Ουρολοιμώξεις και θεραπείες

0 615

Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα.

Εάν είστε γυναίκα, η πιθανότητα να πάθετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι μεγάλη. Ορισμένοι ειδικοί κατατάσσουν τον κίνδυνο να πάθεις μία στη διάρκεια της ζωής σου ως 1 στις 2, ενώ πολλές γυναίκες έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, μερικές φορές για χρόνια. Περίπου 1 στους 10 άνδρες θα πάθουν ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Συμπτώματα των ουρολοιμώξεων

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα αίσθημα καψίματος όταν ουρείτε
  • Συχνή ή έντονη επιθυμία να ουρήσετε, παρόλο που βγαίνει λίγο όταν ουρείτε.
  • Θολά, σκούρα, αιματηρά ή με περίεργη μυρωδιά ούρα
  • Αίσθημα κόπωσης ή τρέμουλο
  • Πυρετός ή ρίγη (σημάδι ότι η λοίμωξη μπορεί να έχει φτάσει στα νεφρά σας)
  • Πόνος ή πίεση στην πλάτη ή στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας

Τύποι ουρολοιμώξεων

Μια λοίμωξη μπορεί να συμβεί σε διάφορα μέρη του ουροποιητικού σας συστήματος. Κάθε τύπος έχει διαφορετική ονομασία, ανάλογα με το πού βρίσκεται.

  • Κυστίτιδα(ουροδόχος κύστη): Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρήσετε συχνά ή μπορεί να πονάτε όταν ουρείτε. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και θολά ή αιματηρά ούρα.
  • Πυελονεφρίτιδα(νεφρά): Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, ναυτία, εμετό και πόνο στο άνω μέρος της πλάτης ή στο πλάι.
  • Ουρηθρίτιδα(ουρήθρα): Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκκριση και κάψιμο όταν ουρείτε.

Αιτίες ουρολοιμώξεων

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι γιατροί λένε στις γυναίκες να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση της τουαλέτας. Η ουρήθρα – ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος – βρίσκεται κοντά στον πρωκτό. Τα βακτήρια από το παχύ έντερο, όπως τα E. coli, μπορεί μερικές φορές να βγει από τον πρωκτό σας και να εισέλθει στην ουρήθρα σας.

Από εκεί, μπορεί να ταξιδέψει μέχρι την ουροδόχο κύστη σας και, εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να συνεχίσει να μολύνει τα νεφρά σας. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη ουρήθρα από τους άνδρες. Αυτό διευκολύνει τα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη τους. Το σεξ μπορεί επίσης να εισάγει βακτήρια στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ουρολοιμώξεις λόγω των γονιδίων τους. Το σχήμα των ουροφόρων οδών τους καθιστά άλλες πιο πιθανό να μολυνθούν. Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα τις καθιστά λιγότερο ικανές να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές, σκλήρυνση κατά πλάκας και οτιδήποτε επηρεάζει τη ροή των ούρων, όπως πέτρες στα νεφρά, εγκεφαλικό επεισόδιο και τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Θεραπείες για ουρολοίμωξη

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι χρειάζεστε φάρμακα, τα αντιβιοτικά είναι η πιο κοινή θεραπεία για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Φροντίστε να παίρνετε όλα τα φάρμακα που σας συνταγογραφούν, ακόμη και αφού θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης με χάπια χωρίς συνταγή .

Πίνετε πολύ νερό για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το σώμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει ένα φάρμακο για να μην πονάτε. Επίσης θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο ένα μαξιλάρι θέρμανσης.

Ο χυμός cranberry συχνά προωθείται για την πρόληψη ή τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Αυτό το κόκκινο μούρο περιέχει μια τανίνη που μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια E. coli – την πιο κοινή αιτία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος – να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, όπου μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.

Οι ειδικοί εξετάζουν επίσης νέους τρόπους θεραπείας και πρόληψης των ουρολοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων και πραγμάτων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Χρόνιες ουρολοιμώξεις

Εάν ένας άνδρας πάθει ουρολοίμωξη, είναι πιθανό να πάθει και άλλη μια. Περίπου 1 στις 5 γυναίκες έχουν μια δεύτερη ουρολοίμωξη και μερικές την έχουν ξανά και ξανά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάθε μόλυνση προκαλείται από διαφορετικό τύπο ή στέλεχος βακτηρίων. Όμως ορισμένα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν στα κύτταρα του σώματός σας και να πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας μια αποικία ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Στη συνέχεια ταξιδεύουν έξω από τα κύτταρα και εισβάλλουν ξανά στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Θεραπεία χρόνιας ουρολοίμωξης

Εάν έχετε τρεις ή περισσότερες ουρολοιμώξεις το χρόνο, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας. Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν τη λήψη:

  • Μια χαμηλή δόση αντιβιοτικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων
  • Μια εφάπαξ δόση ενός αντιβιοτικού μετά το σεξ, η οποία είναι μια κοινή αιτία μόλυνσης
  • Αντιβιοτικά για 1 ή 2 ημέρες κάθε φορά που εμφανίζονται συμπτώματα
  • Μια μη αντιβιοτική θεραπεία προφύλαξης

Πώς να αποτρέψετε την επαναμόλυνση της ουρολοίμωξης

Ακολουθώντας μερικές συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε άλλη ουρολοίμωξη:

  • Αδειάζετε συχνά την κύστη σας μόλις νιώσετε την ανάγκη να ουρήσετε. μην βιάζεστε και βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει εντελώς την κύστη σας.
  • Σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.
  • Πίνετε πολύ νερό .
  • Επιλέξτε ντους αντί για μπάνιο σε μπανιέρα.
  • Καθαρίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας πριν από το σεξ.
  • Ουρήστε μετά το σεξ για να ξεπλύνετε τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα σας.
  • Εάν χρησιμοποιείτε διάφραγμα μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ τα μη λιπαντικά προφυλακτικά μπορεί να ερεθίσουν το ουροποιητικό σας σύστημα.
  • Κρατήστε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων στεγνή φορώντας βαμβακερά εσώρουχα και φαρδιά ρούχα. Μην φοράτε στενά τζιν και νάιλον εσώρουχα. μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πηγή: thestival

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr