Τρίκαλα – 73ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός στα Μαθηματικά «Ο Θαλής»

Για 73η χρονιά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) διοργάνωσε με επιτυχία τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Θαλής”.

0 99

Για 73η χρονιά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) διοργάνωσε με επιτυχία τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Θαλής”.

Για 73η χρονιά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) διοργάνωσε με επιτυχία τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Θαλής”. 

Ο διαγωνισμός γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού συστάθηκε υπεύθυνη τοπική επιτροπή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Παράρτημα Ν. Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στελεχώθηκε με Πρόεδρο το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θ. Τσέλιο, Αντιπρόεδρο το Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών κ. Δ. Ντρίζο, καθώς και από Μαθηματικούς που είναι μέλη του Παραρτήματος Τρικάλων.

Φέτος συμμετείχαν 270 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας. Παρατηρήθηκε νέα σημαντική αύξηση της συμμετοχής των παιδιών. Πριν από δύο χρόνια είχαν λάβει μέρος 90, οπότε έχουμε τριπλασιασμό των συμμετεχόντων.

Ο διαγωνισμός διήρκεσε 3 ώρες, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 12μ. Ο κάθε μαθητής κλήθηκε να απαντήσει σε τέσσερα ζητήματα πλήρους ανάπτυξης, ανάλογα με την τάξη του. Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό ήταν προαιρετική και οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα Μαθηματικά πέρα από την καθημερινή σχολική διαδικασία.

thalis 3

Κάθε χρόνο περίπου 20.000 μαθητές της χώρας μας συμμετέχουν σ’ αυτό τον πρώτο διαγωνισμό της σχολικής χρονιάς. Όσοι μαθητές προκριθούν από αυτή την πρώτη φάση θα λάβουν μέρος στη δεύτερη που είναι «Ο Ευκλείδης» και θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου 2013. Στη συνέχεια οι διακριθέντες στον «Ευκλείδη» θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «Ο Αρχιμήδης» στις 23 Φεβρουαρίου 2012, με τόπο διεξαγωγής την Αθήνα αυτή τη φορά. Έτσι, θα επιλεγεί η εθνική ομάδα Μαθηματικών που θα λάβει μέρος στην 30η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αλβανία, Μάιος 2013), στην 17η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Τουρκία, Ιούνιος 2013) και στην 54η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Κολομβία, Ιούλιος 2013).

thalis 5

Ο Στέλιος Αμπράζης, Πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων της ΕΜΕ, μας επισήμανε:

«Σήμερα οι μαθητές προσήλθαν οικειοθελώς ώστε να ασχοληθούν με προβλήματα και ασκήσεις που είναι μαθηματικές προκλήσεις. Επιθυμητό για μας είναι η εργασία του μαθητή να έχει νόημα και περιεχόμενο για τον ίδιο. Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές γιατί και μόνο η σημερινή συμμετοχή τους είναι επιτυχία. Τα οφέλη για τον κάθε μαθητή είναι πολλαπλά. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, δύο μαθητές της πόλης μας εκπροσώπησαν την Ελλάδα και κατέκτησαν Πανελλήνια, Βαλκανικά, Μεσογειακά και Παγκόσμια Ολυμπιακά μετάλλια. Με βάση αυτές τις επιτυχίες ήμαστε ο πρώτος νομός της χώρας. Αισιοδοξούμε και για τη φετινή σχολική χρονιά. Ευχαριστούμε τους τριάντα συναδέλφους μας Μαθηματικούς που βοήθησαν σήμερα, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά».

thalis 2thalis 4

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.