Έντονη εμφάνιιση σκουληκιών στην Θεόπετρα Καλαμπάκας και σε περιοχές της Π.Ε Τρικάλων – Τι λεει για το φαινόμενο η Π.Ε Τρικάλων

0 1,385

Μετά από πληροφόρηση κατοίκων της Τ.Κ. Θεόπετρας για εμφάνιση σκουληκιών και σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη της Π.Ε. Τρικάλων, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από δυο Γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Υπάλληλο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας επισκέφτηκαν στις 14-10-2019 την Τ.Κ. Θεόπετρας όπου παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Δημ. Κότη, της Γεωπόνου Α. Μαραγκού του Δ. Μετεώρων και του Προέδρου της ΤΚ Θεόπετρας διαπίστωσαν την έντονη παρουσία σκουληκιών που δικαιολογημένα αναστάτωσαν τους κατοίκους.

Το ίδιο πρόβλημα αναφέρθηκε ότι παρουσιάστηκε και σε άλλες περιοχές της Π.Ε Τρικάλων.

Το συγκεκριμένο είδος σκουληκιών ανήκει στα Διπλόποδα (Diplopoda), τα όποια εμφανίζονται κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο μετά από βροχοπτώσεις όπου επικρατούν αυξημένες συνθήκες υγρασίας στο έδαφος και στον αέρα, βγαίνουν από το έδαφος και από τις πέτρες και εισβάλουν σε αυλές και κατοικίες.

Ζουν κυρίως στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους και τρέφονται με σηπόμενη φυτική ουσία και είναι σημαντικοί αποικοδομητές της νεκρής ύλης που βρίσκεται στο έδαφος.

Δεν είναι επικίνδυνα διότι δε δαγκώνουν ούτε προκαλούν άλλη ζημιά, αλλά είναι αντιαισθητικά και εκκρίνουν μια έντονη δυσοσμία.

Η πλήρης καταπολέμηση τους είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της βιολογίας τους και του περιβάλλοντος που ζουν και αναπαράγονται.

Προληπτικά θα πρέπει οι χώροι που γειτνιάζουν με τις κατοικίες να διατηρούνται καθαροί από νεκρή φυτική ύλη (φύλλα, χόρτα, κλαδιά) που αποτελεί την τροφή τους και τα προσελκύει στον χώρο.

Σε περίπτωση έντονης παρουσίας των σκουληκιών μπορεί να γίνει χημική καταπολέμηση με εγκεκριμένα βιοκτόνα που αναφέρονται στη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. :

http://wwww.minagric.gr/syspest/.

Ο Δ/ΝΤΗΣ

ΕΜΜΑΝ. ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.