Ξενία και αδόμητη ζώνη στο επίκεντρο

Δυο από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τον δήμο Καλαμπάκας, την πόλη αλλά και την τοπική κοινωνία ευρύτερα ήταν το αντικείμενο της παρουσίας του Δημάρχου Βύρωνα Μπουτίνα στην Αθήνα.

0 280

Δυο από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τον δήμο Καλαμπάκας, την πόλη αλλά και την τοπική κοινωνία ευρύτερα ήταν το αντικείμενο της παρουσίας του Δημάρχου Βύρωνα Μπουτίνα στην Αθήνα.

Δυο από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τον δήμο Καλαμπάκας, την πόλη αλλά και την τοπική κοινωνία ευρύτερα ήταν το αντικείμενο της παρουσίας του Δημάρχου Βύρωνα Μπουτίνα στην Αθήνα.
Το πρώτο αφορά το «ΞΕΝΙΑ» αναφορικά με το αίτημα να παραχωρηθεί στο δήμο, και το δεύτερο την αδόμητη ζώνη με αφορμή το υπόμνημα δημοτών προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Ο κ. Μπουτίνας κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων πολιτισμού, τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και του ΚΑΣ με τους οποίους συζήτησε τα παραπάνω επίμαχα θέματα καταθέτοντας τις προτάσεις του δήμου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, σε ότι αφορά ειδικότερα το ζήτημα της αδόμητης ζώνης αύριο θα επισκεφθούν την Καλαμπάκα τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας του ΚΑΣ, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία αλλά και να ακούσει τις απόψεις τοπικών παραγόντων για το θέμα.
Να πούμε ότι μετά την επιτόπια παρουσία στην περιοχή της αδόμητης ζώνης θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωσή τους από τον Δήμαρχο, τους φορείς αλλά και εκπροσώπους των αιτούντων.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Μπουτίνας υποστηρίζει ότι η παραχώρηση του «ΞΕΝΙΑ» από την εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) στον δήμο Καλαμπάκας αλλά και η αδόμητη ζώνη αποτελούν θέματα αιχμής και βρίσκονται σε μια λεπτή φάση όπου απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί.
Τα νεώτερα δεδομένα
Τα νεώτερα δεδομένα σε ότι αφορά το αίτημα παραχώρησης του ΞΕΝΙΑ στο δήμο έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην ΕΤΑ και ειδικότερα με την ολοκλήρωση του μειοδοτικού διαγωνισμού που αφορούσε στην ανάθεση εκτίμησης των περιουσιακών της στοιχείων.
Η εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑ θα αποτελέσει και το βασικό στοιχείο στη συνολική αποτίμηση της περιουσίας και θα δώσει μια νέα εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται στην κατοχή του ή διαχειρίζεται η ΕΤΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία της αποτίμησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους.
Όλα αυτά βεβαίως δεν ξεφεύγουν από το μάτι του κ. Μπουτίνα η παρέμβαση του οποίου μόνο άσχετη δεν είναι μ’ αυτά γι’ αυτό και το ταξίδι σ’ αυτήν την συγκυρία στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Βέβαια το αίτημα της παραχώρησης είναι δεδομένο σε αντίθεση με την έλλειψη ολοκληρωμένης πρότασης αξιοποίησης του «ΞΕΝΙΑ» από τον δήμο όταν και εάν παραχωρηθεί.
Το αίτημα σαφώς θα ενισχύονταν εάν ο δήμος διέθετε σχέδιο πρότασης αξιοποίησής του και μάλιστα πρόταση επιλέξιμη και καινοτόμα.
Σε ότι αφορά τώρα την αδόμητη ζώνη στην ανατολική πλευρά των Μετεώρων (περιοχή Αγίας Τριάδας), θα πρέπει να πούμε ότι η αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ σε αίτημα των δημοτών, που ενισχύεται και από τον δήμο, αποτελεί μια ευκαιρία με την αυριανή έλευση της εκτέλεσης γραμματείας του ΚΑΣ, να θέσει το ζήτημα εξ υπαρχής τονίζοντας, με επιχειρήματα, την ανάγκη για περιορισμό της ή την αλλαγή του χαρακτηρισμού αδόμητης σε ζώνη ελεγχόμενης δόμησης.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως αδόμητης ζώνης καταδικάζει κατ’ αρχήν μια περιοχή σε υποβάθμιση πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη διέξοδο ανάπτυξης του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Είναι σαφές ότι τα δυο θέματα συνδέονται με την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής κάτι που επιβάλλει να δοθεί μάχη για την επίλυσή τους.

Η ΕΡΕΥΝΑ 01 Νοεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14754,   σελίδα 11 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.