Στο Top 5 του Taste Atlas Τρίγωνα Πανοράματος και Πιταράκια Μήλου

0 174

Μιας και είμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ας πούμε και ένα καλό νέο. Τα γνωστά σε όλους “Τρίγωνα Πανοράματος” αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο στην κατηγορία “Αρτοσκευάσματα”, σύμφωνα με τον οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas. Όπως θα μπορούσαν να πούνε πολλοί: Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτόν τον γλυκό πειρασμό, όπως και στην Ivibet Ellada.  

 

Στην πέμπτη θέση βρίσκονται τα Πιταράκια της Μήλου.  

Ποια Είναι η Διαδικασία Ανάδειξης; 

 

Η φημισμένη ιστοσελίδα στηρίζεται στις αξιολογήσεις του κοινού της και μετά φτιάχνει λίστες κατάταξης για κουζίνες, φαγητά, γλυκά και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία σχετικά αξιόπιστη διαδικασία, αφού η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί μηχανισμούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν αν αυτοί που συμμετέχουν στις ψηφοφορίες είναι πραγματικοί χρήστες και όχι ρομπότ και δε συμπεριλαμβάνει τις αξιολογήσεις των εθνικιστών. Επίσης, δίνεται έμφαση σε χρήστες, που θεωρούνται από το σύστημα ότι είναι γνώστες του θέματος.

 

Λίγα Λόγια για τα Τρίγωνα Πανοράματος 

 

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τραγανά φύλλα σε σχήμα κώνου, σιροπιασμένα και γεμισμένα με ολόφρεσκη κρέμα. Αυτά είναι τα Τρίγωνα Πανοράματος, ένα παραδοσιακό πια ελληνικό γλυκό, που δημιούργησε ο Γιάννης Ελενίδης το 1956 στο γαλακτοπωλείο του στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. 

Το μυστικό της συνταγής είναι τα ποιοτικά υλικά. Η μοσχοβολιστή κρέμα αποτελείται από γάλα υψηλής ποιότητας, κρόκους, αλεύρι, βούτυρο γάλακτος, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος. Η βάση είναι φτιαγμένη από φύλλα, που σχηματίζουν ένα τραχανό χωνάκι και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα τα βουτάνε σε κρύο σιρόπι από ζάχαρη και νερό και τα γεμίζουν με την κρέμα. Σερβίρονται ολόφρεσκα με ψιλοκομμένο φιστίκι.  

Top 5 – Βαθμολογία 

  1. “Pastel de Belém” – Πορτογαλία 

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο αρτοσκεύασμα στον κόσμο. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι ισοβάθμισαν με 4,70 / 5 με το πρώτο, που είναι το “Pastel de Belém”, μία παραδοσιακή πορτογαλική τάρτα με κρέμα, λεμόνι και κανέλα. Το 1837 πρώτοι οι μοναχοί και οι μοναχές στη Santa Maria de Belém στη Λισαβόνα έφτιαξαν αυτό το γλύκισμα. Η αυθεντική συνταγή παραμένει μυστική και έτσι ονομάζονται μόνο όσες τάρτες παράγονται στο Fábrica Pastéis de Belém. 

  1. “Pastel de Nata” – Πορτογαλία 

Η εξέλιξη αυτής της συνταγής είναι το διάσημο “Pastel de Nata” που βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, με 4,65 / 5. Για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα φτιάχνουν μία όχι τόσο γλυκιά γέμιση χωρίς λεμόνι και βανίλια, η οποία πασπαλίζεται με κανέλα και συνδυάζεται τέλεια με τον καφέ.  

Όπως προαναφέραμε, η συνταγή προέρχεται από τους καθολικούς μοναχούς και μοναχές του μοναστηριού Jerónimos. Η ιστορία της δημιουργίας της έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θέλοντας να καθαρίσουν οι μοναχοί τα ράσα τους από λεκέδες κρασιού και αμύλου, χρησιμοποιούσαν τα υπολείμματα των κρόκων. Έπειτα, έκαναν συμφωνία με ένα αρτοποιείο εκεί κοντά, να του πουλάνε τις τάρτες, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, είχε μεγάλη επιτυχία. Τα “Pastel de Nata” έγιναν διάσημα και οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να τα δοκιμάσουν.  

  1. “Karipap” – Μαλαισία

Στην 4η θέση με 4,63 / 5 βρίσκεται το Karipap, ένα γευστικό σνακ από τη Μαλαισία, που αποτελείται από μία τηγανισμένη φωλιά ζύμης γεμισμένη με κοτόπουλο και κάρυ πατάτας. Είναι χαρακτηριστικό αρτοσκεύασμα της κουζίνας της Νοτιοανατολικής Ασίας και μπορείτε να το βρείτε και με άλλη γέμιση, όπως τόνο, σαρδέλες και ρεντάνγκ βοείου κρέατος.

  1. “Πιταράκια ή Πλακόπιτες” – Μήλος 

Στο Top 5 έχουμε ακόμα μία ελληνική επιτυχία. Είναι τα Πιταράκια ή αλλιώς Πλακόπιτες της Μήλου. Και αυτά ισοβαθμούν με 4,63 / 5. Είναι μία νησιωτική συνταγή για τυροπιτάκια από παραδοσιακό φύλλο σε σχήμα μισοφέγγαρου γεμισμένα με Μηλέικο τυρί. Η ζύμη είναι πάρα πολύ απλή και φτιάχνεται με αλεύρι, ελάχιστο ελαιόλαδο, ξύδι ή χυμό λεμονιού, αλάτι και χλιαρό νερό. Η γέμιση αποτελείται από τριμμένο ντόπιο τυρί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε τα πιταράκια και σε διάφορες παραλλαγές. Αν δεν έχετε το ντόπιο τυρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μυζήθρα ή κάποιο άλλο πικάντικο τυρί υψηλής ωρίμανσης, όπως λαδοτύρι ή κεφαλοτύρι. Προσθέστε δυόσμο ή ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι. Στη Μήλο μπορείτε να γευτείτε και τη γλυκιά εκδοχή τους. Εδώ τα συστατικά της γέμισης είναι μυζήθρα, ζάχαρη, αυγά και κανέλα. Τηγανισμένα σε καυτό ελαιόλαδο σερβίρονται ζεστά, όταν πάρουν το ωραίο ρόδινο χρώμα.  

Όποιες και να είναι οι γευστικές σας προτιμήσεις, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τα παραπάνω βραβευμένα αρτοσκευάσματα. Βρείτε τις συνταγές και καλή σας απόλαυση!   

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr