Αθ. Μερεντίτη – Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Οι επετειακές αναφορές στην Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνούμε ότι, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει ζητούμενο και όχι κατάκτηση.

0 358

Η Βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Οι επετειακές αναφορές στην Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνούμε ότι, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει ζητούμενο και όχι κατάκτηση. Η Βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι επετειακές αναφορές στην Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνούμε ότι, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει ζητούμενο και όχι κατάκτηση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν μαζικές παραβιάσεις μερικών από τα θεμελιωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλά μέρη του πλανήτη μας, ακόμη και στη γειτονιά μας.
Η εποχή μας είναι η εποχή των μεγάλων αντιφάσεων. Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν βίωνε τόσο μεγάλη πρόοδο και ευημερία. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσος συσσωρευμένος πλούτος. Ποτέ άλλοτε η επιστήμη δεν είχε κάνει τόσο μεγάλα άλματα Παρόλα αυτά όμως, σήμερα που ο πολιτισμός μας εξελίσσεται ραγδαία, η τεχνολογική μας ανάπτυξη κάνει άλματα και η ζωή μας γίνεται καλύτερη, υπάρχουν αναρίθμητα θύματα διακρίσεων, συλλήψεων, φυλακίσεων, βασανισμών, δολοφονιών.
Οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο από ανελεύθερα καθεστώτα αλλά και σε χώρες που θεωρούνται δημοκρατικές. Διακρίσεις με βάση το φύλο και τη φυλή των ανθρώπων, ενδοοικογενειακή βία, κοινωνική αδικία, φυλακίσεις και εκτελέσεις αντιρρησιών συνείδησης είναι φαινόμενα που συνιστούν ντροπή για την ανθρωπότητα και αντιμετωπίζονται με επιλεκτική ευαισθησία από τι ς εκάστοτε ηγεσίες.
Επίσης, ενώ το προσδόκιμο ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται διαρκώς, εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και τις αρρώστιες. Δυστυχώς τα Δικαιώματα που ορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι κενό γράμμα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο κόσμο που ταλανίζονται από τις ασθένειες και την πείνα.
Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα – από το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, στη διατροφή και στη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, μέχρι την ευκαιρία στην εκπαίδευση και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία ή την ελευθερία από τις διακρίσεις – είναι ακριβώς αυτά που δεν μπορούν να απολαύσουν οι φτωχοί και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι του κόσμου.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα. όσο η ανεπτυγμένη ανθρωπότητα δεν κάνει ουσιαστικά βήματα για την καταπολέμηση της φτώχιας και των διακρίσεων.
Ο αγώνας της ανθρωπότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ευθύνη όλων μας. Είναι μία μάχη που πρέπει να δίνεται κάθε μέρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τον καθένα και την καθεμία μας. Σε μια περίοδο που η παγκόσμια ισορροπία διαταράσσεται, και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σε κίνδυνο ο ρόλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι κρίσιμος, επίκαιρος και σημαντικός.
Ο συντονισμός μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την ανάδειξη αυτού του ρόλου σε καταλύτη συνεννόησης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και σεβασμού των διαφορών, τον περιορισμό των διακρίσεων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr