Το 1o Γυμνάσιο Καλαμπάκας διοργάνωσε την 4η Διακρατική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ C.H.A.N.G.E.

0 825

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2018-2020: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» και του εγκεκριμένου σχεδίου με τίτλο «Collaboration to Have Abilities as New Goals of Education: C.H.A.N.G.Ε.- Συνεργασία για την απόκτηση δεξιοτήτων ως νέοι στόχοι της Εκπαίδευσης, διοργάνωσε την 4η διακρατική συνάντηση από  7 έως 11 Οκτωβρίου 2019. Στη συνάντηση συμμετείχαν 17 εκπαιδευτικοί από πέντε ευρωπαϊκές  χώρες , Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ιταλία και Τουρκία. Πρόκειται για μια διακρατική συνάντηση για εκπαιδευτικούς, ως βραχυπρόθεσμη επιμορφωτική κινητικότητα, διάρκειας  5 ημερών.

Όλες οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα είχαν ως κύριο άξονα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ως προς την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα  και ΕΕΑ. Επίσης, παρουσιάστηκε το σύγχρονο μοντέλο Συνδιδασκαλίας εντός τάξης,  του εκπαιδευτικού  Γενικής Εκπαίδευσης μαζί με τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής.  Βασικός στόχος ήταν η προώθηση της ένταξης  αυτών των μαθητών καθώς επίσης και η εξερεύνηση των κρυμμένων δυνατοτήτων τους με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Αναλυτικά οι ημέρες της  επιμόρφωσης κύλησαν ως εξής:

Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου στο σχολείο έλαβε χώρα μια εγκάρδια και πλούσια γεμάτη δράσεις, τελετή υποδοχής από τον Διευθυντή κ. Παππά Βασίλειο, την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+, όλους τους καθηγητές και τους μαθητές.  Η τελετή υποδοχής περιελάμβανε τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου, θεατρικό δρώμενο με θέμα την Ευρώπη υπό την ευθύνη της κ. Νταφούλη Ματίνας και της Υποδευθύντριας κ. Νικολογιάννη Παρασκευής. Τέλος, οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς υπό την ευθύνη του κ. Παναγιώτου Μιχάλη. Στη συνέχεια ακολούθησαν επιμορφωτικές παρουσιάσεις στην αίθουσα προβολών. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμπάκας, όπου μας υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος, προσφέροντας όμορφα αναμνηστικά δώρα.

Την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου οι εταίροι παρακολούθησαν στο σχολείο μας εκτενείς επιμορφωτικές παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο θεωρητικά όσο και διαδραστικά, όλοι τους καταρτίστηκαν στην έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τις κοινωνικές δεξιότητες αλλά και την αξία της ενσυναίσθησης. Επίσης, η επιμόρφωση επικεντρώθηκε κυρίως σε πρακτικό επίπεδο και σε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, για χρήση εντός της τάξης: 1. Κοινωνικές ιστορίες για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και 2. Εκπαιδευτικά παιχνίδια και αλληλεπίδραση για την ανάπτυξη της ΣΝ. Τέλος, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου οργανώθηκε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη με τη συνοδεία ξεναγού στους ιερούς βράχους των Μετεώρων όπου όλοι θαύμασαν το μαγευτικό τοπίο. Ακολούθησε επίσκεψη σε δύο μονές, την Ι.Μ. Βαρλαάμ και την Ι.Μ. Στεφάνου. Επίσης, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων.

Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εξόρμηση σε Βόλο-Πήλιο, όπου ξεναγήθηκαν στο Διμήνι- παλαιολιθικό οικισμό καθώς και στο Αθανασάκιο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην Μακρυνίτσα.

Την τελευταία μέρα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια διαφορετική δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων όπου ακολούθησε  θερμή υποδοχή και ξενάγηση από τον Διευθυντή και το προσωπικό στις αίθουσες και σε όλα τα εργαστήριά του. Επίσης, συμμετείχαμε και σε όμορφες, ομαδικές,  δραστηριότητες καθηγητές και μαθητές μαζί, σε καλλιτεχνικό και αθλητικό επίπεδο. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης των Τρικάλων, όπου έγινε παρουσίαση smart city, με τις δράσεις-καινοτομίες του Δήμου.

Ευχαριστίες

Ο Διευθυντής κ. Παππάς Βασίλειος, και η ομάδα Erasmus+ του σχολείου ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο  Καλαμπάκας κ. Αλέκο Θεόδωρο , τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Θώμο Γεώργιο για την αμέριστη και διαρκή συμπαράστασή του, το ζαχαροπλαστείο  Ρόμπος,  το ξενοδοχείο Edelweiss  για την παράθεση μπουφέ προς τιμήν των Ευρωπαίων φιλοξενούμενων.

Η συντονίστρια  Νταφούλη Ματίνα και η παιδαγωγική ομάδα του ERASMUS+  C.H.A.N.G.Ε.  του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.