Ηλεκτρομυογράφημα και πόνος

0 2.260

Αν έχετε πόνο στην πλάτη, στα πόδια, στον αυχένα ή στα χέρια ένας νευρολόγος εξετάζοντάς σας μπορεί να είναι περίπου 90% σίγουρος εάν ένα συγκεκριμένο νεύρο τραυματίζεται και σε ποιο σημείο. Ο νευρολόγος θα ελέγξει τα αντανακλαστικά και τη μυϊκή δύναμη σε διάφορες περιοχές του σώματος για σημάδια τραυματισμού των νεύρων στις νευρικές ρίζες όπου τα νεύρα αναδύονται από τον νωτιαίο μυελό. Η κλινική εξέτάση, μαζί με την αναφορά του ασθενούς για τυχόν συμπτώματα που έχουν παρατηρήσει, αποτελούν μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει.

Το ηλεκτρομυογράφημα  (ΗΜΓ) για πόνο στην πλάτη και πόνο στα πόδια, ή για πόνο στον αυχένα και πόνο στο βραχίονα, βοηθά στο να εξασφαλιστεί το τελευταίο 10% της βεβαιότητας σχετικά με τη θέση των νευρικών τραυματισμών. Για να μάθετε την ακριβή αιτία του τραυματισμού, καθώς και την πρόγνωση για ανάρρωση, ο νευρολόγος βασίζεται σε εξετάσεις απεικόνισης: μαγνητική τομογραφία για μαλακούς ιστούς και ακτινογραφία για τα οστά. Η ακτινογραφία μας επιτρέπει να δούμε τα διαστήματα μεταξύ των οστών από τα οποία περνά το νεύρο. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει μαλακούς ιστούς όπως το νεύρο και το δίσκο, και εάν υπάρχει οίδημα που υποδεικνύει τραυματισμό. Συγκρίνοντας τις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας και ακτινογραφίας, έχουμε μια αρκετά σαφή εικόνα για το ποια δομή ασκεί πίεση στο νεύρο.

Η απεικόνιση όμως δεν σας λέει πώς λειτουργεί το νεύρο.

Το ηλεκτρομυογράφημα για πόνο στην πλάτη, πόνο στα πόδια, καθώς και για πόνο στον αυχένα και πόνο στα χέρια, μας λέει πόσο επηρεάζεται το ίδιο το νεύρο και διασφαλίζει ότι κανένα άλλο νεύρο δεν έχει υποστεί βλάβη.

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι η καλύτερη δοκιμή για την αξιολόγηση της υγείας και της λειτουργίας των νεύρων σε όλο το σώμα. Δοκιμάζει την ικανότητα ενός συγκεκριμένου νεύρου να μεταδίδει σήματα εμπρός και πίσω μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μερών του σώματος γρήγορα και αποτελεσματικά.

Εάν δεν έχει αποκοπεί εντελώς, ένα νεύρο θα οδηγεί πάντα σε κάποιο ηλεκτρικό σήμα ή ρεύμα. Το κλειδί για την εκτίμηση της σοβαρότητας ενός τραυματισμού κατά μήκος ενός νεύρου είναι να μετρηθεί πόσο ρεύμα μπορεί να περάσει και αν υπάρχει καθυστέρηση. Και τα δύο μετρώνται σε σύγκριση με τις κανονικές τιμές για το συγκεκριμένο νεύρο.

Το ηλεκτρομυογράφημα μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει από πού προέρχεται ο πόνος σας. Αυτό οδηγεί σε πιο στοχευμένη θεραπεία που αντιμετωπίζει τον πόνο σας και σας παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση.

 

Εάν η εξέταση δείχνει ότι οι μύες σας ανταποκρίνονται σωστά στα νευρικά σήματα, ο γιατρός σας (https://www.neuro-sali.gr/)  θα αναζητήσει άλλες αιτίες του πόνου. Είναι πιθανό να έχετε λοίμωξη, προβλήματα κυκλοφορίας ή υποκείμενο πρόβλημα υγείας όπως ο διαβήτης ή η αναιμία. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κατάλληλα φάρμακα και η φυσιοθεραπεία θα πρέπει να σας επαναφέρουν.

 

Παρόλο που το ηλεκτρομυογράφημα δεν θα λύσει τα προβλήματα χρόνιου πόνου σας, αυτό το τεστ παρέχει στους γιατρούς βασικές πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή σας. Η διάγνωση είναι ισχυρή και επιτρέπει στους ανθρώπους να προχωρήσουν με στοχευμένη θεραπεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr