Το κλειστό σπήλαιο Θεόπετρας έγινε πανελλήνιο θέμα

Το φλέγον ζήτημα του κλεισίματος του σπηλαίου της Θεόπετρας λόγω τεχνικών δυσκολιών,που απασχολεί εδώ και ένα χρόνο περίπου την τοπική κοινότητα, έθιξε σε άρθρο της η συντάκτης του liberal.gr Αγγελική Κώττη, στο οποίο περιγράφει όλες τις παρασκηνιακές διεργασίες, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις για την τοπική κοινότητα.

0 840

Το φλέγον ζήτημα του κλεισίματος του σπηλαίου της Θεόπετρας λόγω τεχνικών δυσκολιών,που απασχολεί εδώ και ένα χρόνο περίπου την τοπική κοινότητα, έθιξε σε άρθρο της η συντάκτης του liberal.gr Αγγελική Κώττη, στο οποίο περιγράφει όλες τις παρασκηνιακές διεργασίες, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις για την τοπική κοινότητα.

Το φλέγον ζήτημα του κλεισίματος του σπηλαίου της Θεόπετρας λόγω τεχνικών δυσκολιών,που απασχολεί εδώ και ένα χρόνο περίπου την τοπική κοινότητα,έθιξε σε άρθρο της η συντάκτης του liberal.gr Αγγελική Κώττη, στο οποίο περιγράφει όλες τις παρασκηνιακές διεργασίες, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις για την τοπική κοινότητα.

της Αγγελικής Κώττη από το liberal.gr

Εάν κάποιο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκεφθεί το σπήλαιο της Θεόπετρας στη Θεσσαλία, η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε μια άσχημη κατάσταση.Επειδή τόσο το σπήλαιο με την προϊστορική κατοίκηση που ανάγεται στην Παλαιολιθική περίοδο όσο και το Κέντρο Τεμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, είναι κλειστά, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει πίσω τα κονδύλια που διατέθηκαν για την ανάδειξη του πρώτου και την οργάνωση του δεύτερου. Τα ποσά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, (1 εκ και 530 χιλιάδες αντιστοίχως) και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τα διαθέτει για να μην λειτουργούν κατόπιν τα μνημεία.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας, που βρίσκεται κοντά στην Καλαμπάκα, είναι κλειστό από πέρσι τέτοιον καιρό και η επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων δρ Αικατερίνη Κυπαρίσση- Αποστολίκα, η οποία είναι επικεφαλής των ανασκαφών από το 1987, προσπαθεί εις μάτην να αναστρέψει την απαράδεκτη κατάσταση. Από την 1η Μαΐου έχει ενημερώσει γραπτώς την υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και λίγο αργότερα την γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη και έναν σύμβουλο της υπουργού, χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση.

Το σπήλαιο, που έχει αναδειχτεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο μέσω του Γ΄ΚΠΣ, έχει πάψει να λειτουργεί λόγω αναφερθέντων από τον τότε φύλακα προβλημάτων κατάπτωσης λίθων στην εξωτερική περιοχή του σπηλαίου. Η αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας παρέπεμψε το θέμα αρμοδίως στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, σύμφωνα με την κα Κυπαρίσση, αλλά δεν έγινε κάποια παρέμβαση. Υπάρχει παλαιότερη μελέτη του ειδικού βραχομηχανικού Διονύση Μονοκρούσου. Εν τω μεταξύ, ο φύλακας συνταξιοδοτήθηκε. Δεν λειτουργεί επίσης το Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο έγινε με χρήματα ΕΣΠΑ.

«Επειδή έχει παρέλθει ένας χρόνος και το σπήλαιο παραμένει κλειστό χωρίς εμφανή προβλήματα, κατά τη γνώμη μου, – εργάστηκα επί δύο εβδομάδες τον περασμένο χειμώνα μέσα , ενώ και πρόσφατα το επισκέφθηκα- σας ενημερώνω ότι προσφάτως με επιστολή μου προς την Υπουργό κυρία Κονιόρδου ζητώ την παρέμβασή της ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να επαναλειτουργήσει το σπήλαιο» σημειώνει η ανασκαφέας στην επιστολή της προς τη Γενική Γραμματέα. «Πρόκειται για το μόνο αναδεδειγμένο προϊστορικό σπήλαιο στη χώρα με επιχώσεις 140.000 χρόνων και το επισκέπτονται συνεχώς Ελληνες και ξένοι, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ., αποτελώντας ιδιαίτερα σημαντικό πόλο έλξης για την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα μετά και τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας στην ομώνυμη κοινότητα, το οποίο επίσης δεν λειτουργεί τους τελευταίους μήνες ελλείψει φυλακτικού προσωπικού».

Απάντηση δεν υπήρξε. Η αρχαιολόγος απευθύνθηκε στη συνέχεια στον σύμβουλο της υπουργού κ. Λαγόπουλο, γράφοντας: «μια λύση για το μουσείο Θεόπετρας θα ήταν η τοπική Εφορεία Τρικάλων να διέθετε για κάποιο διάστημα έναν φύλακά της ώστε να λειτουργεί το Μουσείο- Κέντρο Τεκμηρίωσης, καθώς στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των δύο Εφορειών αυτό έχει γίνει κατ’ εξαίρεσιν (για συγκεκριμένες επισκέψεις) τους προηγούμενους μήνες. Μια άλλη λύση θα ήταν να αποσπαστεί κάποιος φύλακας από άλλο θεσσαλικό μουσείο ή χώρο ώστε να λειτουργήσει το σπήλαιο, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ευνόητο ότι ήδη θα έπρεπε να έχει μπει ένα στέγαστρο ασφαλείας πάνω από την είσοδο του σπηλαίου και να έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση μεταλλικού δικτύου πάνω από την πρόσοψή του- αν η Διεύθυνση Αναστήλωσης το έχει κρίνει απαραίτητο. Αλλά έγινε άραγε κάποια αυτοψία ειδικών; Φοβάμαι πως όχι ακόμη!

Σας βεβαιώνω ξανά ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας άλλο σπήλαιο με τόσο μακρόχρονη και τόσο παλιά ιστορία κατοίκησης ανθρώπων σε αυτό όσο στη Θεόπετρα. Και είναι κρίμα να το επισκέπτονται και να το βρίσκουν κλειστό. Μου έρχονται συνεχώς τέτοια μηνύματα τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από πανεπιστημιακά ιδρύματα κλπ.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε υπεύθυνα σε ποιο σημείο βρισκόμαστε ως προς το σπήλαιο και το μουσείο Θεόπετρας. Γιατί αν μείνουν ένα-δυο χρόνια ακόμη κλειστά, θα τα ξεχάσουμε όλοι μας. Και αυτό θα είναι θάνατος για τα μνημεία».

Διαβάστε περισσότερα – Πηγή:liberal.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr