Τι αλλαγές προτείνονται για το “νέο λύκειο”

Λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα, περισσότερα επιλογής και έμφαση στις ξένες γλώσσες προβλέπει το σχέδιο για το «νέο λύκειο» που κατάρτισε ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

0 254

Λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα, περισσότερα επιλογής και έμφαση στις ξένες γλώσσες προβλέπει το σχέδιο για το «νέο λύκειο» που κατάρτισε ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα, περισσότερα επιλογής και έμφαση στις ξένες γλώσσες προβλέπει το σχέδιο για το «νέο λύκειο» που κατάρτισε ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, η διδασκαλία των υποχρεωτικών μαθημάτων στην Α’ Λυκείου θα διαρκεί είκοσι τέσσερις ώρες την εβδομάδα και των επιλεγόμενων δέκα. Ομως, οι μεγάλες ανατροπές έρχονται στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου, όπου τα υποχρεωτικά μαθήματα θα καταλαμβάνουν μόλις δώδεκα ώρες του σχολικού προγράμματος και τα επιλεγόμενα θα φτάνουν τις είκοσι μία.

Συγκεκριμένα, στις δύο τελευταίες τάξεις τα υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία με τέσσερις και δύο ώρες διδασκαλίας αντίστοιχα, τα Αγγλικά με τρεις ώρες και η Φυσική Αγωγή με τρεις ώρες. Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα επιλογής, η πρόταση προβλέπει ότι θα υπάρχουν έξι ομάδες μαθημάτων που θα περιλαμβάνουν τρίωρα μαθήματα «βασικού επιπέδου» και εξάωρα «υψηλού επιπέδου». Κάθε μαθητής θα πρέπει να διαλέξει: α) ένα εξάωρο μάθημα από όποια ομάδα επιθυμεί (εφόσον αυτή διαθέτει μάθημα υψηλού επιπέδου) και β) ένα τρίωρο μάθημα από καθεμία από τις υπόλοιπες ομάδες. Oι έξι ομάδες μαθημάτων είναι οι εξής: α) Μαθηματικών, που διαχωρίζεται σε Μαθηματικά υψηλού επιπέδου και βασικού επιπέδου, β) Πειραματικές Επιστήμες, με μαθήματα τη Φυσική, τη Χημεία, τη Bιολογία και τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, γ) Αρχαιογνωσίας που περιλαμβάνει τα μαθήματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαία Ιστορία και Ιστορία των ιδεών, δ) Κοινωνικών Επιστημών, με μαθήματα: Oικονομία υψηλού και βασικού επιπέδου, Πολιτικές και Κοινωνικές επιστήμες, Eυρωπαϊκή Iστορία, Ψυχολογία, Θρησκευτικά και Aρχές ηθικής και φιλοσοφίας, ε) Ξένων Γλωσσών με μαθήματα: Γαλλικά, Γερμανικά Ισπανικά, Ιταλικά και Λατινικά, στ) Πολιτισμού με μαθήματα: Eικαστικά, Mουσική, Θέατρο και Kινηματογράφος.

Εν τω μεταξύ, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε ότι παύει να ισχύει το αυξημένο όριο απουσιών που είχε καθιερωθεί πέρσι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της πανδημίας γρίπης. Ετσι, για το γυμνάσιο ανώτατο όριο θα είναι 64 αδικαιολόγητες απουσίες και 50 δικαιολογημένες, ενώ στο γενικό λύκειο 50 αδικαιολόγητες και 64 δικαιολογημένες.

πηγή espressonews

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.