Βλαχάβεια 2010 – Τίμησαν τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα

Την Κυριακή 9 Μαΐου το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Βλαχάβα στον χώρο της προτομής του Θρυλικού Παπα-θύμιου Βλαχάβα πρωτεργάτη και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης  η εκδήλωση “Βλαχάβεια 2010”.

0 163

Την Κυριακή 9 Μαΐου το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Βλαχάβα στον χώρο της προτομής του Θρυλικού Παπα-θύμιου Βλαχάβα πρωτεργάτη και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης  η εκδήλωση “Βλαχάβεια 2010”.

Την Κυριακή 9 Μαΐου το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Βλαχάβα στον χώρο της προτομής του Θρυλικού Παπα-θύμιου Βλαχάβα πρωτεργάτη και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης  η εκδήλωση “Βλαχάβεια 2010”. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο  Βλαχάβας Παπα-θύμιος Βλαχάβας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμπάκας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την επιμνημόσυνη δέηση και στη συνεχεία ιστορική αναδρομή για την ζωή του Παπα-θύμιου Βλαχάβα. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου και της Καλαμπάκας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς ενώ έγινε αναπαράσταση ιστορικών σκηνών της ζωής και της δράσης του ήρωα Παπα-θύμιου Βλαχάβα. 

Παπα-θύμιος Βλαχάβας

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ο Ευθύμιος Βλαχάβας γεννήθηκε στη Σμόλιανη, παλαιά ονομασία του χωριού Βλαχάβα,. Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του είναι άγνωστη, ωστόσο τοποθετείται περίπου στο 1770. Ο πατέρας του, Αθανάσιος Βλαχάβας, ήταν αρματολός στην περιοχή των Χασίων, όπου περιλαμβανόταν και το χωριό με το σημερινό όνομα Βλαχάβα. Μετά το θάνατο του πατέρα του, πιθανότατα μετά το 1792, ο Ευθύμιος Βλαχάβας ανέλαβε το αρματολίκι των Χασίων, αφού προηγουμένως είχε χειροτονηθεί ιερέας, από όπου πήρε και το όνομα Παπα-θύμιος με το οποίο έμεινε γνωστός στην ιστορία.

Ο Ευθύμιος Βλαχάβας έζησε λοιπόν στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η χρονική αυτή περίοδος, που αργότερα ονομάστηκε προεπαναστατική περίοδος, προσδιορίζεται από σημαντικά πολιτικά, ιδεολογικά και στρατιωτικά γεγονότα. Η αποδυνάμωση του Οθωμανικού κράτους, ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος, η ένταση που επικρατεί στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά και η γενικότερη εθνική αναστάτωση που επικρατούσε στους Έλληνες, δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα. Την άνοιξη λοιπόν του 1808 ο Ευθύμιος Βλαχάβας και τα αδέρφια του, επικεφαλής μιας αρκετά μεγάλης δύναμης ένοπλων κλεφταρματολών, ξεκίνησαν στη Θεσσαλία την εξέγερση τους κατά του Αλή πασά. Η αρχική συμφωνία του Βλαχάβα και των αδερφών του  με τους αρματολούς Δεληγιάννη και Στουρνάρη, οι οποίοι θα εμπόδιζαν τα στρατεύματα του Αλή πασά στα στενά του Μετσόβου, κατέληξε σε προδοσία, αφήνοντας τον στρατό του Αλή πασά να περάσει ανενόχλητος. Η καθοριστική μάχη δόθηκε στις 8 Μαΐου 1808 στο Καστράκι, σημερινό χωρίο της Καλαμπάκας, στους πρόποδες των Μετεώρων. Οι επαναστάτες, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Βλαχάβα, καθώς ο παπα- Θύμιος με τους άντρες του δεν πρόφτασαν να ενωθούν με τους αγωνιζόμενους στο Καστράκι, κατατροπώθηκαν από τις πολυάριθμες δυνάμεις των Τούρκων.

Ο παπα – Θύμιος καταφεύγει για ένα διάστημα στα νησιά Σκόπελο, Σκύρο και Σκιάθο, τα οποία όμως δεν αποτέλεσαν ιδανικό κρησφύγετο αφού έπειτα από δόλο συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές του Αλή πασά. Υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά θανατώνεται με τραγικό τρόπο.

 

Βλαχάβεια 2010 - Τίμησαν τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα

Βλαχάβεια 2010 - Τίμησαν τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα

Βλαχάβεια 2010 - Τίμησαν τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα

Βλαχάβεια 2010 - Τίμησαν τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.