Θ. Αλέκος: Παραλάβαμε χρέος περίπου 1.500.000 €

0 943

Αγαπητοί συνδημότες ,

Αγαπητοί φίλοι δημοσιογράφοι και συνεργάτες, καλημέρα σας!

Συμπληρώσαμε πριν από λίγες μέρες ένα χρόνο διακυβέρνησης του Δήμου Μετεώρων. Ένας χρόνος γεμάτος συγκινήσεις, σκληρής δουλειάς, επαφών, συζητήσεων, κόντρες αντεγκλήσεις αλλά πάνω απ’ όλα με παρουσία δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον δημότη, λύνοντας προβλήματα και υπηρετώντας τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όπως ήταν και η προεκλογική μας υπόσχεση. Καταφέραμε πολλά… Θα μπορούσαμε περισσότερα…

θέλετε η απειρία, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ εμού και των συνεργατών  μου σε κάποια θέματα συντέλεσαν στο να χαθεί χρόνος ο οποίος θα καλυφθεί με μεγάλη ταχύτητα στα επόμενα τρία χρόνια. Γίναμε σοφότεροι, θα γίνουμε καλύτεροι! 

Παραλάβαμε ένα δήμο με πολλά προβλήματα όπως έλλειψη συντονισμού και διοικητικής ανοργανωσιάς. Τον οργανώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παραλάβαμε χρέος 628.000 ευρώ στον δήμο και 840.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΜ, συνολικά 1,5 εκατομμύρια περίπου. Βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά ρίχνοντας το βάρος στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Με συντονισμένες ενέργειες πετύχαμε την χρηματοδότηση του δήμου μας με 1.370.000 ευρώ. Ήταν μεγάλη επιτυχία και ένα προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου. Μας ζηλεύουν, άλλοι δήμαρχοι. Θα εξοφλήσουμε μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη  όλες τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μηδενίζουμε το κοντέρ και ξεκινάμε από μηδενική βάση. Από 1η Σεπτέμβρη όλοι οι προμηθευτές του δήμου θα εξοφλούνται εντός 45 ημερών.

Ρίξαμε το βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη με έμφαση στην καθαριότητα,  στο κόψιμο των χόρτων ενώ αλλάξαμε τους καμένους λαμπτήρες και επιδιορθώσαμε τις λακκούβες στην πόλη της Καλαμπάκας και στα χωριά. Επίσης, αποκαταστήσαμε τις βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και προβήκαμε στη διάνοιξη και τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων.

Οργανώσαμε τη ΔΕΥΑΜ με προσωπικό και μηχανήματα, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά της εφαρμόζοντας την ευνοϊκή ρύθμιση των εκατό μηνιαίων δόσεων, εισπράττοντας κατά το εξάμηνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 το ποσό των 530.000 ευρώ. 

Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία την πανδημία του κορωνοιού, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές και τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και των αρμόδιων υπουργείων. Ακολουθήσαμε πρόγραμμα απολύμανσης όλων των χώρων, των κεντρικών οδών και της λαϊκής αγοράς με συντονισμό και εθελοντική δράση των δημοτών μας. 

Ήμασταν πρωτοπόροι σε λήψη μέτρων με προτροπές για έγκαιρη και σωστή διαχείριση των επισκεπτών σε συνεργασία με τα τουριστικά καταλύματα. Σταθήκαμε αρωγοί στους παραγωγούς και εκθέτες της λαϊκής αγοράς οι οποίοι αναγκάστηκαν να μείνουν ανενεργοί επαγγελματικά καθώς προέκυψε καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. 

Συνεργαστήκαμε με τους φορείς Υγείας και φυσικά με το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ακεραιότητας ως προς την μη εμφάνιση κρουσμάτων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για έναν δήμο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κάθε επισκέπτη. Προμηθεύσαμε όλα τα σχολεία με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, απολυμαντικά και ότι άλλο χρειάστηκε για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα παιδιά που εργάζονται στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες βοηθώντας άτομα ευπαθή και κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας. 

Έγιναν παρεμβάσεις στα σχολεία όπως βάψιμο, καθάρισμα, αντικατάσταση στεγών και εργασίες στο 2ο δημοτικό σχολείο για να στεγαστεί εκεί και το 2ο νηπιαγωγείο.

Συνεχίσαμε όλα τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής τα οποία ήταν ημιτελή όπως τα πεζοδρόμια επί των οδών σιδηροδρόμου και Ιωαννίνων και το πάρκο αναψυχής. Ξεμπλοκάραμε την κατασκευή του ταρτάν στο δημοτικό στάδιο Καλαμπάκας και την κατασκευή του γηπέδου Καστρακίου για το οποίο είναι έτοιμη η μελέτη ποσού 725.000 ευρώ.

Σύντομα ξεκινάει και η αποχέτευση των όμβριων υδάτων στο νέο σχέδιο Καλαμπάκας ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Εγκρίθηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS για τη συμμετοχή σε διεθνές πρόγραμμα πολιτιστικών δομών στην Ιταλία με συνολικό προϋπολογισμό 22.000 ευρώ. Η εν λόγω πρόταση κατέλαβε την 1η θέση ως δήμος και την 3η συνολικά μεταξύ 61 προτάσεων πανελλαδικά.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ

Σχετικά με την κατασκευή δημοτικού κολυμβητηρίου, η μελέτη είναι ήδη έτοιμη. Ετοιμάσαμε επίσης τη μελέτη για την κατασκευή και λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου λύνοντας έτσι οριστικά το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. 

Ετοιμάζουμε 11 μελέτες για υποβολή προτάσεων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ετοιμάσαμε και υποβάλαμε πρόταση στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2021» συνολικού ύψους 531.000 ευρώ με προτεραιότητα την κατασκευή ποδηλατοδρόμου μήκους 1,6 χλμ. 

Σύσταση μελέτης για τη διαχείριση και εκμετάλλευση των Μετεωρίτικων μονοπατιών.

Αποφασίστηκε η παρέμβαση σε σχολικά κτίρια με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση» από το Πράσινο Ταμείο για ποσό έως 310.000 ευρώ.

Σχεδόν παράλληλα με την ανάληψη των καθηκόντων, ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προμελέτες για 7 έργα στην ευρύτερη περιφέρεια του δήμου, μέσω των ΟΧΕ, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον ψηφιακό ξεναγό, τα πολιτιστικά μονοπάτια, το λαογραφικό μουσείο…

Κλείσαμε την οδό Τρικάλων για 4 ώρες (9:00’μμ – 01:00’πμ) βοηθώντας έτσι τους επαγγελματίες της εστίασης και τους δημότες δίνοντας χώρο για περπάτημα και βόλτα.

Κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο: ετοιμάζουμε ότι προβλέπεται (προκήρυξη, μελέτη). 

Γρήγορο ίντερνετ στα χωριά του δήμου και στην βιβλιοθήκη, με την οποία σημειωτέον έχουμε άριστη συνεργασία.

Καταργήσαμε πολλές τηλεφωνικές γραμμές ιδίως σε σχολεία που είχαν κλείσει και περιφερειακές γραμμές σε πρώην κοινοτικά καταστήματα.

Προγραμματίζεται και σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός όλων των σημείων εκπομπής τηλεοπτικού σήματος.

Ετοιμάζουμε μελέτη για κατασκευή 14 παιδικών χαρών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εξωστρέφειας του τομέα Τουρισμού, ο Δήμος Μετεώρων συμμετείχε για 1η φορά στη διεθνή έκθεση Τουρισμού GREEK PANORAMA στο Ζάππειο. Εκεί προβλήθηκαν διάφορα τοπικά προϊόντα τα οποία άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. 

Είχαμε επίσης έντονη παρουσία στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκαν επαφές με τους tour Operator από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο δήμος εκπροσωπήθηκε στο εξωτερικό σε Σερβία και Ρουμανία στις γνωστές και παραδοσιακές εκθέσεις τουρισμού των δύο χωρών.

Οργάνωση των τουριστικών δομών του δήμου και ενέργειες με στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των συμπερασμάτων ώστε να διαμορφωθεί ο τουριστικός στρατηγικός σχεδιασμός

Έμφαση στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού με συνεχή διεύρυνση της συνεργασίας με το με το Δημόσιο ΙΕΚ Τρικάλων και το ΕΠΑΛ Καλαμπάκας. Η συνεργασία αυτή ενισχύεται με την ίδρυση δύο νέων τουριστικών τμημάτων (Τουριστικός Συνοδός και Τεχνικός Τουριστικών επιχειρήσεων) και την ενίσχυση της άσκησης μαθητείας και πρακτικής των αποφοίτων των τουριστικών τμημάτων στις δομές του δήμου.

Αντικατάσταση των πληροφοριακών χαρτών στα διάφορα σημεία της πόλης για την έγκυρη ενημέρωση των τουριστών.

Επιτροπή τουρισμού: σύσταση και προώθηση θεμάτων που άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης. 

Προσπάθεια αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και της εσωτερικής λειτουργίας, της μοναδικής ξυλογλυπτικής σχολής στην Ελλάδα. Συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Σκρέκα.

Ευρεία συνεργασία με ενώσεις καταλυμάτων, ΕΟΤ και Επιμελητήριο για την εξυπηρέτηση επισκεπτών – επαγγελματιών του τουρισμού και τη διαχείριση κρίσεων. Αξίζει να σημειωθεί η επιβράβευση από τον ΕΟΤ Βόλου για την άριστη φιλοξενία διαφόρων επισκεπτών.

Οργάνωση ποδηλατοβόλτας κατά την παγκόσμια ημέρα Ποδηλάτου με ενεργή συμμετοχή ατόμων κάθε ηλικίας και τηλεοπτική κάλυψη από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Συνεργασία του δήμου με επιχειρήσεις στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους επέδειξαν πρόθεση συνεργασίας και προσφοράς.

Συνεργασία με φορείς και τον τομέα Πολιτισμού του Δήμου για την οργάνωση εκδηλώσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Επίσκεψη στην ιταλική πόλη Alba – πρωτεύουσα της τρούφας παγκοσμίως, σύσκεψη με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κατά την περίοδο εκδηλώσεων και φεστιβάλ τρούφας και τοπικής γαστρονομίας, με στόχο τη συνεργασία με τον εν λόγω δήμο πρότυπο σε επίπεδο εκμετάλλευσης του πρωτογενούς τομέα.

Εν κατακλείδι, επήλθε επικοινωνία με τους δήμους της Ελλάδας οι οποίοι διαθέτουν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με στόχο την καθιέρωση ετήσιου συνεδρίου των δήμων αυτών, τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και ίδρυση ενός δικτύου πόλων – δήμων.

 

Σχέδια για το άμεσο μέλλον…

Σχεδιασμός τουριστικού χάρτη, διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού με έμφαση στην ποιότητα, την εξυπηρέτηση και την αποδοτικότητα.

 

ΑΥΛΑΚΙΑ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ – ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ – ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 

Οι αύλακες καθαρίστηκαν ολοκληρωτικά για 1η φορά μετά από πολλά χρόνια, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα για πότισμα καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο και πλέον.

Στο νεκροταφείο έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε θέματα καθαριότητας, σχεδιάστηκε νέο τοπογραφικό για την επέκταση του νεκροταφείου με την προσθήκη οικογενειακών τάφων. Επίσης, έγιναν τεχνικά έργα για την αποστράγγιση.

Έγινε διάνοιξη και καθαρισμός των μονοπατιών που οδηγεί στους προβολείς φωτισμού των βράχων των Μετεώρων.

Τέλος, η λαϊκή αγορά αποκτά ταυτότητα με σηματοδότηση, οριοθέτηση, αρίθμηση και επέκταση για την κάλυψη των αναγκών όλων των παραγωγών και εκθετών εμπορικών ειδών.

 

Σας Ευχαριστώ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.