Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης

Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 194 ψήφους, έναντι 55 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών,

0 363

Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 194 ψήφους, έναντι 55 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών,

Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 194 ψήφους, έναντι 55 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών,  το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η σταθερή γραμμή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αρνητική στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο (πλην τριών βουλευτών που υπερψήφισαν) το «όχι σε όλα» της Χρυσής Αυγής και οι διαφοροποιήσεις βουλευτών που παρατηρήθηκαν στα κόμματα, κυρίως στη ΝΔ, καθώς και ο μεγάλος αριθμός απόντων, χαρακτήρισαν την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια, τόσο επί της αρχής όσο και σε άρθρα, καθώς και σε μία τροπολογία.

«Όχι», επίσης, ψήφισε και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ απουσίασαν συνολικά δέκα βουλευτές του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων καθώς και 19 βουλευτές από τη ΝΔ και τρεις των ΑΝΕΛ.

Από τη Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν επί της αρχής 19 βουλευτές: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (κατά στο άρθρο 7) Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας (κατά στα άρθρα 9, 10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (κατά στα άρθρα 9,10 και 11) Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ: ‘Αννα Καραμανλή, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν 27 βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Φωτεινή Αραμπατζή, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Καραγκούνης Κώστας, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης είπαν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Τι προηγήθηκε

Ο υπουργός Δικαιοσύνης οριστικοποίησε τις αλλαγές, τις οποίες είχε ήδη προαναγγείλει, αποδεχόμενος προτάσεις που είχαν κατατεθεί τόσο από βουλευτές της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, το οποίο δήλωσαν ότι στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Την έντονη αντίθεση τους για όλα τα άρθρα του Συμφώνου Συμβίωσης εξέφρασαν οι ΑΝΕΛ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηρίξουν τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία δια του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου, προειδοποίησε ότι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποσαφηνίσει πλήρως τα τρία ζητήματα που είναι «κόκκινο πανί» για το κόμμα του, και είναι ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια, δεν πρόκειται να το στηρίξει.

Ωστόσο, από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε η Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα για το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί όπως είπε, «το επιβάλλει η πραγματικότητα».

«Μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις. Ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλά καρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων», τόνισε η βουλευτής του κόμματος.

Κατά όλων των άρθρων που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για τα υπόλοιπα άρθρα κατά την συζήτηση τους, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει συλλήβδην το νομοσχέδιο.

Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης για το ελληνικό κράτος

Πάντως, για άλλη μια φορά ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι στο άρθρο 12 διασφαλίζεται με ρητή διατύπωση ότι δεν αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης υιοθεσία ή τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Εξήγησε ακόμα ότι στο άρθρο 28 διευκρινίζεται ότι αφορά τη δυνατότητα απαλλαγής εκείνων που διαταράσσουν την κυκλοφορία για ασήμαντο διάστημα και για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτή την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παρά φύση ασέλγεια, τονίζοντας ότι «η κατάργηση της δεν αφήνει κανένα κενό αξιοποίνου» καθώς, όπως είπε, καλύπτεται ποινικά από άλλα άρθρα όπως αυτά που αφορούν αποπλάνηση ανηλίκων, μαστροπία και πορνογραφία.

«Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης από την Μπακογιάννη

Δεκτές έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, την τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον τρόπο κτήσης αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα που εμπίπτουν στους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, για τον τρόπο επιλογής των δικαστών στο Αθλητικό Δικαστήριο.

Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε, από το βήμα του Κοινοβουλίου και ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επανάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, επικαλούμενος φράση του Κινέζου ηγέτη Τσου Εν Λάι και απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους επικριτές του Συμφώνου.

«Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να στιγματίζει μια σεξουαλική προτίμηση, δεν μπορεί να πει ότι μια μερίδα συμπολιτών μας είναι διαφορετικοί, έχουν διαφορετικά δικαιώματα. Ο ρατσισμός που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας εν μέρει είναι γιατί εκ των προτέρων το κράτος τους έχει στιγματίσει. Ελπίζω με αυτό το νομοσχέδιο να διορθωθεί αυτό, το ελληνικό κράτος να είναι φιλελεύθερο, να μην στιγματίζει και να εμβαθύνει στα ατομικά δικαιώματα», τόνισε.

real.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr