Θεόδωρος Θάνος: Πυλώνες-Προτεραιότητες της πολιτικής της “νέας” δημοτικής αρχής: Πολιτισμός και Περιβάλλον (2Π)

0 264

Η νέα δημοτική αρχή ξεκινάει σιγά-σιγά, αλλά δυναμικά -και ενίοτε λίγο επιθετικά θα μπορούσε να πει κανείς- να εφαρμόζει τις πολιτικές της, μέρος του προγράμματος που είχε εξαγγείλει αλλά και άλλες που προκύπτουν από την καθημερινότητα ως μια δυναμική πραγματικότητα [που μεταβάλλεται συνεχώς μέσα από την αλληλεπίδραση] που είναι η κοινωνία. 

Ποιοι είναι οι τομείς/πυλώνες που με ασφάλεια θα οδηγήσουν τον Δήμο στη βιώσιμη ανάπτυξη και πρέπει να είναι σε προτεραιότητα ; Ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον.

Οι πρώτες δράσεις, όπως ο καθαρισμός πεζοδρομίων και δρόμων και το μάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων από τα πεζοδρόμια για την απρόσκοπτη διάβαση πεζών και καροτσιών, ασφαλώς συνδέονται άμεσα με ζητήματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Πράγματι, ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον είναι τομείς οι οποίοι συνδέονται ποικιλοτρόπως άμεσα και έμμεσα με τους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς τομείς. Το γεγονός αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα σημαντικούς και θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. 

Ο Πολιτισμός ως ένα σύνολο πνευματικών και τεχνικών επιτευγμάτων εκδηλώνεται με μια σειρά από δράσεις και πρακτικές που έχουν κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ποιότητα της καθημερινότητας. Άυλος και υλικός πολιτισμός χρειάζεται άμεσα να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν μέσα από μια ολιστική προσέγγιση. Μια τέτοια πολιτική/προσέγγιση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός Δικτύου Πολιτισμικών Μνημείων και τη σύνδεση πολιτισμικών εκδηλώσεων των κοινοτήτων, ανά περίοδο. Για παράδειγμα τα Χριστούγεννα, σε πολλές κοινότητες έγινε η γιορτή της τσιγαρίδας. Το ερώτημα είναι πώς αυτή η γιορτή μπορεί να αποτελέσει το ενοποιητικό/συνδεκτικό στοιχείο μεταξύ των κοινοτήτων ώστε η γιορτή αυτή να αποκτήσει μια δυναμική που θα φέρει κοντά τις κοινότητες αυτές (συνέργειες και συνεργασίες), θα ενδυναμωθεί (με την έννοια της διάχυσης/προβολής, της αρτιότερης διεξαγωγής) και θα λειτουργήσει αποκεντρωτικά (ο κόσμος θα «αποδράσει» από τον αστικό χώρο/κέντρο και θα μετακινηθεί στα χωριά/περιφέρεια ή θα επιλέξει να μείνει στα χωριά, κ.λπ.) ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον αστικό χώρο πολλαπλώς (κίνηση από την περιφέρεια προς το κέντρο, όπως για παράδειγμα με τη  διεξαγωγή της γιορτής και στον [κεντρικό] αστικό χώρο, κ.λπ.). Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα πολλά παραδείγματα. Η συμβολή της ανάπτυξης του Πολιτισμού στην οικονομία και στην κοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντική και εμφανής.  

Σήμερα, με την κλιματική αλλαγή, αναγνωρίζονται πλέον οι κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις του Περιβάλλοντος, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν υποτιμηθεί και το βάρος είχε δοθεί μόνο στις οικονομικές διαστάσεις του. Πράγματι, πλέον, αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο οι κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του Περιβάλλοντος, καθώς η [ανελέητη, μη ορθολογική] οικονομική εκμετάλλευσή του ανέδειξε προβλήματα που μέχρι πρόσφατα ήταν αυτονόητα αγαθά (πχ. το [πόσιμο και ποτιστικό] νερό). Επίσης, αναγνωρίζεται η ευρύτητα της έννοιας του Περιβάλλοντος, που δεν περιορίζεται στη στενή έννοια του φυσικού. Το Περιβάλλον εκλαμβάνεται ως ένα οικοσύστημα, που περιλαμβάνει το κοινωνικό, το οικονομικό και  το πολιτιστικό. Ο τρόπος οργάνωσης των κοινωνιών, οι ασχολίες, τα ήθη και τα έθιμα είναι συνάρτηση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύσσονται. 

Πολιτισμός και Περιβάλλον συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και αποτελούν το διακύβευμα των σύγχρονων κοινωνιών. Αυτό το αναδεικνύουν οι διάφορες κρίσεις (ενεργειακές, κλιματικές, ανθρωπιστικές) που πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.  

Η δημοτική αρχή θα πρέπει να εφαρμόζει πολιτικές σε όλους τομείς που θα λαμβάνουν υπόψη το πλούσιο [αλλά αναξιοποίητο] (φυσικό) Περιβάλλον και Πολιτισμό που διαθέτει. Θα έλεγα, «αξιοποιώντας» μαρξιστικούς όρους, ότι Πολιτισμός και Περιβάλλον είναι το οικοδόμημα, οι βάσεις όπου θα αναπτυχθεί το εποικοδόμημα (οι υπόλοιπες δράσεις/πολιτικές) και θα συμβάλλουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.  

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον στο Δήμο μας έχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν επιτυχώς (Σπήλαιο Θεόπετρας, γεφύρι της Σαρακήνας, οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου, άυλη πολιτιστική κληρονομιά, και πολλά άλλα) στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης. 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr