Λειτουργεί ο σταθμός μεταφόρτωσης Καλαμπάκας

Μετά τα εγκαίνια του ΧΥΤΑ και την απόρριψη σκουπιδιών σ’ αυτόν ξεκίνησε δειλά – δειλά και η λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης που αποτελούν μέρος του συστήματος διαχείρισής τους. Ένας απ’ αυτούς τους σταθμούς είναι και αυτός της Καλαμπάκας.

0 386

Μετά τα εγκαίνια του ΧΥΤΑ και την απόρριψη σκουπιδιών σ’ αυτόν ξεκίνησε δειλά – δειλά και η λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης που αποτελούν μέρος του συστήματος διαχείρισής τους. Ένας απ’ αυτούς τους σταθμούς είναι και αυτός της Καλαμπάκας. Μετά τα εγκαίνια του ΧΥΤΑ και την απόρριψη σκουπιδιών σ’ αυτόν ξεκίνησε δειλά – δειλά και η λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης που αποτελούν μέρος του συστήματος διαχείρισής τους.
Ένας απ’ αυτούς τους σταθμούς είναι και αυτός της Καλαμπάκας.
Έτσι από προχθές ξεκίνησε η λειτουργία του που σε πρώτη φάση είναι δοκιμαστική και αφορά μόνο τον δήμο Καλαμπάκας.
Σε δεύτερη φάση κι αφού όλα πάνε καλά αρχίζει και η απόρριψη σκουπιδιών και από τους περιφερειακούς δήμους.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας στόχος είναι να αντιμετωπιστούν όλα τα οργανωτικά ζητήματα, να ξεκαθαρισθεί η διαδικασία βάση των οποίων θα γίνεται η απόρριψη των σκουπιδιών, η μεταφόρτωση και η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ της Παλαιοσαμαρίνας.
«Η προσπάθειά μας είναι στην περίοδο προσαρμογής στο νέο σύστημα που διανύουμε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.
Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι αυτές τις μέρες που λειτουργεί ο σταθμός δεν έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα.
Πιστεύουμε πως με τη συμβολή του προσωπικού που έχει προσληφθεί από την ΠΑΔΥΘ θα ξεπεραστούν και σε εύλογο χρόνο θα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τα απορρίμματα των άλλων δήμων της περιοχής», τονίζει ο Βύρων Μπουτίνας.
Η διαδικασία
Όσον αφορά τη διαδικασία να πούμε ότι στον σταθμό μεταφόρτωσης απορρίπτονται τα σκουπίδια όλων των ΟΤΑ της περιοχής Καλαμπάκας τα οποία μεταφέρονται με το απορριμματοφόρο των δήμων.
Αφού ζυγιστούν οδηγούνται σε μια μεγάλη συλό και στη συνέχεια πέφτουν σε συρόμενο κοντέινερ κι από εκεί μεταφέρονται με φορτηγά στην ΠΑΔΥΘ όπου και απορρίπτονται.
Ο σταθμός μεταφόρτωσης διαθέτει δυο τέτοια συρόμενα κοντέινερ τα οποία καλύπτουν εναλλάξ τις ανάγκες του σταθμού μεταφόρτωσης.
Περίπου 20 τόνοι σκουπιδιών εκτός αυτών της ανακύκλωσης είναι η δυναμικότητα του σταθμού.
Τέρμα οι χωματερές
Να πούμε εδώ ότι η λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης και η αλλαγή του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων έθεσε οριστικά τέρμα στην χωματερή της Καλαμπάκας που επί χρόνια λειτουργούσε στην παραποτάμια όχθη και αποτελούσε εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Κάτι ανάλογο φυσικά θα συμβεί και με τις χωματερές των άλλων ΟΤΑ οι οποίες ήδη έχουν μπει σε διαδικασία κλεισίματος και αποκατάστασης. Το κλείσιμο της χωματερής της Καλαμπάκας είναι ένα θέμα που επισημαίνει ιδιαίτερα ο δήμαρχος Καλαμπάκας τονίζοντας ότι επιτέλους ο χώρος, όπου λειτουργούσε η χωματερή και αποτελούσε ντροπή για μια τουριστική περιοχή όπως η Καλαμπάκα που δέχεται περίπου 2 εκ. επισκέπτες κάθε χρόνο, θα αποκατασταθεί ενώ το ποτάμι θα απαλλαγεί από ότι συνιστούσε η λειτουργία της χωματερής.
Να πούμε ότι το κλείσιμο της χωματερής Καλαμπάκας αποτελούσε αίτημα κυρίως των κατοίκων της Σαρακίνας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr