς, ενώ οι Οινούσσες δεν περιλαμβάνουν την ειδικότητα στο δυναμικό τους. Η Κως απασχολεί 33 μηχανικούς και η γειτονική Νίσυρος κανέναν, ενώ η Ρόδος διαθέτει 88 πολιτικούς μηχανικούς, την ίδια στιγμή που η Κάσος, η Τήλος, η Μεγίστη δεν έχουν στις υπηρεσίες τους πολιτικό μηχανικό. Ανισοκατανομή του προσωπικού καταγράφεται και μεταξύ μεγάλων δήμων, όπως για παράδειγμα της Ρόδου που απασχολεί 1.603 δημοτικούς υπαλλήλους με πληθυσμό 117.000 κατοίκους, ενώ η Πάτρα με σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό (202.000 κατοίκους) απασχολεί μικρότερο αριθμό εργαζομένων (1.320 υπάλληλοι), μεταξύ των οποίων 88 και 81 πολιτικοί μηχανικοί αντίστοιχα.

Στόχος του υπουργείου σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ είναι να καταγραφούν οι εργαζόμενοι ανά ειδικότητα και δήμο και βάσει αριθμητικών δεικτών (πληθυσμός, κατηγορία δήμου και αριθμός αρμοδιοτήτων που ασκεί) να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα για ένα χρονικό διάστημα από 15-30 ημέρες. Κατόπιν θα δημοσιευτεί προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

αναδημοσίευση από το “ΕΘΝΟΣ”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr