Τι προβλέπουν τα μοντέλα για το υπόλοιπο του χειμώνα στην Ευρώπη και τη χώρα μας

0 1.083
Από τον συνδυασμό 8 μοντέλων εποχιακών προγνώσεων, προκύπτει οτι το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα θα κυλίσει με ήπιες γενικά καιρικές συνθήκες, στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ανωμαλία στην ατμοσφαιρική πίεση στο ισοβαρικό επίπεδο των 500mb το τρίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου

Στους δύο παραπάνω χάρτες απεικονίζεται η ανωμαλία της ατμοσφαιρικής πίεσης στο ισοβαρικό επίπεδο των 500mb. Με κόκκινα χρώματα απεικονίζεται η θετική απόκλιση και με μπλε η αρνητική. Όπως φαίνεται και οι δύο περίοδοι που χωρίζονται στα τρίμηνα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου (πρώτος χάρτης) και Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου (δεύτερος χάρτης), χαρακτηρίζονται από υψηλότερες του κανονικού πιέσεις πάνω από την κεντρική Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει συχνότερη ανάπτυξη αντικυκλωνικών συνθηκών πάνω από την δυτική και κεντρική Μεσόγειο μπλοκάροντας την διέλευση υφέσεων από τον βόρειο Ατλαντικό και προκαλώντας πιο ήπιες γενικά θερμοκρασίες στην δυτική και κεντρική κυρίως Ευρώπη.

Ελλάδα-Βαλκάνια

Μία τέτοια διάταξη, θα αύξανε τις πιθανότητες για κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας με μία υψηλότερη του κανονικού συχνότητα. Συνήθως αυτός ο τύπος καιρού ευνοεί τη δημιουργία υφέσεων στην ΝΑ Μεσόγειο δίνοντας φαινόμενα στην Κύπρο και τα ανατολικά προσήνεμα της Ελλάδας. Παραδοσιακά εξάλλου, τα ανατολικά προσήνεμα (ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) είναι ευνοημένα κατά το δεύτερο μισό του χειμώνα.

Βροχές-Χιόνια

Οι παρακάτω χάρτες απεικονίζουν την εκτίμηση των 8 εποχιακών μοντέλων για την ανωμαλία της κατανομής του υετού κατά τα δύο τρίμηνα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου (πρώτος χάρτης) και Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου (δεύτερος χάρτης). Όπως φαίνεται, στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και στη χώρα μας, προβλέπεται μικρή αρνητική απόκλιση ενώ μικρή θετική προβλέπεται στη βόρεια-βορειοδυτική Ευρώπη.
Ανωμαλία στην κατανομή υετού το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου

Θερμοκρασία

Τέλος, οι δύο τελευταίοι χάρτες απεικονίζουν την ανωμαλία της επιφανειακής θερμοκρασίας για τα δύο τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο στην χώρα μας προβλέπεται οτι η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στον μέσο όρο ενώ αντίθετα στη βόρεια Ευρώπη θα είναι κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη. Παρόμοια προβλέπεται να κυλίσει και το δεύτερο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου.

Συνοψίζοντας, όπως είδαμε παραπάνω από τον μέσο όρο των προγνώσεων των 8 εποχιακών μοντέλων, φαίνεται οτι η χώρα μας θα βρεθεί στα ανατολικά κράσπεδα των αντικυκλώνων της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που θα ευνοεί την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών αλλά και τον σχηματισμό βαρομετρικών χαμηλών στην ΝΑ Μεσόγειο με αποτέλεσμα τις αυξημένες πιθανότητες για καιρό ανατολικών προσηνέμων. Τόσο η θερμοκρασία όσο και οι βροχοπτώσεις δεν θα αποκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της εποχής.

Να επισημάνουμε οτι η εποχιακή πρόγνωση μας δίνει απλά μία τάση του καιρού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τα καιρικά γεγονότα.

Ανωμαλία της επιφανειακής θερμοκρασίας το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου

 

Επιμέλεια: Παρανός Χρυσόστομος – M.Sc. Μετεωρολόγος – meteo24news.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr