Χαρά Ζήκα – Είναι απαραίτητο το σεξ;

Στην ερώτηση αυτή οι άνδρες δίνουν με ενθουσιασμό δύο απλές, καταφατικές απαντήσεις: για ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής και για τεκνοποίηση.

0 766

Στην ερώτηση αυτή οι άνδρες δίνουν με ενθουσιασμό δύο απλές, καταφατικές απαντήσεις: για ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής και για τεκνοποίηση. Στην ερώτηση αυτή οι άνδρες δίνουν με ενθουσιασμό δύο απλές, καταφατικές απαντήσεις: για ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής και για τεκνοποίηση.

Αντίθετα οι γυναίκες (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ψυχολόγων που κυκλοφόρησε σε βιβλίο) δίνουν 237 απαντήσεις μερικές από τις οποίες είναι: «ως επιβράβευση στον άντρα για τις δουλειές που κάνει στο σπίτι», «για εξασφάλιση μιας ήρεμης ζωής», «για να περάσει ο πονοκέφαλος», «για να αποφύγω μια ανεπιθύμητη έξοδο», «για να μου προσφέρει ένα δώρο», «να πάρω προαγωγή», «να βρω δουλειά», «να μείνω έγκυος», «γιατί ο καημένος ξοδεύει τόσα πολλά για μένα»! Ευτυχώς υπήρξαν και κάποιες που απάντησαν ότι το κάνουν από πόθο για το σύντροφό τους ή για να του εκφράσουν την αγάπη τους!

 

Οι επιστήμονες από την άλλη αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες αλλά εξακολουθούν να θεωρούν την ερωτική πράξη ανεξήγητο μυστήριο. Η δημιουργία των απογόνων θα μπορούσε να γίνεται κάλλιστα με την άφυλη αναπαραγωγή, όπως κάνουν τα βακτήρια. Αυτά έχουν την δυνατότητα να χωριστούν στα δυο φτιάχνοντας απογόνους, κλώνους, πανομοιότυπους με το πρωτότυπο. Ο τρόπος αυτός έχει πολλά πλεονεκτήματα αφού θα αποφεύγαμε τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων και την πιθανότητα να μην κληρονομήσουν οι απόγονοι τα καλά γονίδια των γονιών. Επίσης παράγονται απόγονοι με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την παραγωγή που βασίζεται στο σεξ.

Φανταστείτε τον κόσμο μας έτσι: θα υπήρχε τεράστια εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας αφού η γυναίκα δε θα χρειαζόταν να αναλώνονται σε αναζήτηση του άντρα που θα τη γονιμοποιήσει. Δε θα πληγωνόταν κανείς από χωρισμούς, ο Τρωικός πόλεμος κι άλλοι πολλοί δε θα γινόταν και ίσως ο πολιτισμός μας να ήταν πολύ καλύτερος. Ωστόσο, ο τρόπος αυτός έχει ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα για τη διαιώνιση του είδους: κάθε απόγονος έχει την ίδια γενετική κατασκευή με το θηλυκό και επιπλέον «φορτώνεται» τις γενετικές μεταλλάξεις που βλάπτουν τη γενική εξελικτική υγεία ενός πληθυσμού.

Αντίθετα ο άνθρωπος, όπως και τα περισσότερα είδη, ακολουθεί μια βιολογικά δαπανηρή διαδικασία: το σεξ. Με τον τρόπο αυτό απαιτούνται περίπλοκες συμπεριφορές ζευγαρώματος, συμβατότητα των σεξουαλικών οργάνων και πολλές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί γονιμοποίηση.

Είναι βέβαιο όμως ότι για να χρειάζεται τόσο μεγάλη ενεργειακή επένδυση η φύση προνόησε ώστε να είναι αξιόλογο το κέρδος. Η εξέλιξη μάλιστα θεωρεί τόσο σημαντικό το σεξ που μας προίκισε με τα κέντρα ανταμοιβής που εντοπίζονται στον εγκέφαλό μας. Αυτά ενεργοποιούνται όταν φτάνουμε σε οργασμό με την ίδια ένταση που παρατηρείται όταν ένας εθισμένος στην ηρωίνη παίρνει τη δόση του. Αν δε νιώθαμε ευχαρίστηση δε θα είχαμε επιθυμία και συνεπώς δε θα κάναμε σεξ.

Το πλεονέκτημα των φυλετικά αναπαραγόμενων ειδών είναι τεράστιο, γίνεται ανάμειξη του γενετικού υλικού κι έτσι εξασφαλίζεται η ποικιλομορφία. Δύο άτομα συμβάλουν με το μισό DNA τους στην παραγωγή ενός νέου ατόμου το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό και μοναδικό.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η υπόθεση ότι το σεξ είναι ένας τρόπος ανάπτυξης μηχανισμών αντίστασης και θωράκισης των πολυκύτταρων οργανισμών από τα παράσιτα. Ωστόσο και αυτή η άποψη πλέον αμφισβητείται αφού δεν υπάρχουν αρκετά παράσιτα ώστε να δικαιολογούν τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται το σεξ στη φύση.

Όλα συνηγορούν λοιπόν στην άποψη του Βρετανού συγγραφέα Σόμερσετ Μωμ ότι «ο έρωτας είναι ένα βρόμικο κόλπο που μας παίζουνε για να διαιωνίσουμε το είδος».

 

 

Χαρά Ζήκα

Χημικός

Δρ. Φαρμακευτικής

harazi0@yahoo.com

Τα κείμενα είναι αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο «Έρωτας – Χημεία και SEX” Εκδόσεις  «Ιανός».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr