Καλαμπάκα – Επισημάνσεις και προτάσεις του ΕΟΤ για τον τουρισμό
Δύο χρόνια διήρκεσε η επιθεώρηση στην περιοχή των Μετεώρων και της Καλαμπάκας για να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες από όσους ασχολούνται με τον τουρισμό.
Δύο χρόνια διήρκεσε η επιθεώρηση στην περιοχή των Μετεώρων και της Καλαμπάκας για να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες από όσους ασχολούνται με τον τουρισμό.
Δύο χρόνια διήρκεσε η επιθεώρηση στην περιοχή των Μετεώρων και της Καλαμπάκας για να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες από όσους ασχολούνται με τον τουρισμό.
Παρατυπίες που αφορούν κυρίως την απουσία της Καλαμπάκας από τα προγράμματα των τουριστικών λεωφορείων που επισκέπτονται τα Μετέωρα.
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από επιθεωρητές του ΕΟΤ κατόπιν καταγγελιών της Τουριστικής Αστυνομίας και του Σωματείου Καταστηματαρχών Ειδών Λαϊκής Τέχνης.
Αφορούσε παράνομες τουριστικές πράξεις όπως άγρα πελατών, μη εφαρμογή προγράμματος εκδρομών κ.λπ.
Στις γενικές επισημάνσεις η έκθεση αναφέρει:
«To θέμα Καλαμπάκας και Μετεώρων, είναι γνωστό από χρόνια στην Υπηρεσία μας από καταγγελίες καταστηματαρχών λαϊκής τέχνης, από το σωματείο και από δημοσιεύματα, ιδίως δε από τις πολλές αναφορές τον τμήματος της Τ.Α, Καλαμπάκας, ότι οι οδηγοί και οι συνοδοί τους δεν τηρούν το πρόγραμμα εκδρομής και κατευθύνουν τους εκδρομείς στα περιφερειακά καταστήματα που οδηγούν στα Μετέωρα.
Παρά τις διάχυτες φήμες για προμήθειες και χρηματισμό των οδηγών, πρακτόρων, ξεναγών κλπ, δεν διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα παραβάσεις για καθοδήγηση των τουριστών με σκοπό τον χρηματισμό.
Από τουρίστες ή γραφεία αλλοδαπά, δεν μας έχουν υποβληθεί καταγγελίες γραπτές ή προφορικές ότι οι ίδιοι κατευθύνονται σε συγκεκριμένα καταστήματα πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης για αγορά. Από την ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωτικό για τα τουριστικά γραφεία να καταρτίζουν πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα εκδρομής (ώρες αναχώρησης – άφιξης, παραμονής, διατροφή, στάσεις κλπ.) το οποίο θα πρέπει να εξετασθεί η περίπτωση μη εφαρμογής του προγράμματός των.
Στη συνέχεια της έκθεσης υπάρχουν αναφορές σε ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές και τις διαπιστώσεις αυτών των ελέγχων (σε τουριστικά λεωφορεία).
Διαπιστώσεις της έκθεσης
1. Καταστηματάρχες της περιοχής μας γνώρισαν ότι πρώτη φορά είδαν τόσα πολλά τουριστικά λεωφορεία να κατακλύζουν την κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας, άρα εφαρμόστηκε τις μέρες των επιθεωρήσεων πλήρως το πρόγραμμα της εκδρομής από τα τουριστικά Γραφεία.
2. Φορείς της πόλης ξενοδόχοι, επιχειρηματίες κλπ. μας ζήτησαν, να εντείνουμε ανάλογες επιθεωρήσεις με μικτά η μη κλιμάκια του Ε.Ο.Ζ σε συνεργασία με την τοπική ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Αστυνομία, (η οποία αν και δεν έχει δυναμικό παρά μόνο δυο αστυνομικούς, εκτελεί σημαντικό τουριστικό έργο και συμβάλλει τα μέγιστα στην περιοχή) , διότι έτσι θα επέλθει η τάξη στην περιοχή όσον αφορά την Άγρα πελατών και την εφαρμογή των προγραμμάτων των εκδρομών τους.
Το ίδιο διαπίστωσαν και τα όργανα του τμήματος της Τ.Α. Καλαμπάκας και ζήτησαν την από κοινού οργάνωση και άλλες φορές στην συγκεκριμένη περιοχή,
3. Δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος parking στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να διαμαρτύρονται για άγρα πελατών σε καταστήματα.
4. Δεν υπάρχουν επαρκείς πινακίδες ενημέρωσης και πληροφόρησης των αλλοδαπών τουριστών.
5. Δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες στην πόλη της Καλαμπάκας ικανές να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των τουριστών οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν την πόλη.
6. Θα πρέπει να υπάρχουν ταμπλό σε κεντρικά σημεία της πόλης όπου θα φαίνεται το σημείο όπου βρίσκεται ο τουρίστας και να έχει τον χάρτη της πόλης και του Καστρακίου και Μετεώρων.
7. Δεν υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης των πολλών τουριστικών λεωφορείων στα μοναστήρια, έτσι δυσκολεύεται η διακίνηση των τουριστών και κλείνει ο δρόμος όταν πρόκειται για διασταύρωση 2 λεωφορείων.
8. Τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας τα καταστήματα της αγοράς της Καλαμπάκας είναι κλειστά.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με προτάσεις
Ύστερα από όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις μας υπάρχουν προβλήματα τα οποία επιζητούν λύση.
Στην Καλαμπάκα κι ιδίως στα μοναστήρια των Μετεώρων διακινούνται ετησίως 2,5 με 3 εκατομμύρια τουρίστες με ημερήσιες συνήθως εκδρομές.
Προτείνουμε:
1. Να γίνει μελέτη για πιθανή μονοδρόμηση των ήδη υπαρχόντων οδών προς τα μοναστήρια των Μετεώρων.
2. Να γίνει χρήση ερωτηματολογίου για ακριβή συμπεράσματα όσον αφορά τους τουριστικούς επισκέπτες, τους πολίτες της Καλαμπάκας και τους επαγγελματίες του τουριστικού χώρου.
3. Να γίνεται ο προγραμματισμός επίσκεψης των μοναστηριών με ραντεβού από τα γκρουπ σε περιόδους αιχμής καθόσον δημιουργείται τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω της στενότητας του δρόμου .
4. Να γίνει ο εντοπισμός των προβλημάτων και με αποφασιστικό τρόπο να επιλυθούν ώστε να διασφαλιστεί η πολιτιστική κληρονομιά.
5. Να γίνει αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και με άλλες ενέργειες όπως επαφές με φυσιολατρικούς συλλόγους για την ανάδειξη της περιοχής, προβολή των Μετεώρων σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού, επαφές με ορειβατικούς συλλόγους, βελτίωση της κύριας εισόδου της πόλης της Καλαμπάκας.
Όλα αυτά θα προκαλέσουν και την παραμονή των τουριστών στην πύλη της Καλαμπάκας και όχι να είναι μόνο σαν πόλη καθημερινού περάσματος, αλλά και διαμονή στα ξενοδοχεία της περιοχής.
6. Προκειμένου να γίνει αποσυμφόρηση και να επανέλθει η ευταξία στην συγκεκριμένη περιοχή προτείνονται από την Υπηρεσία μας τα εξής;
Η εξεύρεση χώρου στάθμευσης πιθανώς στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, ή ακόμα και η ανέγερση καταστημάτων ελαφριάς κατασκευής όπου θα συγκεντρωθούν τα καταστήματα πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης εικόνων κλπ, ώστε να σταματήσει ο υπάρχον ανταγωνισμός των καταστηματαρχών, των μονών και των εργαστηρίων αγιογραφίας.
7 Η Διεύθυνση της ΤΑ. Καλαμπάκας με την οποία είχαμε άψογη συνεργασία και κατεγράφησαν τα προβλήματα παν ανακύπτουν στην περιοχή, παρακαλείται να εντοπίζει τα Δ.Χ.Τ.Α. τα οποία δεν κάνουν εφαρμογή του προγράμματος εκδρομής και να προβαίνουν στην καταγραφή αυτών για κυρώσεις. H καταγραφή αυτή πρέπει να γίνεται έμπροσθεν τον ξενοδοχείου «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» ελέγχοντας ίσως και τον ταχογράφο τους κατά τις ώρες 2-4 μ.μ. όπου βρίσκεται και το σημείο εξόδου των λεωφορείων στο οποίο όταν αντιληφθούν οποιοδήποτε έλεγχο από κάποια αρχή αντί να φύγουν για Τρίκαλα όπως επιθυμούν, κάνουν επίτηδες στροφή για την πόλη της Καλαμπάκας, και φεύγουν απ’ ευθείας χωρίς στάση, για να αποδείξουν ότι πραγματοποίησαν το πρόγραμμά τους.
8. Ενίσχυση του τμήματος της Τ.Α. Καλαμπάκας με δυναμικό ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
9. Ο αρμόδιος Δήμος Καλαμπάκας καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας
(στην οποία θα κοινοποιηθεί η παρούσα) – που είναι και αρμόδιοι στην προκείμενη περίπτωση για το θέμα – παρακαλούνται για την εξεύρεση και υπόδειξη συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων».
Η ΕΡΕΥΝΑ – Βαγγέλης Γκιάτας