Την Ημέρα της Άνοιξης στην Αλβανία γιόρτασαν τα παιδιά του Τμήματος της Αλβανικής Γλώσσας στην Καλαμπάκα

Την Ημέρα την Άνοιξης η οποία στην Αλβανία είναι η 14η Μαρτίου “γιόρτασαν” τα παιδιά του τμήματος εκμάθησης της Αλβανικής Γλώσσας που βρίσκονται στην πόλη και περιοχή μας με μια εκδρομή στην εξοχή.

0 5.295

Την Ημέρα την Άνοιξης η οποία στην Αλβανία είναι η 14η Μαρτίου “γιόρτασαν” τα παιδιά του τμήματος εκμάθησης της Αλβανικής Γλώσσας που βρίσκονται στην πόλη και περιοχή μας με μια εκδρομή στην εξοχή.

Την Ημέρα την Άνοιξης η οποία στην Αλβανία είναι η 14η Μαρτίου “γιόρτασαν” τα παιδιά του τμήματος εκμάθησης της Αλβανικής Γλώσσας που βρίσκονται στην πόλη και περιοχή μας με μια εκδρομή στην εξοχή.

Τα παιδιά με την δασκάλα τους κα Υμέρι Μερίτα και γονείς βγήκαν στην εξοχή εκμεταλλευόμενοι και την ωραία ημέρα που επικράτησε και πέρασαν ένα ευχάριστο μεσημέρι τιμώντας και την ημέρα της Άνοιξης στην χώρα τους.

Η Ημέρα της Άνοιξης στην Αλβανία

Η ημέρα της Άνοιξης είναι γνωστή ως η γιορτή όλων των Αλβανών, αλλά το Ελμπασάν και ballokumja( μπολοκούμια) είναι η καρδιά της. Μια παγανιστική γιορτή που προήλθε κατά τη εποχή που οι άνθρωποι προσεύχονταν στους θεούς. Στο παλιό ημερολόγιο, οι άνθρωποι προσανατολιζόταν προς τον ήλιο, το φεγγάρι και το γρασίδι. Ενώ σήμερα είναι σταθερή, η 14 Μαρτίου είναι μια αρχαία γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης με το άνθισμα των λουλουδιών. Η γιορτή αυτή ήταν προς τιμή της Νεράιδας της Τσερμενίκας η οποία ήταν η θεά του κυνηγιού, των δασών και γενικά όλης της φύσης Σύμφωνα με το μύθο, αυτή η νεράιδα προήλθε από την ιερή Ημέρα της 14 Μαρτίου.

Η γιορτή αυτή κληρονομείται από γενιά σε γενιά, η οποία προσδιορίζει τώρα από το ίδιο το Ελμπασάν, γνωστή στην Αλβανία για συγκεκριμένες πολιτιστικές παραδόσεις. Αυτή η ειδωλολατρική γιορτή έχει το τελετουργικό της. Τα έθιμα κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, ίσως εδώ και 24 αιώνες.

Από ιστορική άποψη, η ημέρα του καλοκαιριού είναι πολύ αρχαία. Είναι μια ειδωλολατρική εορτή από του αρχαίους Αλβανούς, δηλαδή πριν από τη γέννηση του Χριστιανισμού. Γεωγραφικά, γιορτάστηκε από όλους τους Αλβανούς, σε πόλεις και χωριά, στο σπίτι ή στην ξενιτιά. Ωστόσο, η ημέρα της Άνοιξης έχει συσχετισθεί με την πρώτη ημέρα του Μαρτίου. Στην αρχαιότητα ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Αυτό ήταν με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο. Όπως είναι γνωστό, στη Δυτική Ευρώπη, το Ιουλιανό ημερολόγιο εφαρμόστηκε, αλλά αργότερα την θέση του πείρε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Παρόλα αυτά στη σημερινή αλβανική γλώσσα σώζονται ίχνη του Ιουλιανού ημερολογίου. Το Ημερολογιακό έτος πρέπει να ξεκινήσει με τον Μαρτίου για να είναι ο έβδομος μήνας ο Σεπτέμβριος, ο όγδοος ο Οκτώβριος, ο ένατος ο Νοέμβριος και ο δέκατος ο Δεκέμβριος. Οι άνθρωποι ανυπομονούσαν να φύγει ο χειμώνας, να λιώσουν τα χιόνια, να πρασινίσει η φύση, να ανθίσουν τα λουλούδια, τα παιδιά να παίξουν στις πεδιάδες και στα βουνά, και γενικά όλοι να περνάνε καλά.

Η ημέρα της Άνοιξης χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις.

Η πρώτη φάση ξεκινά με την προετοιμασία των γλυκών. Βράζονται αυγά και καλαμπόκια καθώς φτιάχνεται και ραβανί και μπολοκούμε ( παραδοσιακό γλυκό της πόλης και χαρακτηριστικό αυτής της γιορτής).

Η δεύτερη φάση ξεκινά το βράδυ της 13ης Μαρτίου. Ανάβονται μεγάλες φωτιές 9 προσπαθώντας να κάνουν την πιο μεγάλη φωτιά) και όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι γιορτάζουν και τραγουδούν γύρω από αυτές . Επιπλέον, κόβεται ένα κομμάτι γρασίδι μαζί με το χώμα και τοποθετείται δίπλα στην εξωτερική πόρτα του σπιτιού. Τα μέλη της οικογένειας και όλοι οι υπόλοιποι που επισκέπτονται το σπίτι πρέπει να περάσουν από πάνω από αυτό το μέρος γης.

Το βράδυ η μεγαλύτερη γυναίκα της οικογένειας μένει άυπνη για να βάλει στα προσκέφαλα των νέων της οικογένειας αλλά και των νέων ζευγαριών γρασίδι και λουλούδια για να είναι πάντοτε φρέσκοι και δροσεροί .

Η Τρίτη φάση ξεκινά το πρωί της 14ης Μαρτίου. Οι μεγαλύτεροι της οικογένειας αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού, πράγμα που συμβολίζει τη γενναιοδωρία αλλά και για να σβήσουν το κακό και να έρθει το καλό. Η πόρτα στολίζεται με λουλούδια και τα μέλη της οικογένειας πλένουν το πρόσωπο με το νερό των αυγών που έβρασαν το προηγούμενο βράδυ μαζί με λουλούδια καθώς ξεκινάνε το πρωινό τους τρόγοντας ρόδι και μήλο για να είναι υγιείς σαν αυτά όπως επίσης τρώνε και καρύδια, αυγά, βρασμένο καλαμπόκι και μπολοκούμε. Στην συνέχεια το μέρος της γης που είχε τοποθετηθεί μπροστά στην πόρτα το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να φύγει από εκεί και το πρωί κανένας δεν πρέπει να το περάσει. Ο πρώτος που ξυπνάει στην οικογένεια παίρνει τσουκνίδα και καίει τους υπόλοιπους λέγοντάς τους πως τους έχει αφήσει τους ” ψήλους του” κοροϊδεύοντας με αυτό τον τρόπο τους υπναράδες . Ακόμη τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας είναι αυτά που θα κάνουν τις πρώτες τυχερές επισκέψεις στα σπίτια των συγγενών και φίλων και αν τους βρουν στον ύπνο τους κλειδώνουν την πόρτα από έξω ως << τιμωρία>>. Μετά ξεκινάνε οι επισκέψεις των ενηλίκων στα σπίτια των φίλων, συγγενών και γειτόνων για να τους ευχηθούν Καλό Καλοκαίρι.

Η τέταρτη φάση είναι το Μεσημέρι της 14ης Μαρτίου κατά το οποίο το μεσημεριανό θα πρέπει να τρώγεται στην φύση όπου και διοργανώνονται διάφορα ομαδικά παιχνίδια για όλους. Παρόλα αυτά η γιορτή αυτή με τον καιρό έχει μεταφερθεί από πόλη σε πόλη και επομένως υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στα έθιμα της καθεμιάς.

Η γιορτή της Άνοιξης πλέον γιορτάζεται σε όλη την Αλβανία και έχει χαρακτηριστεί ως εθνική γιορτή.

alv IMG 8313alv IMG 8316alv IMG 8335alv IMG 8338alv IMG 8345alv IMG 8349alv IMG 8351alv IMG 8363alv IMG 8366alv IMG 8372alv IMG 8375alv IMG 8382alv IMG 8383alv IMG 8386alv IMG 8388alv IMG 8394

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr