Σχετικά με τις συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας ζήτησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά τη διαπίστωση ότι διαφημίσεις για συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος παραπληροφορούν τους καταναλωτές.

0 160

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας ζήτησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά τη διαπίστωση ότι διαφημίσεις για συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος παραπληροφορούν τους καταναλωτές.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας ζήτησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά τη διαπίστωση ότι διαφημίσεις για συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος παραπληροφορούν τους καταναλωτές. Για το λόγο αυτό η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, προχώρησε σε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή οι εν λόγω συσκευές, από τεχνικής πλευράς, καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της Δ.Ε.Η. που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια, και επομένως δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών.

Αλλά ακόμα και εάν οι μετρητές της Δ.Ε.Η. ήταν μελετημένοι να καταγράφουν άεργο ενέργεια, το ποσοστό της εξοικονόμησης δε θα ξεπερνούσε το 1%.

Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί περί δήθεν μείωσης του λογαριασμού ρεύματος από την εφαρμογή των παραπάνω συσκευών είναι παραπλανητικοί. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, έχουν κινηθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν. 2251/1994 και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.

Οχτώ εταιρίες, όμως, εξακολουθούν να προωθούν μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, συχνά με επιθετικό τρόπο, και να διαφημίζουν αυτές τις συσκευές, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως, η οποία ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των προσώπων που εμπλέκονται στις παραπάνω δραστηριότητες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.