Άρση των μέτρων: Οι ανακοινώσεις Πλεύρη για εστίαση, ανεμβολίαστους, πιστοποιητικά, μάσκες

0 403

Σε δύο φάσεις θα γίνει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωση σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για ανεμβολίαστους, εστίαση, λιανεμπόριο, rapid test.

 

Αρχικά, από 1η Μαΐου, καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού rapid test για την εστίαση, το λιανεμπόριο, αλλά και άλλους χώρους όπου είναι υποχρεωτικά.

Μάλιστα, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν νοσήσει, θα μπορούν από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, να μπουν και στους κλειστούς χώρους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, ωστόσο, οι συνθήκες του καλοκαιριού, ουσιαστικά θα κάνουν σχεδόν μηδενική την παρουσία πελατών στους εσωτερικούς χώρους.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας:

«Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.»

Τέλος και οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

Το δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων θα έρθει με την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για όλους. Όπως είπε ωστόσο, ο κ. Πλεύρης, για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν εξαιρέσεις και δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα αποσαφηνιστεί στην ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι μέχρι την Πρωτομαγιά 2022

Η νέα διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και πιστοποιητικών εμβολιασμού κατήργησε τα υποχρεωτικά rapid test για αρκετούς που θεωρούνταν ανεμβολίαστοι και τους έχει «ανοίξει» τον δρόμο για τα κέντρα διασκέδασης ακόμα και πριν το Πάσχα.

Σήμερα, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι:

  • Στους έξι μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης
  • Στους εννέα μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Χωρίς self test στα σχολεία οι μαθητές μετά το Πάσχα

Το self test που έκαναν παιδιά και εκπαιδευτικοί χθες, Τρίτη, ήταν και το τελευταίο, τουλάχιστον για φέτος. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, με την επιστροφή τους από τις διακοπές του Πάσχα 2022 δεν θα χρειαστεί να κάνουν το ένα self test που τους απομένει από τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται πως, πρόσφατα μόλις, είχε καταργηθεί το ένα από τα δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ στα σχολεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.