4 συμβουλές για να έχεις μία λειτουργική και όμορφη κουζίνα | στο σπίτι, ιδέες & λύσεις

0 603

Η κουζίνα είναι ένας χώρος στο σπίτι μας στον οποίο περνάμε πολλές ώρες αφού είναι κι εκεί που ετοιμάζουμε το φαγητό μας και τρώμε κιόλας, είναι ο χώρος δηλαδή στον οποίο συναντιέται όλη η οικογένεια. Μπορεί λοιπόν οι περισσότεροι να συνδέουμε την κουζίνα με το οικογενειακό τραπέζι, αλλά είναι ένας χώρος ο οποίος πρέπει να είναι και χρηστικός, πρέπει δηλαδή το άτομο που μαγειρεύει να μπορεί να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλα όσα χρειάζεται για να μαγειρέψει, δηλαδή στα διάφορα τρόφιμα και τα σκεύη.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η κουζίνα είναι ένας χώρο στον οποίο μπαίνουμε καθημερινά και κάποιοι περνάμε και πολλές ώρες εκεί, θα πρέπει πέρα από πρακτικός να είναι και όμορφος και γενικά να βγάζει και μία ζεστασιά. Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες και λύσεις για έναν χώρο ο οποίος γενικά παραμελείται όταν οργανώνουμε μία ανακαίνιση ή ακόμη και όταν επιλέγουμε σπίτι. Ας δούμε λοιπόν πως θα κάνετε την κουζίνα σας όχι μόνο πιο λειτουργική αλλά και πιο όμορφη.

Σωστά πλακάκια και πάτωμα

Τα πλακάκια έχουν μεγάλη σημασία στη κουζίνα. Καλό είναι λοιπόν να μην επιλέγουμε μόνο με βάση την ομορφιά αλλά και την ευκολία καθαρισμού τους και την ανθεκτικότητα. Με άλλα λόγια, αν κάνετε ανακαίνιση ή αν επιλέγετε τώρα πλακάκια, καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτά που έχουν ανάγλυφα σχέδια καθώς μαζεύουν βρωμιά και γενικά καθαρίζουν πιο δύσκολα. Αν η κουζίνα σας είναι σχετικά μικρή, θα πρέπει να επενδύσετε σε ανοιχτόχρωμα πλακάκια τα οποία και γενικά κάνουν τον χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος και ανοιχτός. Μπορείτε ακόμη και να μην βάλετε πλακάκια και να βάψετε τον τοίχο με ειδικές μπογίες.

Τα ίδια σε γενικές γραμμές ισχύουν και για το πάτωμα, πάντα μπούσουλας σας θα πρέπει να είναι η ευκολία καθαρίσματος χωρίς ειδικά καθαριστικά και η ανθεκτικότητα στον χώρο. Επίσης, το πάτωμα θα πρέπει να είναι και αντιολισθητικό.

Νησίδα κουζίνας

Αν υπάρχει κάτι που όλοι ζηλεύουμε στις κουζίνες που βλέπουμε στις ταινίες και σε εκπομπές lifestyle αλλά και μαγειρικής είναι οι λεγόμενες νησίδες ή τα kitchen islands. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι κάνουν την κουζίνα πολύ πιο πρακτική αφού προσθέτουν αποθηκευτικούς χώρους κι επιφάνειες εργασίας που είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα. Επιπλέον, η νησίδα μπορεί να χρησιμεύσει και σαν τραπέζι, αρκεί να τοποθετήσετε και μερικά σκαμπό από γύρω της. Η νησίδα κουζίνας μπορεί να είναι και κινητή με ροδάκια που κλειδώνουν για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι που κάνουν ανακαίνιση με ειδικούς όπως η ανακαίνιση σπιτιού – Φούσκας το πρώτο πράγμα που ζητούν είναι μία νησίδα για την κουζίνα.

Γλαστράκια με μυρωδικά

Αν θέλετε να δώσετε μία πιο όμορφη αλλά και χρηστική νότα στην κουζίνα σας, μπορείτε να την γεμίζετε με γλαστράκια τα οποία όμως αντί για λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά θα περιέχουν μυρωδικά. Είναι πολύ ωραίο να έχετε στην κουζίνα σας γλαστράκια με δυόσμο και βασιλικό που όχι μόνο θα δίνουν μία ευχάριστη πινελιά στον χώρο και θα προσφέρουν και το πλούσιο άρωμα τους, αλλά θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κόβετε λίγο και να προσθέτετε στο φαγητό σας. Το κάνουν άλλωστε και όλοι οι διάσημοι σεφ!

Ντουλάπια και ράφια

Στις κουζίνες υπάρχει συνήθως η τάση να γεμίζουμε με ντουλάπια τους χώρους κάτω αλλά και πάνω από τον πάγκο και αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό καθώς κλείνει ο χώρος της κουζίνας ενώ και ο χώρος των ντουλαπιών μένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτος. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχετε μόνο ντουλάπια κάτω από τον πάγκο σας, τα οποία και να σχεδιάσετε με βάση τις ανάγκες σας και να προσθέσετε ράφια από πάνω και γενικά περιμετρικά της κουζίνας. Έτσι ο χώρος θα φαίνεται πιο ανοιχτός και θα έχετε άμεση πρόσβαση στα σκεύη και υλικά που χρειάζεστε πιο συχνά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr