Tv Ζαπινγκ – Ταξίδι στα χωριά του Ασπροποτάμου

Ένα όμορφο και σύντομο οδοιπορικό στα χωριά του Ασπροποτάμου πραγματοποιεί το γνωστό περιοδικό “Tv Ζάπινγκ” στο τεύχος No 973 το οποίο επιμελείται η Κατερίνα Γιακαλή μέσα από πληροφορίες του ΚΕΝΑΚΑΠ.

0 174

Ένα όμορφο και σύντομο οδοιπορικό στα χωριά του Ασπροποτάμου πραγματοποιεί το γνωστό περιοδικό “Tv Ζάπινγκ” στο τεύχος No 973 το οποίο επιμελείται η Κατερίνα Γιακαλή μέσα από πληροφορίες του ΚΕΝΑΚΑΠ.

Ένα όμορφο και σύντομο οδοιπορικό στα χωριά του Ασπροποτάμου πραγματοποιεί το γνωστό περιοδικό “Tv Ζάπινγκ” στο τεύχος No 973 το οποίο επιμελείται η Κατερίνα Γιακαλή μέσα από πληροφορίες του ΚΕΝΑΚΑΠ.

Το ταξίδι στα χωριά του Ασπροποτάμου ξεκινά ως εξής:

Μια πανέμορφη γωνιά του Νομού Τρικάλων, με μαγευτικές διαδρομές μέσα στις δασωμένες πλαγιές των βουνών και ανάμεσα σε ποτάμια, δίπλα σε χωριά και γραφικούς οικισμούς.

Η περιοχή του Ασπροποτάμου εκτείνεται στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων, με μικρές πεδιάδες και απόκρημνες πλαγιές. Το έντονο αυτό ανάγλυφο, καθώς και η φυσική ομορφιά του τοπίου έχουν κάνει την περιοχή αυτή αγαπημένη σε όσους επιθυμούν να περάσουν μερικές μέ­ρες στο βουνό. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατά­λογο των περιοχών του Δικτύου Natoura 2000, κάτι που σημαίνει ότι είναι μια μοναδικής ομορφιάς ελληνική γωνιά που αξίζει να τη γνωρίσετε από κοντά, όποια εποχή του χρόνου διαθέτετε λίγες μέρες διακοπών. Από την περιοχή ( όρος Περιστέρι ή Λάκμος ) πηγάζει ο Αχελώος, που οι ντόπιοι ονομάζουν Ασπροπόταμο λόγω των ορμητικών νερών του που αφρίζουν. Από τον Ασπροπόταμο πήρε και την ονομασία της η περιοχή αλλά και το δασικό σύμπλεγμα. Στην τοποθεσία Τρία Ποτάμια ο Ασπροπόταμος ενώ­νεται με τον Κρανιώτικο.

Ενα από τα χωριά της περιοχής είναι το Χαλίκι σε υψόμετρο 1.150 μ., στις ΝΑ πλαγιές του Λάκμου, με πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια. Στο χωριό, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ιδρύθηκε σχολείο από τον Ιλαρίωνα, που μαζί με τα αδέλφια του έχτισε κοντά και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Τυπικό βλαχοχώρι με 7 εκκλησίες και στενά καλντερίμια για όμορ­φους φθινοπωρινούς περιπάτους. Αξίζει να δείτε και το πέτρινο γεφύρι του Χαλικίου θεμελιωμένο πάνω στον βράχο, το Γεφύρι Μιχαλάκη Φίλου αλλά και το γεφύρι Καπαριάς.

Αλλο ένα χωριό είναι η Ανθούσα ή Λεπενίτσα, χτισμένη κι αυτή σε με­γάλο υψόμετρο στις δασωμένες πλαγιές του Κέδρου. Πέτρινα παραδοσι­ακά σπίτια ξεπροβάλλουν ανάμεσα στο πράσινο του δάσους. Μπορείτε να σταθείτε στα αρχοντικά του Παπαστεργίου και των Νίκου και Κων­σταντίνου Σίμου. Το αρχοντικό Παπαστεργίου ανοικοδομήθηκε το 1877. Χαρακτηριστικά τα παράθυρα με τα περίτεχνα μεταλλικά κιγκλιδώματα, αλλά και η καταχύστρα ή ζεματίστρα πάνω από την εξωτερική πόρτα του αρχοντικού – ένας τρόπος για να προστατευθούν οι ιδιοκτήτες από τους επίδοξους επιδρομείς.

Το χωριό γνώρισε περιόδους ακμής στην τέχνη της χρυσοχοΐας και ήταν πατρίδα γνωστών αγωνιστών του 1821. Αξίζει να σταθείτε και στα δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ανθούσας, χαρακτηριστικά της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, αλλά και μνημεία για τους επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή. Το ένα βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και το δεύτερο, του Μίχου, συνδέει από το παλιό μο­νοπάτι την Ανθούσα με το μοναστήρι της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας. Από το μοναστήρι αυτό θα μπορέσετε να δείτε μόνο το καθολικό, καθώς τα κελιά και οι υπόλοιποι χώροι καταστράφηκαν πλήρως από τους Γερμανούς το 1943. Από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής είναι η Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια αρχιτεκτονικά εκκλησία με 13 τρούλους από καφέ πέτρα που καταλή­γουν σε σταυρούς, από τους οποίους κρέμονται καμπανάκια. Σταθείτε για λίγο στην περιοχή Τρία Ποτάμια, που είναι πραγματικά πανέμορφη και καταπράσινη μέσα στα πλατάνια, και ανεβείτε στα Δολιανά και το Στεφάνι. Στην περιοχή Τρία Ποτάμια θα βρείτε το Κέντρο Περιβαλλο­ντικής Ενημέρωσης Ασπροποτάμου. Επίσης, στη συγκεκριμένη περιο­χή όσοι το επιθυμούν μπορούν να επιδοθούν στο ράφτινγκ. Συνεχίστε για το όμορφο χωριό Κατάφυτο, που παλιά λεγόταν Κότορη. Σειρά έχει η Καλλιρρόη, η Κρανιά με τα πέτρινα γεφύρια της, ένα στην είσοδο της και το δεύτερο, το γεφύρι Γκίκα, 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Περάστε από την Πολυθέα και τη Μηλιά. Στην Πολυθέα θα δείτε αναστηλωμένα παλιά αρχοντικά με μνημειώδεις αυλόπορτες και εξώ­στες.

Επόμενος σταθμός η Αγία Παρασκευή με την όμορφη ομώνυμη εκκλησία.

Για τους μυημένους στην ορεινή περιπέτεια υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι για να τους περπατήσουν ή για τους πιο εξοικειωμένους να κάνουν mountain bike.  Σε όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Ασπροποτάμου αξίζει να σταθείτε στους αναστηλωμένους νερόμυ­λους, τις δριστέλες και τα μαντάνια.

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να επισκεφθείτε την περιοχή του Ασπροποτάμου, γιατί θα δείτε πανέμορφες φυσικές εικόνες. Τα φύλλα των δέντρων αποκτούν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και, λίγο πριν πέσουν για τον χειμώνα, κάνουν μια όμορφη αντίθεση μετά καταπράσινα ελατοδάση.

 

aspropotamos3

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.