Στο Στεφάνι έγινε η 5η ορειβατική εκδρομή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας Διοργάνωσε την ΚΥΡΙΑΚΗ 19-05-2013 την 5η «Ορειβατική – Τουριστική Εκδρομή» στο ορεινό χωριό Στεφάνι της δασώδης περιοχής,

0 713

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας Διοργάνωσε την ΚΥΡΙΑΚΗ 19-05-2013 την 5η «Ορειβατική – Τουριστική Εκδρομή» στο ορεινό χωριό Στεφάνι της δασώδης περιοχής,

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας Διοργάνωσε την ΚΥΡΙΑΚΗ 19-05-2013 την 5η «Ορειβατική – Τουριστική Εκδρομή» στο ορεινό χωριό Στεφάνι της δασώδης περιοχής, ( ΚΟΥΚΟΥΦΛΙ – ΤΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ) για τα μέλη του τμήματος ΚΑΠΗ (Τρίτη Ηλικία).

Τα θαύματα της φύσης είναι ανεξάντλητα και ποτέ δεν παύουν να μας μαγεύουν. Μας συνεπαίρνουν με το εντυπωσιακό μέγεθός τους, τη σπάνια ομορφιά και την ιδιαιτερότητα τους.

Η παρουσία τους μας απομακρύνει… από την καθημερινή ρουτίνα προκαλώντας μας αισθήματα δέους, θαυμασμού και ευλάβειας.

– Ανοίγοντας το χάρτη κάπου στον ορεινό όγκο των Τρικάλων θα εντοπίσει ο επισκέπτης την περιοχή του Ασπροποτάμου και τα χωριά που βρίσκονται γύρω απ’ αυτόν. Το ορεινότερο χωριό είναι το Στεφάνι σε υψόμετρο 1.480 μ. το οποίο περιστοιχίζουν πυκνά δάση, από έλατα και οξιές. Αυτό επισκεφτήκαμε την Κυριακή 19-05-2013.
– Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν: συγκέντρωση στις 09.30 π.μ στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Καλαμπάκας και αναχώρηση με Ι.Χ. Άφιξη 10.30 π.μ. στον οδικό κόμβο, Κουκουφλί – Στεφάνι . ( χώρος αναχώρησης και επιστροφής ). Αφήσαμε στη διασταύρωση τα αυτοκίνητα μας και συνεχίσαμε πεζοί. Η πορεία ξεκίνησε με ηλιοφάνεια, είχε κατεύθυνση δεξιά, μέσω του κεντρικού οδικού άξονα, προς το Δ.Δ. του χωριού Στεφάνι. Ακολουθούσαμε τις στροφές του «Σκληνασιώτικου ρέματος » που είναι ένα από τους πολλούς τροφοδότες του Ασπροποτάμου.. Η Διάρκεια της διαδρομής ήταν 50 λεπτά.
Η διαδρομή της επιστροφής που επιλέξαμε ήταν καταπληκτική και το τοπίο μαγευτικό. Ακολουθήσαμε την αριστερή πλευρά του δρόμου, μέσω της δασοσκέπαστης περιοχής από έλατα, του Όρους ΜΟΡΑΒΑ. Διάρκεια επιστροφής 55 λεπτά.

orib2

Οι αρχηγοί που ορίσθηκαν ήσαν: οι κ. κ. ΤΣΙΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Η πεζοπορία συνολικά διήρκησε :2 ώρες και 30 λεπτά.

Η επιστροφή, με τη διάθεση στα ύψη, ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική. Η πρόκληση…; Μεγάλη… η θέα της διαδρομής απλώνεται ανεμπόδιστη και οι πυκνοδασoμένες κορυφές χάνονται στα σύννεφα. Η περιοχή είναι κυριολεκτικά κατάφυτη από έλατα αλλά και βελανιδιές, οξιές και πλατάνια, ενώ παντού ρέουν μικροί ποταμοί και παραπόταμοι του Ασπροποτάμου. O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα:

orib3

Στην καρδιά της Νότιας Πίνδου ξεπηδάει ο Αχελώος ποταμός, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία θεωρείται ο σπουδαιότερος ποτάμιος θεός. Κατά τον «Στράβωνα» ο ποταμός ονομαζόταν « Θύας », ενώ οι ντόπιοι τον αποκαλούν Άσπρο ή Ασπροπόταμο, προφανώς από τα άσπρα χαλίκια που γεμίζουν την κοίτη του.

orib4

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια στάση και να μπούμε στο ποτάμι προσεκτικά για να εξερευνήσουμε τις άγριες πέστροφες. Στην προσπάθειά μας αυτή αναζητούσαμε σημεία – πέτρες λιγότερο ολισθηρές που θα στηρίζαμε τον βηματισμό μας. Δυστυχώς οι πέτρες γλιστρούσαν πολύ με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ.Κ. να βρεθεί στο νερό. Το απρόοπτο συμβάν… προστέθηκε στη γοητεία της διαδρομής…..

Δίπλα από το ποτάμι και μέσα στο δάσος, εκτός από τα γραφεία του Δασαρχείου θα συναντήσει ο επισκέπτης και το ιχθυοτροφείο πέστροφας.
Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας για τα Δολιανά και συγκεκριμένα για τη μονή Τιμίου Σταυρού, μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας, έναν από τους πιο αξιόλογους βυζαντινούς ναούς της Ελλάδας που ξεχωρίζει με τους 13 τρούλους του. Ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπ. Πολιτισμού.
Τα στοιχεία που αφορούν την ιστορία του ναού είναι ελάχιστα και αυτά που υπάρχουν στοιχειοθετούν την ιστορία του μνημείου από το 19ο αι. και μετά. Πρώτη γραπτή αναφορά στο μνημείο γίνεται σε δύο έγγραφα, του 1839 (Φιρμάνι) και του 1841 (Απανταχούσα), που αφορούν την ανακαίνιση και ανοικοδόμηση του ναού.
Η κατασκευή του ναού χρονολογείται στα 1770, επισκευάστηκε μεταξύ 1840 – 1848 και γνώρισε δεύτερη επισκευή το 1900. Το 1943 υπέστη καταστροφές από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ σήμερα αποτελεί μετόχι της ιεράς μονής Αγ. Στεφάνου Μετεώρων. Ο ναός είναι επισκέψιμος και υπάρχει φύλακας.

Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, γευθήκαμε τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις, Φασολάδα, γίδα βραστή, άγρια χόρτα, γαλοτύρι και απολαύσαμε ντόπιο κόκκινο κρασάκι. Υπάρχουν όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες κατά μήκος της διαδρομής προς τρία ποτάμια.

Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κάποιος στην περιοχή του Ασπροποτάμου είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τα βουνά με την μεγάλη ποικιλότητά τους προσφέρονται για πεζοπορία κατά την διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, να συναντήσει σπάνια ζώα και φυτά, να βελτιώσει τη σωματική του υγεία και να ηρεμήσει ψυχικά ξεφεύγοντας από την πίεση, το άγχος και το θόρυβο των αστικών κέντρων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Ο.Σ.Κ.
ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr