Υγεία – Έφυγε ποτέ το παιδί σας, χωρίς ρούχα για το σχολείο; Γιατί να φεύγειχωρίς πρωινό;

H σωστή διατροφή για ένα παιδί ξεκινάει με το πρωινό γεύμα. Επιστημονικές μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού επηρεάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μνήμη, καθώς επίσης και με τη διαχείριση πολύπλοκων πληροφοριών.

0 191

H σωστή διατροφή για ένα παιδί ξεκινάει με το πρωινό γεύμα. Επιστημονικές μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού επηρεάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μνήμη, καθώς επίσης και με τη διαχείριση πολύπλοκων πληροφοριών. H σωστή διατροφή για ένα παιδί ξεκινάει με το πρωινό γεύμα. Επιστημονικές μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού επηρεάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μνήμη, καθώς επίσης και με τη διαχείριση πολύπλοκων πληροφοριών.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, κάνουν περισσότερα λάθη σε εξετάσεις που απαιτούν την επίλυση προβλημάτων, απ’ ό,τι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό. Επίσης, φαίνεται πως όταν ένα παιδί παραλείπει το πρωινό έχει περισσότερες πιθανότητες να παραλείψει φρούτα και λαχανικά στην ίδια ημέρα, να έχει ελλείψεις από κάποια θρεπτικά συστατικά όπως η θειαμίνη και η νιασίνη, να αναπτύξει παχυσαρκία και χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης. Έχει φανεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

 

Τι συμβαίνει στην χώρα μας?

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος σε πληθυσμό 1.305 ατόμων (3-18 ετών) το 14%των παιδιών δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό, ενώ λιγότερα από τα μισά καταναλώνουν ένα επαρκές πρωινό (με τον όρο επαρκές πρωινό εννοείται κάτι περισσότερο από ένα ποτήρι γάλα ή μία μερίδα φρούτου).

Από τι μπορεί να αποτελείται το πρωινό ενός παιδιού?

Ένα σωστό πρωινό πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% (1/4) των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών που χρειάζεται το παιδί καθημερινά. Συνεπώς, η σύνθεση του πρωινού του πρέπει να αποτελείται και από τις τρεις θερμιδογόνες ομάδες θρεπτικών συστατικών, τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Στοιχεία από διαχρονικές μελέτες δείχνουν ότι με την πάροδο των ετών οι έφηβοι τείνουν να εντάσσουν όλο και λιγότερες ομάδες τροφίμων στο πρωινό τους.

Παιδιά τα οποία παραλείπουν το πρωινό τους λόγω έλλειψης χρόνου, θα πρέπει να φροντίζουν να πάρουν πρωινό είτε στο σχολείο είτε κατά τη διαδρομή προς αυτό.

Οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σχεδιάζοντας και ενθαρρύνοντας την υλοποίηση οικογενειακών προγευμάτων, που χαρακτηρίζονται από ποικιλία τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας. Ορισμένοι γονείς συνήθως αποτελούν κακό πρότυπο για τα παιδιά, αφού οι ίδιοι δεν καταναλώνουν πρωινό. Η κατανάλωση πρωινού από τους γονείς έχει αποδειχθεί ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για την κατανάλωση πρωινού από τα παιδιά τους.

Επίσης, η συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων αυξάνει την πιθανότητα παιδιά και έφηβοι να παρουσιάζουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, ενώ έχει αποδειχθεί ότι τελικά η σημαντικότερη επιρροή των γονέων στις διαιτητικές συνήθειες του εφήβου είναι η συχνότητα των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τέλος, το πρωινό πρέπει να θεωρείται από όλη την οικογένεια ως τμήμα μίας γενικότερης προσπάθειας πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας των μελών της. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και γενικότερα ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

10 Ιδέες για το πρωινό των παιδιών:

Παρακάτω δίνονται μερικές ιδέες για πρωινό των παιδιών , που θα τα βοηθήσουν να έχουν καλή υγεία, ενέργεια και πνευματική διαύγεια .

1) 1 ποτήρι γάλα 1,5 % με δημητριακά, 1 φρούτο, 2 ολόκληρα καρύδια

2) 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 φέτα ψωμί με μέλι και ταχίνι, 1 μπανάνα

3) 1 ποτήρι γάλα 1,5% , 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα, 6 αμύγδαλα

4) 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 μικρή φέτα κέικ σπιτικό ή μηλόπιτα

5) 1 μικρό μπολ ρυζόγαλο με κανέλα και 1 φρούτο

6) 1 ποτήρι γάλα 1,5% και 1 μικρό σταφιδόψωμο

7) 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι , 1 φέτα ψωμί με 1 φέτα κίτρινο τυρί, 1αυγό βραστό

8) 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι , 1 φέτα ψωμί με 1 φέτα κίτρινο τυρί, 5 μεγάλες ελιές

9) 1 γιαούρτι 2% με διάφορα κομμένα φρούτα εποχής και μέλι

10) 1 γιαούρτι 2% με 4 κ.σ. δημητριακά ολικής με ξηρούς καρπούς και μέλι

Συμβουλές : Το γάλα και το γιαούρτι να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά για παιδιά άνω των 2 ετών. Οι ξηροί καρποί να δίνονται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Παιδιά, τρώμε πρωινό σα βασιλιάδες!!!

 

Γράφει η: Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.