Βιβλία προς τιμή του Γέροντος Περγάμου κ.κ. Ιωάννη Ζηζιούλα και του ομότιμου καθηγητή Θεολογίας κ. Γ. Μαντζαρίδη στη Θεσσαλονίκη

Άνοιξε τις πύλες της στις 11 Μαΐου η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι σήμερα 14 Μαΐου ημέρα Κυριακή.

0 661

Άνοιξε τις πύλες της στις 11 Μαΐου η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι σήμερα 14 Μαΐου ημέρα Κυριακή.

Άνοιξε τις πύλες της στις 11 Μαΐου η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι σήμερα 14 Μαΐου ημέρα Κυριακή.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 6 μ.μ. η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου παρουσίασε τα δύο βιβλία του Ομότιμου καθηγητή Θεολογίας κ. Γ. Μαντζαρίδη («Ησυχίας Καρποί» και «Χρόνος και Άνθρωπος») στο περίπτερο των εκδόσεων Εν Πλω. Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς π. Ιουστίνος, ο καθηγητής Θεολογίας στην Α.Ε.Α.Θ. π. Νικόλαος Λουδοβίκος, ο Δρ. Θεολογίας Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Υπεύθυνος Περιεχομένου στην Πεμπτουσία και συνεργάτης) και ο Γέροντας της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο οποίος μεταξύ των άλλων δήλωσε πως ο καθηγητής Γ. Μαντζαρίδης «συνένωσε την ακαδημαϊκή με την εμπειρική θεολογία».

Το ίδιο απόγευμα στις 8 μ.μ. πάλι στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκε το βιβλίο που εξέδωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου προς τιμή του Γέροντος Περγάμου κ.κ. Ιωάννη Ζηζιούλα. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική» και κυκλοφορεί από την Εκδοτική Δημητριάδος.

Για το βιβλίο μίλησαν εξέχουσες προσωπικότητες του θεολογικού χώρου. O π. Ιωάννης Χρυσαυγής (Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, καθηγητής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και Ειδικός Σύμβουλος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου), ο κ. Παναγιώτης Υφαντής (Αν. Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ.), ο κ. Πέτρος Παπασαραντόπουλος, (Εκδότης), και ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Δ/ντης Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου).

Στην αρχή του βιβλίου χαιρετίζουν την όμορφη αυτή προσπάθεια οι κ.κ Παντελής Καλαϊτζίδης και Νικόλαος Ασπρούλης, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ο κ. Μάριος Μπέγζος (Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.) και ο κ. Μιχαήλ Τρίτος (Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.).

Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο Α’ Μέρος φιλοξενούνται επιστημονικές εισηγήσεις αξιόλογων Καθηγητών Θεολογίας. Μεταξύ αυτών οι εισηγήσεις των κ. Πέτρου Βασιλειάδη, Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.κ. Μαξίμου, π. Δημητρίου Μπαθρέλλου, κ. Γεωργίου Μαρτζέλου, κ. Κωνσταντίνου Δεληκωσταντή. Το Β’ Μέρος αναφέρεται στην τιμητική εκδήλωση προς τιμή του Μητροπολίτη Περγάμου και στην υποδοχή του ως Εταίρου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Περιλαμβάνονται δε σε αυτό το μέρος οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, του κ. Παντελή Καλαϊτζίδη καθώς και ο χαιρετισμός του Γέροντος Περγάμου κ.κ. Ιωάννη Ζηζιούλα.

Αρχικά θέλω να εκφράσω αυτό που όλη η διεθνής θεολογική επιστημονική κοινότητα ομολογεί. Ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή κορυφαίος θεολόγος στην υφήλιο είναι ο ακαδημαϊκός Γέρων Περγάμου κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος παρά τα 86 του έτη έχει διαύγεια του νου και μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχεται καλοπροαίρετες πιέσεις για την έκδοση ενός ακόμη έργου. Δεν είναι το άφταστο του βιογραφικό που του προσδίδει αυτό το κύρος αλλά η έμπονη ενασχόληση του με δύσκολα θεολογικά θέματα και η αγάπη του για τη θεολογία και δη το ιερό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας (το «Ευχαριστίας Εξεμπλάριον» είναι ένα υπέροχο, θαυμάσιο βιβλίο). Η συμβολή του είναι τεράστια και το έργο του αξιολογότατο, ιδίως στη θεολογία του προσώπου και την ευχαριστιακή εκκλησιολογία.

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να αναφερθώ στον ένα από τους τέσσερις ομιλητές, στον π. Ιωάννη Χρυσαυγή. Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, καρδιακός φίλος και άριστος συνομιλητής, εδώ και 33 έτη είναι Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου. Και είναι τόσα χρόνια γιατί ο Πατριάρχης τον προόριζε από την αρχή να αναλάβει τις επίσημες αποστολές του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το διάλογο της ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες. Είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, σε μία από τις κορυφαίες Θεολογικές Σχολές στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αν όχι την κορυφαία. Μάλιστα ο ρόλος του είναι πολυσήμαντος καθώς ο ίδιος τυγχάνει Ειδικός Σύμβουλος του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, το δεξί του χέρι μαζί με τον Γέροντα Περγάμου κ.κ. Ιωάννη. Μαζί με τον Γέροντα Περγάμου κ.κ. Ιωάννη έχουν επωμιστεί πολύ σημαντικές και δύσκολες αποστολές που αφορούν την παρουσία της ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Απλός, ευχάριστος, ευγενής, διακριτικός, χαμογελαστός, με αίσθηση του χιούμορ και απόψεις που αναδεικνύουν τη θεολογική του ωριμότητα. Μάλιστα επιθυμία του είναι να επισκεφτεί την Ιερά Μονή Δουσίκου για την οποία μιλάει με σεβασμό.

Στην Έκθεση Βιβλίου παρευρέθηκαν την ίδια μέρα ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος (παρουσίαζε βιβλίο του), ο καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς (ευχάριστος και απολαυστικός στη συνομιλία), καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο καθηγητής Θεολογίας στην Α.Ε.Α.Θ. και Συντονιστής Περιεχομένου στην Πεμπτουσία κ. Νίκος Κόιο κ.ά.

«Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Δ. Ζηζιούλας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της θεολογικής γενιάς του ’60, απολαμβάνοντας οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση. Δεσπόζοντας εδώ και δεκαετίες στον διεθνή θεολογικό χώρο, όπως και στον οικουμενικό εκκλησιαστικό διάλογο, πυροδοτεί με τις θέσεις και τις προτάσεις του τον γόνιμο προβληματισμό γύρω από τα ουσιώδη της θεολογικής συζήτησης και της εκκλησιαστικής ζωής, ανοίγοντας ταυτόχρονα την σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία σε μία καρποφόρα συνάντηση με τον νεωτερικό πολιτισμό, πέρα από ομολογιακές και αμυντικές αγκυλώσεις αλλά και χωρίς τον φόβο της κάθε ετερότητας. Θεμελιώδεις άξονες του θεολογικού του προγράμματος αποτελούν το πρόσωπο, όπως επίσης και η ευχαριστιακή και εσχατολογική πρόγευση της σωτηρίας του ανθρώπου και ολόκληρης της κτίσης στο πλαίσιο του εκκλησιαστικού γεγονότος» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Στις φωτ. εικονίζονται ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής και ο Δ/ντης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου κ. Παντελής Καλαϊτζίδης.

Ηρακλής Φίλιος
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

01020304

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.