Άνεργος Βρετανός ανακάλυψε τυχαία θησαυρό

Ένας άνεργος Βρετανός έφερε στο φως, χάρη στον ανιχνευτή μετάλλων του, το σημαντικότερο αγγλοσαξονικό αρχαιολογικό θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Άνεργος Βρετανός ανακάλυψε τυχαία θησαυρό
0 165

Ένας άνεργος Βρετανός έφερε στο φως, χάρη στον ανιχνευτή μετάλλων του, το σημαντικότερο αγγλοσαξονικό αρχαιολογικό θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Ένας άνεργος Βρετανός έφερε στο φως, χάρη στον ανιχνευτή μετάλλων του, το σημαντικότερο αγγλοσαξονικό αρχαιολογικό θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, με περισσότερα από 1.500 αντικείμενα που περιέχουν πολλά κιλά χρυσού και αργύρου και ήταν θαμμένα σ’ έναν αγρό στην Αγγλία, ανακοίνωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες.

Ο 55χρονος Τέρι Χέρμπερτ ανακάλυψε τον Ιούλιο σ’ έναν αγρό του Στάφορντσαϊρ το θησαυρό, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, ενώ εξερευνούσε τον αγρό ενός φίλου με τον ανιχνευτή του -ένα πάθος που έχει εδώ και 18 χρόνια.

"Οι φίλοι μου της λέσχης (των ανιχνευτών) λένε ότι περίμεναν ότι θα συνέβαινε", δήλωσε.

Η ανακάλυψή του, η σημασία της οποίας συγκρίνεται με την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμόν, περιέχει διάφορα πολεμικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 84 λαβές σπαθιών και 71 ασπίδες, οι περισσότερες με περίτεχνες διακοσμήσεις.

Ο θησαυρός περιέχει περίπου 5 κιλά χρυσού, 2,5 κιλά αργύρου και μεγάλη ποσότητα πολύτιμων λίθων. Η εκτίμηση της αξίας του μπορεί να απαιτήσει ένα χρόνο. Τα εύρετρα θα μοιραστούν ο Χέρμπερτ, ο οποίος σκοπεύει να αγοράσει ένα σπίτι, και ο ιδιοκτήτης του αγρού.

Μια επιλογή από τα αντικείμενα αυτά θα εκτεθεί από την Παρασκευή και ως τις 13 Οκτωβρίου στο μουσείο του Μπέρμιγχαμ.

"Η ποσότητα του χρυσού είναι εντυπωσιακή, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι η δουλειά των τεχνιτών είναι τέλεια. Είναι ότι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι αγγλοσάξονες σιδηρουργοί, και ήταν καλοί", εξήγησε ο Κέβιν Λίχι, ειδικός στον τομέα. "Είναι σαφές ότι (ο θησαυρός) ανήκε στην πολύ υψηλή αριστοκρατία ή στην αγγλοσαξονική βασιλεία. Ανήκε στην ελίτ", πρόσθεσε.

Πηγή: ΝΕΤ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.